Witam drogą społeczność Sadola
Jako że z dumą przystąpiłem do waszego szanownego grona chciałbym zabłysnąć pierwszym postem, który pewnie wpasuję się w wasze gusta
Poniżej przedstawiam filmik znaleziony gdzieś pod kiecą Youtuba przedstawiający rozrywki średniowiecznej ludności (pewnie głównie duchownych)
Życzę miłego oglądania, szczęśliwego nowego roku, wielu piw i niech Moc będzie z Wami!
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte
2015-01-02, 16:49
Za średniowieczne rozrywki zawsze piwo
konto usunięte
2015-01-02, 16:52
Lektorowi to chyba coś jajca ściska
Wszystko fajnie, ale wolałbym już "Ivony" słuchać..
tortura z beczka byla dobra. wsadzali leminga do duzej, szczelnej beczki tak, ze przez otwor w wieku wystawala jedynie glowa a pozniej...karmili. Tylko karmili.
Procesy gnilne zabawialy delikwenta bardzo dlugo.
Największa tortura to chyba głos tego lektora
" (pewnie głównie duchownych)" Ten wasz śmieszne antyklerykalizm jest żałosny. Sam nie lubię kleru, ale myślenie takie "anty" jest pożałowania godne. Przeczytaj jakąkolwiek książkę o rycerstwie średniowiecznym, a dowiesz się kto najbardziej lubił tego typu zabawy. Kler sam w sobie nie był zbyt brutalny, wyjątek stanowiła klasa biskupia i to dlatego, że pochodzili oni z stanów szlacheckich. Po prostu okrucieństwo było czymś naturalnym, więc my nie mamy prawa oceniać ich moralności. Polecam książkę "Polska Piastów" Pawła Jasienicy, wielokrotnie są tam wspominane wybryki ówczesnych włodarzy.
Większość z wyżej wymienionych cudów średniowiecznej techniki można było obejrzeć tego lata w Muzeum Tortur w Kazimierzu Dolnym.
Byłem. Widziałem. Niezłe cacka.
konto usunięte
2015-01-02, 22:06
Gruszka - średniowieczny w kółko wałkowany mit. W optymalnej formie umożliwiającej umieszczenie w otworze ciała była zbyt delikatna, by "rozłożyć się niczym parasol", a wykonana w formie trwalszej nie mieściła się w otworach nieszczęśników.
nowoczesne powiedział wiec akumulator do jąder.
Fajny start! Pozdrawiam
konto usunięte
2015-01-03, 13:12
Nic dziwnego, że najliczniejszą religią jest chrześcijaństwo. Z takimi argumentami każdy by się "nawrócił".