Szanowni Państwo,
Wczoraj w Chorzowie byłem w przychodni, załóżmy na potrzeby posta że się zbadać. I trafiłem na taką informację (dodam, iż poradnia ma kontrakt z NFZ)
Na NFZ czekaj 3 miesiące, prywatnie dostaniesz od ręki, a jak mimo opłacania składek przez 30 lat brakuje Ci kasy na prywatne badanie, to u nas możesz się zadłużyć w 15 minut.
Pewnie jakbym tam chciał sprzedać tę nerkę, to by badania były za darmo, ale cena za nerkę spadła by o 50 %.
Materiał własny, wrzucam bo szlag mnie trafia, że w tym kraju człowiek ma obowiązek płacić sumiennie składki aby mieć darmową opiekę zdrowotną, która działa tak że musi potem za wszystko płacić gotówką - lub na kredyt.
To jest dopiero czarny humor.
Pamiętaj też, że sporo łapiduchów nie bierze kontraktu z nfz lub bierze minimum tylko po to by prywatę uskuteczniać bo się bardziej opłaca. Robiłem tomograf i prywatnie 700 zł płaciłem zapis na 2 dzień na nfz za 8 miesięcy. Jak rozmawiałem z lekarzem który to obsługiwał to zwyczajnie powiedział, że na nfz się im nie opłaca brać pełnego kontraktu.
Oj narzekacie że tyle sie czeka na wizyty. Motto NFZ, czas leczy rany
Przecież to NZOZ... To że ma kontrakt z NFZ nie znaczy że nie może usługiwać prywatnie.
J................i
2019-09-17, 14:28
śmierdzi mi to naciąganiem emerytów na wysokie kredyty tak jak w przypadku tych wszystkich garnków , przyrządów do masażu itp.
Przestań płacić składki zdrowotne i wkładaj do skarbonki, to przestanie Cię to boleć.
podpis użytkownika
Quae nocent, docent
To nie jest prawdziwy socjalizm.
Zapamietajcie moje slowa :
teoria spiskowa glosi, ze... bedzie tak zj🤬ie jak a Anglii tzn.
jedziesz po wypadku bo ci prawie palca ucielo i czekasz... okolo 6 godzin na operacje. Mozna narzekac,ze polska sluzbe zdrowia ale... no wlasnie niedawno zrobili SORy i slyszalem, ze sie k🤬a czeka. Zobaczycie, ze niebawem NFZ bedzie sie staral ujednolicic tak by czas oczekiwanie NIE wyniosl dluzej niz 4 godziny. tzn 4 godziny to bedzie standard. Wtedy bedzie narzekanie ale, narod glupi lyknie to bez zajakniecia
Już tam nie p🤬l. Od średniej płacy brutto: 4700,00 zdrowotne to raptem 365 zł, z czego 314 zł może odliczyć od podatku. Realnie płacisz więc 51zł/mc
Nie płacz już.... i idź zapytać ile kosztują prywatne zabiegi.
I pamiętaj, że 90% kosztów generuje w ostatnich 2 latach życia. Wszystko przed Tobą.
jedz do moich ukochany Indii, leczenie astmy od reki:
Pracuję w służbie zdrowia tylko dlatego, żeby załatwić 87letniej Babci lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, który nie bierze od emerytów w łapę po 100 zł za skierowanie na PODSTAWOWE badania z krwi. Szlag mnie k🤬a trafia.
Hehe, bylem tam w zeszlym miesiacu. Klasyka, jesli chcesz by odpadly Ci jadra to czekasz s obie 3miesiace :d ewentualnie interweniujesz prywatnie. Przez znanylekarz umowilem sobie wizyte w 3minuty.. fakt faktem iz 200ziko poszlo no ale nie zwijam sie z bolu.
Długie terminy nie biorą się z tego, że lekarze są zajęci, ale dlatego, że NFZ finansuje jakąś ilość danych badań i zabiegów, jak zapotrzebowanie przekroczy te liczbę to wpisują ich w kolejkę na kolejny okres rozliczeniowy i tak w koło
C................n
2019-09-17, 16:46
K🤬a mać, galopująca ignorancjo powyżej. To wszystko działa jak sucha p🤬da starej k🤬y, bo służba zdrowia przestała być SŁUŻBĄ. Lekarz nie ma samodzielności. Ordynator nie ma samodzielności. Szpital / przychodnia nie ma samodzielności. Powinno być tak, że jednostki dostają ryczałt (i się, k🤬a, sami rządźcie), że podstawowe materiały eksploatacyjne typu bandaże / igły / kroplówki robi coś jak dawniej Polfa, że leki generyczne są masowo robione w rodzimych państwowych zakładach na potrzeby SŁUŻBY zdrowia, a resztę finansuje NFZ.
Lekarz to zawód zaufania publicznego. Jeśli mu się to odbierze i każe wypełniać tony papierów zamiast leczyć, to się k🤬a potem nie dziwcie i nie walcie w lekarzy. Winne są politykierujące k🤬y z władz.
Zacznijmy od tego że ludzie nie dbają o swoje zdrowie a do lekarza im się śpieszy jak już jest za późno. Coś boli przez rok i dopiero wybierają się do lekarza. Z jednej strony OK bo ludzki organizm potrafi płatać figle i różnorako reaguje na wiele czynników środowiskowych. Ale z drugiej strony do lekarza rodzinnego kolejek przeważnie nie ma i można wcześniej ustalić godzinę wizyty. Morfologię, cukier zrobią wam od reki a z takich wyników już można coś wywnioskować.