Fabryka benzyny syntetycznej w Policach (niem. Hydrierwerke Pölitz)-
- jedna z 12 fabryk wzniesionych przez IG Farben Industrie produkująca paliwo płynne z węgla (benzyna syntetyczna). Produkcja benzyny odbywała się według procesu technologicznego Bergiusa opracowanego w latach 20. XX wieku. Paliwo było produkowane na potrzeby niemieckiej armii, ponieważ Niemcy nie posiadali dostępu do złóż ropy naftowej. W roku 1943 zakład ten produkował 15% niemieckich paliw syntetycznych (577.000 ton). Benzyna najlepszej jakości trafiała na lotniska Luftwaffe, bardzo wysokiej jakości przeznaczona była dla U-Bootów, gorsza – dla okrętów nawodnych Kriegsmarine, natomiast paliwo ciężkie, oleje i smary - dla czołgów i pojazdów Wehrmachtu. Produkty uboczne, takie jak: smoły, sadza, odpadki były przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego.
Jednoosobowy bunkier
Widok fabryki z lotu ptaka, po prawej widoczne kratery od bomb
Reszta w komentarzach
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
No w końcu ktoś zabrał się za opisanie tej fabryki z mojego miasta. Aktualnie wszystko niszczeje a każdy może wejść, mimo zakazów, nikt za przebywanie tam nikogo nie ściga, a ludzie jak ludzie, niszczą.
Bomby zostawiają leje, a nie kratery
Feniks napisał/a:
Jestem ciekawy ile teraz by wynosiła cena za baryłkę ropy z węgla ciekawe czy przy obecnych cenach ropy byłoby to opłacalne. Węgla mamy dużo a jak nie to zawsze można go sprowadzić z Australii czy Ukrainy i uniezależnić się bardziej od Rosji.
podobno i tak sprowadzamy wungiel z chin i rpa, bo u nas sie nie opłaca go wydobywać
konto usunięte
2012-09-04, 22:44
@blackdog
ale pieprzysz głupoty. Cena Ci wyszła po 3,46 zł czyli o 70 groszy więcej niż benzyna rzeczywiście kosztuje. Cena benzyny Pb95 to 2,76 zł. Do tego dochodzi akcyza, vat, opłata paliwowa i marża sprzedawcy.
Osobiście jestem z Polic, a na tym skrawku ziemi właściwie się wychowałem. Cieszę się, że ktoś opisał tu to fascynujące miejsce. Szkoda, że ta fabryka niszczeje tylko z powodu głupiej bitwy o ten grunt pomiędzy gminą Police, Zakładami Chemicznymi Police oraz towarzystwem "Skarb" pilnującym tego obiektu. Aktualnie można pozwiedzać, ale tylko po wyznaczonych ścieżkach, gdyż jest to objęte ochroną przez wojewódzkiego konserwatora zabytków, a wiadomo jak to w Polsce działa...zostało to zostawione same sobie i pewnie samo się wszystko rozpadnie.
konto usunięte
2012-09-04, 23:42
Ver0 napisał/a:
Polecam zwiedzić, jestem ze Szczecina i to miejsce robi niesamowite wrażenie
jakbyś był ze Szczecina, to nie poleciłbyś nikomu wycieczki do polic
konto usunięte
2012-09-04, 23:46
P@N K@C napisał/a:
jakbyś był ze Szczecina, to nie poleciłbyś nikomu wycieczki do polic
ja jestem z Polic i nie polecam..... nuda w hvj
konto usunięte
2012-09-05, 9:10
@skid07
Nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że węgiel do Polski przybywa z Afryki. W Europie to Polska jest największym eksporterem węgla, mamy Kompanie Węglową oraz Katowicki Holding Węglowy oraz największy przemysł wydobywczy tego surowca w całej UE.
Jeśli chodzi o importowany węgiel, bierzemy go głównie z Rosji i Kazachstanu, jest to węgiel słabej jakości z niskich pokładów węglowych. Ostatnio nieco węgla przychodzi z USA po 80$ za tonę, ale ten węgiel nie jest zbyt dobrym paliwem do ogrzania domu, nadaje się jedynie w miejscach gdzie spala się go masowo (np. elektrownie) bo jest tani, ale mało kaloryczny.
Ktoś kto powiedział, że przeciętna cena węgla to 600zł powinien sprawdzić wykaz cen KHW. Po pierwsze wszystko zależy od sortymentu węgla i nie można ustalić jednej ceny dla wielu sortymentów (kostka, miał, groszek I i II, ekogroszek, orzech I i II, koks). Po drugie, jeśli już to tyle płaci się netto (dochodzi jeszcze akcyza i vat, najdroższy węgiel bez tych podatków kosztuje 575zł) za węgiel na polskiej kopalni, trzeba doliczyć jeszcze transport na miejsce (nawet 90zł za tonę!). Autoryzywani sprzedawcy otrzymują około 30-40zł zniżki na tonie węgla. Liczac na szybko 575zł + 22% + 90zł = 701 + 90 = 791zł. Do tego sprzedawca też chce coś zarobić więc wyjdzie około 900-1000zł za tonę... Jak sprzedawca nie posiada autoryzacji musi odkupić węgiel od autoryzowanego dystrybutora, a wtedy dojdzie jeszcze akcyza.
konto usunięte
2012-09-05, 19:43
Też jestem z Polic i gały mi z orbit wyleciały jak zobaczyłem znajome miejsca na zdjęciach! Cieszę się ,że świat jeszcze o tym miejscu nie zapomniał (mimo tego po co tam przychodziłem) Pozdrawiam wszystkich którzy chętnie tam wracają i zapraszam zainteresowanych. Naprawdę niesamowite miejsce.
No proszę, jest i o Policach na sadolu ;] Ja na "starej fabryce" się wychowałem, do tego byłem jednym z założycieli Skarbu. Szkoda tylko, że teraz same mendy społeczne tam zostały i zmanipulowane dzieciaki ;]
Fabryka także popada w ruinę, pod "opieką" aktualnego Skarbu, wszystko zarasta i jest powoli rozkradane przez złomiarzy. Ogólnie jak ktoś lubi te tematy, to zwiedzenie fabry, będzie niezapomnianym przeżyciem, oczywiście z kimś ogarniętym trzeba iść na wycieczkę, Skarb odradzam.