Wjeżdżam na małą stację nie dalej jak pół godziny temu. Wiadomo, puściutko, bo późno, a w środku jakaś babka, która energicznie macha łapami do kolesia za kasą. Przy dystrybutorze stoi samochód z otwartą maską.
Wchodzę do budynku zeby zapłacić i trafiam na środek tej oto rozmowy:
- ja pana zaskarżę - już prawie krzyczy kobieta.
- Ale ja nic nie zrobiłem. To pani wina, nikt nie kazał pani lać oleju do silnika.
- Ta stacja jest źle opisana. Jeszcze się spotkamy w sądzie - i jebs drzwiami wk🤬iona wyszła i gdzieś dzwoni.
Gościu mi mówi, że jebnięta jakaś, przyjechała na stację otworzyła maskę i zaczęła ON lać do wlewu od oleju. Zanim wybiegł i zdążył krzyknąć to oblała pół silnika i całkiem sporo do wlewu wlała.
Co za beka. Wziąłem czteropak i musiałem spadać do domu, ale jak pakowałem do bagażnika (a co! chciałem podsłuchać, ciekawski sk🤬esyn ze mnie) to słyszałem że szlocha przez telefon, że "przecież kazałeś zjechać na stację i oleju dolać".
Pewnie sie babie zapaliła lampka od oleju i jej facet powiedział, że ma dolać : ) To pierwszy lepszy wlała : )
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2013-11-22, 11:29
konto usunięte
2013-11-22, 11:53
MArcin, ta temperatura to przy jakim ciśnieniu?
konto usunięte
2013-11-22, 12:04
Velture napisał/a:
Ciężko mi w to uwierzyć bo jakby tak oblała silnik to od razu zapaliłby się w kontakcie z kolektorem wydechowym.
Co bierzesz? Długo trzyma?
MArcin911 napisał/a:
Temperatura samozapłonu oleju napędowego wynosi ok. 270*C. Kolektor wydechowy może mieć od 350*C na biegu jałowym do prawie 1000*C przy dużym obciążeniu silnika. Także ropa zapali się bez problemu.
A film ci nagrać, że się nie zapali? Wikipedii za dużo i kiczowatych seriali z hamburgerolandu.
Ekhm... Benzyny petem nie podpalisz, oleju napędowego zapalniczką. Tyle w temacie. Poparte doświadczeniami naukowymi (czyt. idiota sam musiałem sprawdzić bo ciekawość zżerała).
konto usunięte
2013-11-22, 12:14
Doceniam ludzi kreatywnych.
konto usunięte
2013-11-22, 12:49
[qoute]Temperatura samozapłonu oleju napędowego wynosi ok. 270*C. Kolektor wydechowy może mieć od 350*C na biegu jałowym do prawie 1000*C przy dużym obciążeniu silnika. Także ropa zapali się bez problemu.
Taa chyba będziesz wachlować by uzyskać ciśnienie w którym olej napędowy przy takiej temperaturze ma samozapłon.
~msnrc : Zrobiłeś mi tym dzień
konto usunięte
2013-11-22, 13:06
No tak i koleś pewnie zostanie zwolniony z pracy bo nie przewidział, że głupia pi**a narobi bałaganu a następnie afery, a on jeszcze bezczelnie próbował jej wmówić, że jaśnie pi**a nie ma racji. Przecież klient ma zawsze racje! Wywalić na zbity ryj i wilczy bilet coby najbliższą wolna posadę znalazł w Zimbabwe.
konto usunięte
2013-11-22, 13:12
No się nawyzywałeś, dowartościowałeś bo potrafisz wpisać na YT "diesel, fire". Zapomniałeś o jednym. Do spalania trzeba mieć opary. A przy następnej robocie specjalnie obleję kolektor wydechowy olejem, silnikowym i napędowym. Prócz kłębów białego "dymu" nic więcej się nie stanie. Chyba, żeby tam przyłożyć żywy ogień, takiego w silnikach spalinowych brak na zewnątrz. No albo mieć nadzieję, że akurat jakieś wyładowanie elektrostatyczne będzie miało miejsce. Ale nadzieja matką głupich a zabić się można pod prysznicem.
@quartz75
Opary sie palą w przypadku benzyny. ON płonie, że tak powiem objętościowo.
Aż Mi się kurs prawa jazdy przypomniał. Teoria, siedzę na sali Ja, 5 dziewczyn i instruktor, tłumaczy nam te oleje, lampeczki itd. Nudzę się bo już przed kursem Miałem to ogarnięte ale co zrobisz, godziny trzeba wysiedzieć. Skończył tłumaczyć, "no to teraz trochę testów z tym związanych" - mówi, wyjmuje testy abcd i przepytuje nas, żadna nie wiedziała o co chodzi, dopiero po czasie się nauczyły, ale było to na zasadzie że po czasie zapamiętały która odpowiedź no którego pytania, ale o co chodzi z olejami, jak wlewać, co gdzie to nic nie zrozumiały. I tak się właśnie uczą do tych egzaminów, niby na egzaminie też trzeba zaprezentować jak wlać olej, ale mało który egzaminator o to pyta, lepiej powiedzieć "pokaż pozycyjne i prawy kierunek" i następnego kursanta męczyć. XDD
konto usunięte
2013-11-22, 15:41
Heh pewnie dylemat był

"Jaki wlać? Syntetyk, pół syntetyk, a może mineralny? A ch*j ON wleję będzie git"