jak skręcam w lewo sygnalizując wcześniej manewr to nikt nie ma prawa wyprzedzać mnie po lewej.
Kierunkowskaz do niczego cię nie uprawnia i nie daje pierwszeństwa, służy tylko do sygnalizowania zamiaru skrętu.
Kodeks Ruchu Drogowego - Art. 24 pkt 5:
"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony."
Sam miałem podobną sytuację, ja na szczęście wyhamowałem. Nawet by mi do głowy nie przyszło że to mogła być wina skręcającego, i powyższy wpis to chyba potwierdza.
wykonując manewr skrętu powinien upewnić się że może, wygogluj sobie przypadek choćby policji przed laty - identyczna sytuacja

Kodeks Ruchu Drogowego - Art. 24 pkt 5:
"Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony."
Sam miałem podobną sytuację, ja na szczęście wyhamowałem. Nawet by mi do głowy nie przyszło że to mogła być wina skręcającego, i powyższy wpis to chyba potwierdza.
Bystre masz oko skoro widzisz że sygnalizował skręt

Zresztą skręcający również podczas wykonywania manewru ma zachować szczególną ostrożność. Więc słabe masz argumenty skoro tylko tyle potrafisz powiedzieć a kierujesz się domysłami
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie