Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Jarek_Wielki 2025-05-18, 16:18 2
Pytanie za 100 punktów: po c🤬j kierowca w aucie na podniśniku?
Zgłoś
Klasyk50 2025-05-18, 16:53 4
Jarek_Wielki napisał/a:

Pytanie za 100 punktów: po c🤬j kierowca w aucie na podniśniku?

Aby np. sprawdzić stan maglownicy (wycieki) poprzez wykonywanie manewru kierownicą, albo stan ręcznego, czy np. linka pracuję prawidłowo na rozwidleniu, stan wałka zdawczego itp...
Zgłoś
subik 2025-05-18, 17:31 2
Normalnie nie ma prawa spaść, są dodatkowe zabezpieczenia, nie ma bata by spadło.
Zgłoś
Gr0mTom 2025-05-18, 17:50 1
elajza15 napisał/a:

Jak można robić pod autem na podnośniku???
Coś puści, coś strzeli i zostajesz wafelkiem pod kufel...

Sie nie znasz człeku to sie nie wypowiadaj. Równie dobrze mozna by powiedzieć, jak można jezdzic autem tyle wypadkow na drogach masa piratów drogowych i naj🤬ych za kierownicą, chwila moment i taki Cie ukatrupi.

podpis użytkownika

Nie
Zgłoś
wór 2025-05-18, 18:17 1
subik napisał/a:

Normalnie nie ma prawa spaść, są dodatkowe zabezpieczenia, nie ma bata by spadło.

No chyba jednak ma prawo spaść skoro spadło. Nie wiem co tam p🤬lisz.
Zgłoś
Lampard92 2025-05-18, 19:43 1
Serio zdążało mi się wchodzić pod podnośniki ale zawsze odczuwałem mega dyskomfort za każdym razem... To są urządzenia które mogą zawsze ulec awaria i doprowadzić do tragedii. Powinno się podstawiać jakieś wysokie koziołki pod auto w celu dodatkowego zabezpieczenia. Jak osobiście wchodziłem to zawsze o tym myślałem właśnie że jakby jeblo to nie na mnie. Ale nigdy nie widziałem, żeby ktoś to praktykował i wgl posiadał takie wysokie koziołki. Powinien to być wymóg bhp do pracy pod podnośnikiem.
Zgłoś
Nemrod90 2025-05-18, 21:19
Lampard92 napisał/a:

Serio zdążało mi się wchodzić pod podnośniki ale zawsze odczuwałem mega dyskomfort za każdym razem... To są urządzenia które mogą zawsze ulec awaria i doprowadzić do tragedii. Powinno się podstawiać jakieś wysokie koziołki pod auto w celu dodatkowego zabezpieczenia. Jak osobiście wchodziłem to zawsze o tym myślałem właśnie że jakby jeblo to nie na mnie. Ale nigdy nie widziałem, żeby ktoś to praktykował i wgl posiadał takie wysokie koziołki. Powinien to być wymóg bhp do pracy pod podnośnikiem.

Jest bardzo niewielkie prawdopodobieństwo, że coś się stanie z podnośnikiem, który jest utrzymany w dobrym stanie technicznym. One są zaprojektowane, by wytrzymały dużo większe obciążenia niż przy normalnym wykorzystywaniu.

Koziołki? Niby jak miałoby to wyglądać? Przecież auta podnosi się na różne wysokości, zatem również koziołki musiałyby być regulowane i zajebiście masywne, by utrzymać masę spadającego auta, a co za tym idzie w c🤬j ciężkie. Już to widzę jak jakikolwiek mechanik ciąga to żelastwo kilka/kilkanaście razy dziennie.
Zgłoś
sej_maj_nejm_bicz 2025-05-18, 21:46
I wyszedł z kabinki cały?
Zgłoś
Lampard92 2025-05-18, 23:17 1
Nemrod90 napisał/a:

Jest bardzo niewielkie prawdopodobieństwo, że coś się stanie z podnośnikiem, który jest utrzymany w dobrym stanie technicznym. One są zaprojektowane, by wytrzymały dużo większe obciążenia niż przy normalnym wykorzystywaniu.
Koziołki? Niby jak miałoby to wyglądać? Przecież auta podnosi się na różne wysokości, zatem również koziołki musiałyby być regulowane i zajebiście masywne, by utrzymać masę spadającego auta, a co za tym idzie w c🤬j ciężkie. Już to widzę jak jakikolwiek mechanik ciąga to żelastwo kilka/kilkanaście razy dziennie.

Mogły by być na kółkach po prostu regulowane.
Nie muszą być w cale ciężkie samochódy nie są mega ciężkie.
Byłeś kiedyś pod podnośnikiem? Widziałeś jak się blokuję? Jeśli nie to zapraszam pod podnośnik to się przekonasz o czym mówię. Oczywiście, że są projektowane żeby wytrzymać dużo cięższe ciężary ale mimo wszystko wypadki się zdarzają
Zgłoś
Jahdas 2025-05-19, 5:08
@elajza15: Witamy w mechanice.
Zgłoś
subik 2025-05-19, 10:23
wór napisał/a:

No chyba jednak ma prawo spaść skoro spadło. Nie wiem co tam p🤬lisz.

Ja p🤬le, bo źle ułożył podnośniki, a tak poza tym co tu dauny piszą to one mają dodatkowe zabezpieczenia że w życiu nie spadnie podnośnik chyba że uszkodzony, bez przeglądu jest czy właściciel wyjmie nie naprawi te dodatkowe zabezpieczenie to tak
Zgłoś
Atlasss 2025-05-19, 10:33
Czy ja dobrze widziałem że w aucie ktoś siedział??
Zgłoś
Nemrod90 2025-05-19, 21:16
Lampard92 napisał/a:

Mogły by być na kółkach po prostu regulowane.
Nie muszą być w cale ciężkie samochódy nie są mega ciężkie.
Byłeś kiedyś pod podnośnikiem? Widziałeś jak się blokuję? Jeśli nie to zapraszam pod podnośnik to się przekonasz o czym mówię. Oczywiście, że są projektowane żeby wytrzymać dużo cięższe ciężary ale mimo wszystko wypadki się zdarzają

Byłem pod podnośnikiem tysiące razy, w naszej rodzinnej firmie posiadamy dwa podnośniki dwukolumnowe, więc powiedzmy, że coś tam o nich wiem. Wcześniej mieliśmy śrubowe i uważam je za najbezpieczniejsze, obecnie hydrauliczne z systemem linek stalowych i zabezpieczeniami w formie takich solidnych zapadek.
Zgłoś
matikesi 2025-05-20, 7:15
Pod widłami w wózku widłowym nie można stać a to dopuszczone jest i to z autem nad głowa...
Zgłoś
Jentker85 2025-05-21, 6:41
Tak to bywa jak sie robi na Chińskich podnośnikach. Łapy nie miały zabezpieczeń utrzymujących stałą pozycje .
Zgłoś