Jak wiadomo sadistic.pl nie tylko śmieszy, ale też uczy, więc wrzucam ten materiał o superszybkich kamerach - które są w stanie zaobserwować prędkość przemieszczania się światła.
Kamera, którą wykorzystują ma prędkość tryliona klatek na sekundę.
Akcja od 35 sekundy - fajnie się to ogląda.
(materiał w języku angielskim)
Nie znalazłem tego wcześniej więc chciałem się podzielić
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Teraz mogę nagrywać moje stosunki.
Żartuje nie mam dziewczyny.
Technika = postęp
multikulti = cofanie w rozwoju
konto usunięte
2016-02-04, 22:28
Ok. Pytanie zadam bo się nie znam.
Skoro nic nie może ( teoretycznie ) się poruszać szybciej niż światło to jak złapali wiązkę ?
Co sterowało ilością klatek ?
Bez wyrzutu ani jadu. Po prostu chciałbym wiedzieć.
Nie złapali wiązki.
Koleś tłumaczy tak gdzieś koło połowy, że laser co ilestam wypuszcza wiazkę światła a kamera ja nagrywa. Po skleceniu do kupy 500 takich ujęć powstał ten materiał.
Trochę to oszukane swoją drogą, ponieważ dysponując masą czasu i zwykłą kamerą można by uzyskać podobny efekt. Tylko ujęć pewnie by było z 50 tys albo więcej.
Co do filmu.
Niby fajne ale jakie to może mieć praktyczne zastosowanie?
Psilocke napisał/a:
Co do filmu.
medycyna, militaria... zastosowan tyle co klatek w 1 sekundzie
@hudziel
No jak to co. zegar ustawiony na trylion cykli na sekundę. Generalnie nie zegar jest tu ograniczeniem, a kurewsko szybka transmisja i kurewsko szybkie gromadzenie danych.
Psilocke napisał/a:
Co do filmu.
Już niedługo w każdym iphonie
Czekamy na hardzie
Po angielsku trillion, po polsku bilion (10^12).
W militariach to już jest używane, między innymi w radarach zarówno wykrywających teren jak i coraz częściej ruch, czyt. na radarze masz zaznaczoną pozycję wroga. Tak, całkiem jak w grach.
konto usunięte
2016-02-05, 0:20
Psilocke napisał/a:
Nie złapali wiązki.
Koleś tłumaczy tak gdzieś koło połowy, że laser co ilestam wypuszcza wiazkę światła a kamera ja nagrywa. Po skleceniu do kupy 500 takich ujęć powstał ten materiał.
Trochę to oszukane swoją drogą, ponieważ dysponując masą czasu i zwykłą kamerą można by uzyskać podobny efekt. Tylko ujęć pewnie by było z 50 tys albo więcej.
Trochę się mylisz, skoro tam jedna klatka jest naświetlana przez 1/10^12 [s] by móc uchwycić wiązkę światła, to mając do dyspozycji przeciętną kamerę, której czas naświetlania to ~1/1000s w slow motion, to nie ma szans by uchwycić cokolwiek, ewentualnie jakąś smugę
Krak
2016-02-05, 10:47
Niech pokażą film z Szybkim Lopezem, bo ta prezentacja zupełnie mnie nie przekonuje
światło które w 1 sekundę obiega 7 razy ziemię, a Ci zdążą je uchwycić na kamerce. Science bitch