Główna Poczekalnia (8) Soft (7) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Stuletnie jajka
konto usunięte • 2009-12-22, 10:15
Tzw "Stuletnie jaja" to chiński przysmak używany jako dodatek do tradycyjnych potraw.
Jaja wymagają tygodni a czasem miesięcy przygotowań w specjalnej mieszance gliny popiołu, limonki, soli i ryżu.
Prawdopodobnie tradycja przygotowania "Century eggs" sięga 600 lat wstecz.

Ponoć gotowe jaja mają intensywny zapach amoniaku i siarki
A oto jak wyglądają.









Chętni?
Ja bym się skusił

Więcej

P.S. Dla smakoszy bonus w postaci Balut
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
Koperek 2009-12-22, 10:21 1
Wole zwykłe z majonezem
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 10:39 5
Ich białko zamieniło się w bursztyn.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 10:59 1
więc to tak powstają bursztyny...
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 11:08
po laborkach z chemii mam dość amoniaku i jajowodoru
Zgłoś
Avatar
revtech 2009-12-22, 11:35
w sumie z chęcią bym posmakował... Może to jakoś kopie (chociażby jak grzybki halucynki)?
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 11:48 5
Dla nas dziwne są 'zgniłe' jajka
dla innych dziwne są 'zgniłe' kiszone ogórki oraz kiszona kapusta.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 12:03
Prawda li to. Czytałem kiedyś artykuł jakiegoś brytyjskiego podróżnika, który spisywał dziwne i niesmaczne potrawy z całego świata.
Było między innymi eskimoskie wino z mewy, wspomnianego wcześniej balut, szkockiego haggis. Z polskich specjałów autor opisał tradycyjną galaretę na wołowych nóżkach

Większość z opisywanych rzeczy jest całkiem zjadliwa i zapewne smaczna, jendak nie dla każdego.
Ja bym się pisał na test dziwnej kuchni
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 12:39
Bo każdy może zjeść zwykłe jajko...
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 12:44
zawsze mówiłam ze chinczycy sa nienormalni.ale moze to byc smaczne
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 20:21
ja bym się napił chętnie tego tajskiego(?) napoju z wężowej krwi ;] podobno smaczny
Zgłoś
Avatar
berta 2009-12-22, 21:16
po zdjęciach można mieć wrażenie że są to 100 letnie jaja męskie
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-22, 22:53
w życiu bym tego gówna nie tknęła
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2009-12-23, 0:45
Jest taki łysy koleś co jeździ po świecie i próbuje potrawy różnych kuchni, w chinach spróbował 2 miesięcznego TOFU z takim jajkiem była to jedna z 3 potraw która go pokonała
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem