Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Postaw kawę Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 14:47
kubol 2021-02-07, 0:34
gorczański napisał/a:

Kodeks Ruchu Drogowego - Art. 24 pkt 5:
"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony."
Sam miałem podobną sytuację, ja na szczęście wyhamowałem. Nawet by mi do głowy nie przyszło że to mogła być wina skręcającego, i powyższy wpis to chyba potwierdza.

sadol.pl/zimowe-wyprzedzanko-vt534214.htm- obejzyj, przeanalizuj, a potem sie zastanow nad swoim zachowaniem. To jest niemal blizniacza sytuacja z tym ze roznica predkosci jest mniejsza, ale zasada ruchu drogowego taka sama i winien jest rowniez ten, ktory jest z przodu.
Zgłoś
LEKTOR-DST 2021-02-07, 1:09 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
NafazowanyKoleś 2021-02-07, 1:26
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
LEKTOR-DST 2021-02-07, 1:42
Zgłoś
polakwrocek 2021-02-07, 2:21
Zgłoś
justincase999 2021-02-07, 4:08 1
Zgłoś
agent237 2021-02-07, 8:42
jeśli nie ma znaku mówiącego o skrzyżowaniu- gdzie nie można wykonać manewru to jest to zawsze wina skręcającego. Był głośny filmik z policją gdzie skręcali w boczna drogę i koleś im przydzwonił. Wina była Policji
Zgłoś
jednoręki-ujeżdżacz 2021-02-07, 9:42
Zgłoś
Ratilt 2021-02-07, 9:54 1
Zgłoś
ebeebe_ebeebeebe 2021-02-07, 11:03 1
gorczański napisał/a:

"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony."
Sam miałem podobną sytuację, ja na szczęście wyhamowałem. Nawet by mi do głowy nie przyszło że to mogła być wina skręcającego, i powyższy wpis to chyba potwierdza.

To niezły łeb jesteś. Zastosowałeś przepis dot. Drogi z kilkoma pasami ruchu do drogi dwukierunkowej
Zgłoś
Rebeliant 2021-02-07, 11:18 1
Zgłoś
N0llan 2021-02-07, 11:18
gorczański napisał/a:

wypadkidrogowe.info/odpowiedzialnosc-kierowcy-skrecajacego-w-lewo-w-pr...
Zgłoś
Mrowarn12 2021-02-07, 11:52
Wina skręcającego, prędkość wyprzedzającego jest nie ważna w tej sytuacji, przekroczenie prędkości to osobne wykroczenie. Wiem bo sam miałem taką sytuację i wyprzedzalem, przez chwilę myślałem że moja wina ale jednak okazało się że nie
Zgłoś
jan0sik1 2021-02-07, 11:54 1
Zgłoś
tomygun1 2021-02-07, 13:31 1
Szanowni Państwo . Krótko i na temat .
Sprawca zdarzenia jest pojazd który wykonywał manewr skrętu w lewo. Dlaczego ?
Ponieważ wykonując manewr musi upewnić się czy wykona go w sposób bezpieczny. Idąc dalej tam nie ma skrzyzowania a jest droga dojazdowa. Kolejna sprawa jest to ze pojazd zaczął skręca gdy skoda byla juz w trakcie wykonywania manewru wyprzedzania. Wiec oznacza to ze pojazd skrecajacy nie upewnil sie czy manewr ktoty wykona bedzie bezpieczny. Powyższy film wyraźnie pokazuje to wszystko jasno i wyraźnie;)
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem