Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:27
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2016-08-17, 10:22 19
Fake. Receptura wytwarzania stali damasceńskiej zaginęła daaaaaawno temu. Więc taka z tego stal damasceńska jak z gówna czekolada.
Zgłoś
konto usunięte 2016-08-17, 22:09 2
Jak znajdziesz ślepego człowieka pozbawionego węchu i smaku i zamrozisz gówno to da radę zrobić z niego czekoladę.
Zgłoś
konto usunięte 2016-08-18, 0:45 7
@1024 sam jesteś fake i w dodatku niedorozwinięty. Chyba oczywiste, że nie użył oryginalnej średniowiecznej stali damasceńskiej, tylko ówczesnego tworzywa damasceńsko-podobnego, które jest bardzo podobne, lecz jeśli chodzi o trwałość, to w dalszym ciągu ustępuje oryginałowi. To jest nóż, uciąć coś, pokroić, choć głównie będzie służyć ku dekoracji.

Nie spinaj tak dupy.
Zgłoś
Dżizas_kurde 2016-08-18, 18:39 10
Cytat:

Chyba oczywiste, że nie użył oryginalnej średniowiecznej stali damasceńskiej, tylko ówczesnego tworzywa damasceńsko-podobnego

Znasz znaczenie słowa "ówczesnego" ?
Zgłoś
konto usunięte 2016-08-18, 21:36 4
Ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe że w średniowieczu potrafili wytwarzać tak trwały stop, a przy obecnej technologii nie jest to możliwe? Czytałem o niej dość sporo, jednak nigdzie nie było to wyjaśnione...
Zgłoś
konto usunięte 2016-08-18, 21:42 18
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
HalfGod 2016-08-18, 22:41
Widzę pasjonaci zaczęli się wymądrzać. Za ludzi z prawdziwą pasją, zawsze beczka piwa i zabieram się do rysowania.
Zgłoś
konto usunięte 2016-08-18, 22:48 6
Cytat:

Ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe że w średniowieczu potrafili wytwarzać tak trwały stop, a przy obecnej technologii nie jest to możliwe? Czytałem o niej dość sporo, jednak nigdzie nie było to wyjaśnione...

Wyjaśniam. Skówki (bo "damast" to skówka a nie stop ale to już detal) średniowieczne zwane obecnie "damastami" (tymi oryginalnymi) wcale nie mają żadnych magicznych właściwości i ssają pałę dzisiejszym dobrym stalom. Obrosły legendą i tyle.

Oryginalny przepis się nie zachował i co z tego, inną metodą (być może) współcześnie też się robi taką stal (albo lepszą). Tylko po co? I tak pozostaje to tylko ciekawostką bo taka stal nie jest żadnym wyjebolitem i jak chcesz porządny nóż to i tak bierzesz S30V czy podobne albo Elmaxa ew po taniości D2.

Oczywiście takie produkty mają walory estetyczne, artystyczne i takie tam. Dla tych walorów warto je kupić jak ktoś chce. Dla użytkowych walorów- to wywalanie kasy.
Zgłoś
Dr0mg 2016-08-19, 0:04 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kesu 2016-08-19, 1:29 1
ktos nutke zna??
Zgłoś
kaiel 2016-08-19, 2:54
damasceńska gruszka do lewatywy ...dupę urywa
Zgłoś
Danlook 2016-08-19, 4:50
Hahahaha zobaczcie sobie najlepsze noże szefostwa kuchni Jeden nóż kosztuje około 8 tyś. !!!!
Zgłoś
konto usunięte 2016-08-19, 7:30
Zgłoś
ypierdalaj 2016-08-19, 8:12 1
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem