Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:50
Speak English ONLY!
konto usunięte • 2013-04-04, 1:30
Drodzy Sadole. Pracuje już jakiś czas w Irlandzkiej kuchni jako kitchen porter (czyt: zmywak). W tej naszej skromnej kuchni pracuje 11 osób pochodzenia polskiego na dwudziesto osmio osobowy skład ekipy(!) czyli dość pokaźna grupa. Nie każdy zna język ang. perfect i często mówimy do siebie w ojczystym języku czy tez w trakcie pracy o czym pogadamy i oto dziś ku wielkiemu zaskoczeniu na ścianie w owej kuchni pojawiła sie oto taka informacja.

Pytanie brzmi. Co to k***a ma byc?! Czy tak wgl można zrobic? Po prostu nam zakazać rozmawiać w ojczystym języku??? Sa na to jakieś paragrafy?

ps: pewnie niektórzy bd zdziwieni czemu mnie to tak boli przecież pracuje dla innego rządu nie dla polskiego. Ale niestety ten polski RZAD nie daje szansy młodemu człowiekowi takiemu jak ja (22l) na dobry start. Tu w tyd. zarabiam tyle co polowa polaków w mies.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
cerastes 2013-04-04, 1:34 5
Anonimowo napisz : Pocałujcie nas w środek czarnego słońca.

niech się głowią ocb
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:35 3
na zmywaku?
masz ambicje...
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:39
Nie, nie można tak. "Prawo naturalne (lex naturalis) - to zbiór norm, które obowiązują całe społeczeństwo i władzę państwową bez względu na to, czy są one przez tą władzę ustanawiane i uznawane, czy nie."
Ja się nie znam. Po googluj gdzie się z tym idzie w Irlandii
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:40 55
up@
ambicje? ziomek ty wiesz co ty piszesz? na zmywaku zarabiam tyle ze mogę żyć tu na wysokim poziomie i wysyłać pieniądze mojej kochanej mamie. Wiec skoro twoja ambicja i duma jest tak wysoka ze nie toleruje czegoś co jest opłacalne a przy tym legalne i nie szmatławe to współczuje. Każdy kij ma dwa końce.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:40 155
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:40 11
@Adolf

Głód Tobie kiedyś do dupy zajrzy, to chwycisz się każdej roboty - bylebyś tylko dostał swoje 1600 brutto.
On na tym "ambitnym" zmywaku zarabia lepiej niż 3/4 młodych Polaków z przedrostkami mgr, inż. którzy postanowili zostać w Polsce.
Zgłoś
Robajson 2013-04-04, 1:44 35
Jesteś u obcych to się dostosuj tak jak jest to przyjęte tutaj!!!
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:49
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:54 6
Łał jestem pod wrażeniem że możesz żyć na"wysokim poziomie" dla Ciebie, pracując na zmywaku, super...
pytanie tylko co potem?
myślisz że awansujesz na szefa kuchni i właściciela?
zarobisz tyle że będziesz mógł wrócić i żyć jak Panicz?
Całe życie chcesz zmywać gary?
Nie mam żadnego tytułu typu mgr. inż etc mieszkam i pracuje w Polsce i jakoś nie narzekam.
Praca jest i to dobra tylko trzeba umieć ją znaleźć(nie koniecznie z "plecakiem").
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 1:57 6
Zgłoś
damianwro 2013-04-04, 2:42 10
Zgłoś
Ptoon 2013-04-04, 2:49 2
KONWENCJA RAMOWA
o ochronie mniejszości narodowych
(Framework Convention for the Protection of National Minorities)

Artykuł 5
1. Strony zobowiązują się wspierać tworzenie warunków koniecznych do utrzymywania i rozwijania przez osoby należące do mniejszości narodowych ich kultury, jak również zachowania zasadniczych elementów ich tożsamości, to jest ich religii, języka, tradycji i dziedzictwa kulturowego.
2. Bez uszczerbku dla środków podejmowanych stosownie do ich generalnej polityki integracyjnej, Strony powstrzymają się od działań lub praktyk mających na celu asymilację osób należących do mniejszości narodowych wbrew ich woli i będą chronić te osoby przed jakimkolwiek działaniem mającym na celu taką asymilację.

Karta Praw Podstawowych
Unii Europejskiej

Artykuł 22
Zróżnicowanie kulturalne, religijne i językowe

Unia szanuje zróżnicowanie kulturalne, religijne i językowe.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-04, 2:59 15
Zgłoś
~Velture 2013-04-04, 3:19 6

podpis użytkownika

Chcesz LEGALNIE 90g MM na własny użytek? >> Wbijaj na naszą grupę MM <<
Medyczna Marihuana jest TAŃSZA w aptece niż u dilera ok 15-30zł/g !
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem