konto usunięte
2015-01-10, 12:09
@up
Pieszy nie ma pierwszeństwa. Pieszy ma OBOWIĄZEK się UPEWNIĆ czy może przejść przez jezdnię i czy nie stworzy zagrożenia.
jeloo napisał/a:
@up
Pieszy nie ma pierwszeństwa. Pieszy ma OBOWIĄZEK się UPEWNIĆ czy może przejść przez jezdnię i czy nie stworzy zagrożenia.
a kierowca nie ma obowiązku przepuścić pieszego?? zwolnić przed przejściem?? a ten gość w samochodzie nie wyglądał jak by chciał zwalniać.. a poszkodowany wcale nie wbiegł na przejście tylko wszedł sobie spokojnie
Tak. Całkiem niedawno weszło prawo, że kierowca MUSI przepuścić pieszego na pasach.
Wina leży po obu stronach: kierowca powinien jechać z mniejszą prędkością szczególnie przy przejściu dla pieszych, pieszy powinien sprawdzić najpierw czy może bezpiecznie przejść. Każdy może popełniać błędy, sam nieraz prawie władowałem się na pasy pod jadący samochód przez nieuwagę.
Sam na tym przejściu rozjechałbym babkę, na szczęście zdążyłem wyhamować.
Ludzie ktorzy wlaza pod kola "bo przeciez jestem na pasach wiec mam pierwszenstwo" sami pchaja sie na wozek..
Przy skrajnych przypadkach gdzie kierowca nie ma szans na wyhamowanie auta pelna odpowiedzialnosc za zdarzenie drogowe powinien ponosic pieszy.. koszty naprawy auta, uraz psychiczny kierowcy itp..