👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:09

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Lech1111 napisał/a:
Obstawiam, że kręcił o świcie gdy jest poniżej zera.
Nawet przy -20 woda tak szybko nie zamarza

Uwodniony octan sodu, po podgrzaniu rozpuszcza się we własnej wodzie krystalizacyjnej. Taki roztwór dość łatwo oziębić z zachowaniem ciekłego stanu. Potem wystarczy go na coś wylać, albo do naczynia wrzucić jakiś przedmiot, żeby spowodować powtórną krystalizację.
Podczas tej krystalizacji wydziela się ciepło i to zjawisko zostało wykorzystane w ogrzewaczach do rąk. Najpierw taki ogrzewacz wkłada się do wrzątku, żeby sól się rozpuściła. Potem trzeba w torebce z roztworem pstryknąć taką blaszką, co zaburza stan metastabilny, rozpoczyna krystalizację i wydzielanie ciepła.
Przychodzisz do mnie z siekierą, znaczy, że też nie jestem ci obojętny.
Podczas tej krystalizacji wydziela się ciepło i to zjawisko zostało wykorzystane w ogrzewaczach do rąk. Najpierw taki ogrzewacz wkłada się do wrzątku, żeby sól się rozpuściła. Potem trzeba w torebce z roztworem pstryknąć taką blaszką, co zaburza stan metastabilny, rozpoczyna krystalizację i wydzielanie ciepła.
Przychodzisz do mnie z siekierą, znaczy, że też nie jestem ci obojętny.

Przepraszam że piszę tutaj ale szukam tematu sprzed kilku lat gdzie 3 kolesi chyba po wyjściu z pierdla założyło nielegalną szkołę boksu nie mając o tym zielonego pojęcia. Pamiętam że głównym trenerem był tam jakiś dziadek-konus po 50 z tatuażami. "Szkolili" gimbusów w jakieś salce oczywiście bez żadnego pozwolenia na to i nagrywali filmiki z tych treningów. Ktoś pamięta i mógłby zapodać link?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie