Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Sorbitol (E 420) & Aspartam (E 951)
u................U • 2013-02-28, 17:53


Sorbitol (E 420)- tę substancję znajdziemy w czekoladzie, cukierkach, lodach, gumach do żucia, dżemie, a także w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. Ponieważ sorbitol jest metabolizowany tylko częściowo, a reszta w jelicie grubym ulega fermentacji, powstają wtedy gazy i mogą pojawić się wzdęcia. U osób wrażliwych na tę substancję może pojawić się biegunka. Sorbitol nie może być podawany niemowlakom do 1 roku życia, ponieważ może wywołać u nich biegunkę o ostrym przebiegu.

Aspartam (E 951)- jest stosowany do napojów bezalkoholowych, jogurtów, deserów, lodów i produktów niskoenergetycznych. Do tej pory był on przeciwwskazany tylko chorym na fenyloketonurię i nie nadawał się do użycia w wyższych temperaturach ponieważ ulega rozpadowi w 100°C. Jednakże Aspartam może spowodować mdłości, bóle głowy, zaburzenia wzroku, bezsenność czy np bóle stawów.

otwórzumysł.com
Zgłoś
Avatar
axelxan 2013-02-28, 17:56 14
Aspartam jest jeszcze rakotwórczy.
Zgłoś
Avatar
J................d 2013-02-28, 17:59 51
"otworzumysl.com" - won z tym spiskowym gównem z sadistica. Co z tego, że "może spowodować" skoro wszystko co jesz "może spowodować".

Najpierw straszyli rakiem po aspartamie, a teraz jak już są badania na ludziach i zwierzętach nie potwierdzające tych teorii to mówią o mdłościach i bólach stawów.

Przyjmując waszą retorykę:
Cukrownicze lobby wam płaci za te kampanie z kłamstwami i półprawdą? Czy może producenci żywności "organicznej"?

Sorbitol - to jest dopiero ekstra. Może powodować wzdęcia. O k🤬a! Wzdęcia! A ludzie uczuleni dostaną sraczki!

W Polsce są ludzie uczuleni na orzechy którzy mogą zginąć po zjedzeniu. Zróbcie kampanię o zakazie sprzedaży orzechów, bo "mogą powodować śmierć".
I o fasoli oraz bobie, bo "mogą powodować gazy".

Jak nigdy ta ikonka jest adekwatna:
Zgłoś
Avatar
u................U 2013-02-28, 18:05 7
JezusToŻyd napisał/a:

"otworzumysl.com" - won z tym spiskowym gównem z sadistica. Co z tego, że "może spowodować" skoro wszystko co jesz "może spowodować".

Najpierw straszyli rakiem po aspartamie, a teraz jak już są badania na ludziach i zwierzętach nie potwierdzające tych teorii to mówią o mdłościach i bólach stawów.

Przyjmując waszą retorykę:
Cukrownicze lobby wam płaci za te kampanie z kłamstwami i półprawdą? Czy może producenci żywności "organicznej"?



tusk widze ze ma konto na www.sadistic.pl

SPISEK TO NIE TEORIA !!!
Zgłoś
Avatar
Prometheus_Coprophagus 2013-02-28, 18:11 2
Acesulfam K był dodawany to napoju winopodobnego Komandos. Żadnemu konsumentowi nie zaszkodził.

podpis użytkownika

Post mortem per rectum
Zgłoś
Avatar
c................s 2013-02-28, 18:19 1
NIGDY NIGDZIE nie udowodniono, że Aspartam jest rakotwórczy, zrobiono w c🤬j testów i nic nie wykazały, nie wierzcie w te brednie, Mannitol, Sorbitol i czaszka obok o ja p🤬le Co to za gówno w ogóle ?
Zgłoś
Avatar
d................o 2013-02-28, 18:28 4
Ale o co chodzi? Wiadomo, że wszystkie E powyżej 200 czy iluśtam to najgorsze ścierwo i ktoś, kto dba o zdrowie, nie szprycuje się tym gównem. Natomiast ludzie, którzy mają wyj🤬e, dalej będą mieli i dramatyczne obrazki nic nie zmienią.
Zgłoś
Avatar
Prometheus_Coprophagus 2013-02-28, 19:17 9
donPorno napisał/a:

Ale o co chodzi? Wiadomo, że wszystkie E powyżej 200 czy iluśtam to najgorsze ścierwo i ktoś, kto dba o zdrowie, nie szprycuje się tym gównem.



Zaraz pojawią się teksty, że każdy chemiczny dodatek do żywności (E z numerkiem) to najgorsze ścierwo. Zwłaszcza:
E150a - karmel
E300 - kwas askorbinowy (witamina C)
E330 - kwas cytrynowy
E901 - wosk pszczeli.

podpis użytkownika

Post mortem per rectum
Zgłoś
Avatar
U................m 2013-02-28, 19:47 2
to sa wlasnie ludzie. dodaja w h🤬j szkodliwych rzeczy (tak k🤬a h🤬j przez samo H i h🤬j ci w dupe) do jedzenia poto by zarobic.
wszystko dziala tylko na pieniadze. maja w dupie k🤬a zdrowie ludzi. zeby tylko trzepac kase.
Zgłoś
Avatar
c................r 2013-02-28, 20:01 2
Ja dodam od siebie, że aspartam nie jest w całości wydalany z organizmu, ale jego (prawdopodobnie minimalna) część odkłada się w organizmie w mięśniach (tylko potrzeba do tego kilku lat badań klinicznych na ludziach, ale nikt nie chce się tego podjąć).

Tyle tylko (a może i aż tyle) dowiedziałem się od znajomego biotechnologa
Zgłoś
Avatar
d................o 2013-02-28, 20:33
@~Prometeus Coprophagus, oczywiście, że nie wszystkie, ale ogólnie rzecz biorąc.
Zgłoś
Avatar
hamusq 2013-02-28, 20:49 4
cocaine.animals napisał/a:

NIGDY NIGDZIE nie udowodniono, że Aspartam jest rakotwórczy, zrobiono w c🤬j testów i nic nie wykazały, nie wierzcie w te brednie, Mannitol, Sorbitol i czaszka obok o ja p🤬le Co to za gówno w ogóle ?



Jak chcesz zrec odchody bakteri e coli, to smacznego. Ja tego syfu nie mam zamiaru zajadac, dlatego wszystkie gumy do zucia poszly u mnie w odstawke tak samo jak wszystkie napoje "light"...

PS Kiedys na wikipedi bylo napisane, ze aspartam to odchody bakterii e.coli, teraz tam juz nie ma na ten temat ani slowa, widac cenzura dziala...
Zgłoś
Avatar
u................U 2013-02-28, 21:02 3
Prometeus Coprophagus napisał/a:



Zaraz pojawią się teksty, że każdy chemiczny dodatek do żywności (E z numerkiem) to najgorsze ścierwo. Zwłaszcza:
E150a - karmel
E300 - kwas askorbinowy (witamina C)
E330 - kwas cytrynowy
E901 - wosk pszczeli.



kolega widzę biotechnolog magister inżynier, i co tam jeszcze, jesteś w głównej mierze masz rację, mimo to bredzisz i p🤬lisz, z resztą jak inaczej ma reagować z indoktrynowany "leming". Ja podałem argumenty, a Ty je negujesz mimo braku sprawdzenia rzeczywistości atakujesz, więc co byś nie p🤬lił to sam zaprzeczasz temu co zagłuszyć próbujesz, po za tym i tak mi tego NIE! udowodnisz, że tak nie jest, więc wysil się i podaj konstruktywne kontrargumenty na swoje twierdzenia, inaczej won ...

Podaj mi konserwant który jest woskiem pszczelim i karmelem.

Nową terminologię dla tumanów tworzysz, powielając wzorce kreujesz falę idiotyzmu i zakłamania. bez pozdrowień....

Wosk pszczeli nie potrzebuje konserwowania, ani tym bardziej ludzkiej pomocy.

Co natura stworzyła, niech człowiek nie poprawia. Bo tylko sp🤬oli....
Zgłoś
Avatar
S................n 2013-02-28, 21:11 2
Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz. Większość produktów jakie kupujemy w sklepach mają konserwanty. Gdyby tak nie było, to towar w sklepie po kilku dniach nadawałby się do wyrzucenia. Nawet mleko w kartonie poddane jest może nie konserwowaniu, ale jakiejś "obróbce". Zwykłe mleko od krowy, które sobie stoi kilka dni zrobi się kwaśne, natomiast mleko z kartonu po otworzeniu, które nie będzie przechowywane w lodówce po kilku dniach po prostu się popsuje.

Tak wiele osób stara się unikać konserwantów, nie zdając sobie sprawy, że są one wszędzie. Jedyne co możemy zdziałać to wybierać produkty z "wyższej półki", które nie zawierają tyle chemii co te z "dolnej półki".

Smacznego.
Zgłoś
Avatar
u................U 2013-02-28, 21:22
Szeryfian napisał/a:

Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz. Większość produktów jakie kupujemy w sklepach mają konserwanty. Gdyby tak nie było, to towar w sklepie po kilku dniach nadawałby się do wyrzucenia. Nawet mleko w kartonie poddane jest może nie konserwowaniu, ale jakiejś "obróbce". Zwykłe mleko od krowy, które sobie stoi kilka dni zrobi się kwaśne, natomiast mleko z kartonu po otworzeniu, które nie będzie przechowywane w lodówce po kilku dniach po prostu się popsuje.

Tak wiele osób stara się unikać konserwantów, nie zdając sobie sprawy, że są one wszędzie. Jedyne co możemy zdziałać to wybierać produkty z "wyższej półki", które nie zawierają tyle chemii co te z "dolnej półki".

Smacznego.



po 1. właśnie większość produktów po kilku dniach nie nadaje sie do spożycia (skoro tego nie widzisz to radze iść do okulisty )

po 2. skoro lubisz się truć i masz zamiar dożyc do 50 z rakiem jelit , trzustki, wątroby , tarczycy to twoja sprawa SMACZNEGO!!!!!
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie