Główna Poczekalnia (1) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:13
🔥 Sosnowiec,31.07.2025 - teraz popularne
Sorbitol (E 420) & Aspartam (E 951)
konto usunięte • 2013-02-28, 17:53

Sorbitol (E 420)- tę substancję znajdziemy w czekoladzie, cukierkach, lodach, gumach do żucia, dżemie, a także w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. Ponieważ sorbitol jest metabolizowany tylko częściowo, a reszta w jelicie grubym ulega fermentacji, powstają wtedy gazy i mogą pojawić się wzdęcia. U osób wrażliwych na tę substancję może pojawić się biegunka. Sorbitol nie może być podawany niemowlakom do 1 roku życia, ponieważ może wywołać u nich biegunkę o ostrym przebiegu.

Aspartam (E 951)- jest stosowany do napojów bezalkoholowych, jogurtów, deserów, lodów i produktów niskoenergetycznych. Do tej pory był on przeciwwskazany tylko chorym na fenyloketonurię i nie nadawał się do użycia w wyższych temperaturach ponieważ ulega rozpadowi w 100°C. Jednakże Aspartam może spowodować mdłości, bóle głowy, zaburzenia wzroku, bezsenność czy np bóle stawów.

otwórzumysł.com
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-02-28, 21:26 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-28, 21:56
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-28, 22:24 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-28, 22:34
w lekarzo sie bawio
Zgłoś
soadfan 2013-03-01, 0:16 1
Generalnie wiele otaczających nas związków jest rakotwórczych, jedne mniej drugie bardziej. Jeszcze będąc młodymi mamy dość sprawny system immunologiczny więc szansa zapadnięcia na raka jest znikoma ale jaja się zaczynają po 60-ce.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 0:33
@up system immunologiczny to tu nic do rzeczy nie ma, czysty przypadek powstania mutacji, zwiekszający swoje prawdopodobieństwo z wiekiem.
Zgłoś
Philipek 2013-03-01, 0:44 2
Zgłoś
voitek 2013-03-01, 0:48
uczen-szamana-OU to pewnie ten sam kretyn od teorii spiskowych z przekazem podprogowym
Mam nadzieję, że ci ktoś chociaż płaci za bycie idiotą w internecie, jeśli robisz to za darmo z własnej woli, to lepiej skocz z klifu
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 1:08
czemu takie gówno jest na głównej?
czemu ostatnio tyle tego pseudonaukowego syfu się tutaj pojawia?
Zgłoś
Prometheus_Coprophagus 2013-03-01, 1:27
uczen-szamana-OU napisał/a:

Ja podałem argumenty, a Ty je negujesz mimo braku sprawdzenia rzeczywistości atakujesz

Dziecinko, ani razu nie odniosłem się do żadnej twojej wypowiedzi. O konserwantach (e200 - e299) też nie wspominałem.
Weź coś na uspokojenie i zluzuj, pomyśl o czymś miłym, spróbuj się odprężyć - bo za bardzo się spinasz.

Uśmiechu dużo życzę.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 1:59
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 2:01
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 2:46 1
Każdy(a) z Was ma w domu żywność trzymaną gdzieś w szafkach, która może dłużej poleżeć, np. makaron, czy kaszę.
Zastanówcie się - nic by się nie stało, gdybyście mieli tego nieco więcej.
Produkty suche pozostaną zdatne do jedzenia tak długo, jak nie dostanie się do nich wilgoć (wtedy zapleśnieją), lub robaczki (które sklejają jedzenie takimi pajęczynkami) - czyli właściwie na zawsze
Nigdy nie wiemy co przyniesie przyszłość. A nawet powiem, że robi się coraz mniej ciekawie w Polsce, Europie i na świecie. Zawsze warto posiadać pewną ilość zapasów żywności na "w razie czego".
Bo kiedy stanie się to potrzebne, to będzie już za późno, żeby iść na zakupy.
Szkoda Ci kasy? To pomyśl, że ceny przecież idą ciągle w górę, więc tylko zaoszczędzisz
Zainteresowałem Cię? To drugi krok: nie patrz na objętość, czy wagę zapasów - ilość żywności oceniaj tak, że wyobrażasz sobie na ile dni/ tygodni/ miesięcy Ci to starczy.

Na poparcie mojego rozumowania przedstawiam wypowiedzi mądrych ludzi, których nosiła nasza Ziemia:

- A wise man in times of peace prepares for war - Horace (Mądry człowiek w czasie pokoju przygotowuje się do wojny)
- We should provide in peace what we need in war - Publilius Syrus (Powinniśmy w czasie pokoju zgromadzić to, co będzie nam potrzebne w czasie wojny)
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 3:18
voitek napisał/a:

uczen-szamana-OU to pewnie ten sam kretyn od teorii spiskowych z przekazem podprogowym
Mam nadzieję, że ci ktoś chociaż płaci za bycie idiotą w internecie, jeśli robisz to za darmo z własnej woli, to lepiej skocz z klifu

dobra dobra powiedziałeś co wiedziałeś, a teraz podaj konkrety dziecko lub milcz, zgiń i przepadnij na wieki

Prometeus Coprophagus napisał/a:

Dziecinko, ani razu nie odniosłem się do żadnej twojej wypowiedzi. O konserwantach (e200 - e299) też nie wspominałem.
Weź coś na uspokojenie i zluzuj, pomyśl o czymś miłym, spróbuj się odprężyć - bo za bardzo się spinasz.

Uśmiechu dużo życzę.

dziewczyno więcej pawulonu lub xanaksu do herbaty sobie dodaj to będziesz miał bardziej konstruktywne wypowiedzi...

bez pozdrowień dla pajaców!!!!!!!
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-01, 4:03 2
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem