Główna Poczekalnia (4) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:03
Speak English ONLY!
konto usunięte • 2013-04-04, 1:30
Drodzy Sadole. Pracuje już jakiś czas w Irlandzkiej kuchni jako kitchen porter (czyt: zmywak). W tej naszej skromnej kuchni pracuje 11 osób pochodzenia polskiego na dwudziesto osmio osobowy skład ekipy(!) czyli dość pokaźna grupa. Nie każdy zna język ang. perfect i często mówimy do siebie w ojczystym języku czy tez w trakcie pracy o czym pogadamy i oto dziś ku wielkiemu zaskoczeniu na ścianie w owej kuchni pojawiła sie oto taka informacja.

Pytanie brzmi. Co to k***a ma byc?! Czy tak wgl można zrobic? Po prostu nam zakazać rozmawiać w ojczystym języku??? Sa na to jakieś paragrafy?

ps: pewnie niektórzy bd zdziwieni czemu mnie to tak boli przecież pracuje dla innego rządu nie dla polskiego. Ale niestety ten polski RZAD nie daje szansy młodemu człowiekowi takiemu jak ja (22l) na dobry start. Tu w tyd. zarabiam tyle co polowa polaków w mies.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-04, 3:25 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 5:27 2
Zwyczajny ból dupy, bo oni nie znają polskiego. Olej idiotów, którzy piszą, że mają prawo Ci zabraniać. Jakby u mnie pracowali anglicy to nie zabraniałbym im mówić między sobą po angielsku. No, ale cóż...ja jestem człowiekiem na poziomie.
Zgłoś
andreez91 2013-04-04, 6:51
Velture@ mój ojczym jest kierownikiem budowy zarobki jakieś 12 tysięcy na miesiąc a teraz wyobraź sobie że jedzie do niemiec ,anglii , czy norwegii w przeciągu kilki miesięcy jest milonerem a ja se średnim bez matury jade do norwegii i zarabiam miesięcznie wiecej niż on i teraz powiedz mi jaki sens jest w ogóle tu siedzieć skoro wszędzie indziej jest lepiej :/
Zgłoś
piter1372 2013-04-04, 7:04
Wszystko zależy gdzie się też trafi, wiem z własnego doświadczenia ze jak z kumplem w restauracji hotelowej pracowałem to pracownicy z ciekawości od nas się polskiego uczyli i nikt nam nie zabraniał gadać po polsku
Zgłoś
gangstareso 2013-04-04, 8:37
a ja nie narzekam że u nas kiedyś w hotelu szef zabronił gadać po polsku bo dzięki niemu nauczyłem się angielskiego w ciągu pół roku potrafiłem z każdym się dogadać znalazłem lepszą pracę olałem robienie kanapek i zacząłem spawać z o wiele wyższym zarobkiem i to wszystko dzięki jednemu głupiemu zakazowi
Zgłoś
olbi13 2013-04-04, 8:43
nikt cie nie zmusza abyś tam siedział ale jak już tam pojechałeś to mów w ich jezyku. nie wyobrażam sobie aby jakiś obcy przyjechał do mnie i kazał mówić w jego jezyku bo on tak chce.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 10:35
@Damundo
podgrzane C4 nie wybucha, a zwyczajnie się pali i to stosunkowo bardzo krótko, ale na tych 8 kg garnek wody może byś zagotował.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 10:57 7
zakaz mówienia w innym języku niż angielski ma konkretny cel chodzi o stworzenie ze wszystkich pracowników jednej drużyny a nie kilku etnicznych kółek wzajemnej adoracji, dzięki temu praca jest efektywniejsza, na dobrą sprawę tylko my mamy problem ze zrozumieniem tego z powodu traumy wynaradawiania nas podczas rozbiorów
Zgłoś
~Velture 2013-04-04, 11:15
andreez91 napisał/a:

Velture@ mój ojczym jest kierownikiem budowy zarobki jakieś 12 tysięcy na miesiąc a teraz wyobraź sobie że jedzie do niemiec ,anglii , czy norwegii w przeciągu kilki miesięcy jest milonerem a ja se średnim bez matury jade do norwegii i zarabiam miesięcznie wiecej niż on i teraz powiedz mi jaki sens jest w ogóle tu siedzieć skoro wszędzie indziej jest lepiej :/

Gdyby ciotka miała wąsy to byłaby wujaszkiem...

Tak gdybyać i teoretyzować to sobie można.

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 11:19 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 12:08
Zgłoś
zaba711 2013-04-04, 12:10
Z jednej strony to jest mniejszości narodowych czy coś takiego ale z drugiej strony to jak będziecie używać tylko angielskiego to się jego nauczycie i będzie wam tam łatwiej.
Zgłoś
Aragon1988 2013-04-04, 12:14
When in Rome, do as the Romans do.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 12:18 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 12:21 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem