Główna Poczekalnia (7) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Taniec z Yamahą R6
sauerps • 2013-08-12, 13:44
Drganie kierownicy przy dużej prędkości. Stawiam, że gość miał pory pełne kupy.
Przewijajcie śmiało do 1 minuty

Doczytałem, że takie drganie kierownicy nosi nazwę zjawiska "shimmy", czyli po prostu wpadania przedniego koła w bardzo niebezpieczne wibracje, powodujące szybkie i niekontrolowane ruchy kierownicy. Zjawisko to od wielu lat spędza sen z powiek konstruktorom motocykli. Objawia się najczęściej przy ostrym przyśpieszaniu na nierównościach. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś dodatkowe info na ten temat to niech wrzuca, bo mogłem coś przeoczyć.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Voxal 2013-08-12, 14:15 23
nie jestem ekspertem ale chyba amortyzatory skrętu się montuje po to by temu zapobiec...
Zgłoś
~Vuko 2013-08-12, 14:18
Od 1 minuty deklu.
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-12, 14:27 36
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
hierek18 2013-08-12, 14:31 3
Tak dobrze napisał autor o tak zwanej "Shimmie" i aby tego uniknąć montowane są amortyzatory skrętu (tak tak amor skrętu nie ma nic do wchodzenia w zakręty...) a co do filmiku jest do doskonały przykład "shimmy"
Zgłoś
sauerps 2013-08-12, 14:32 45
Cardioceras napisał/a:

Od 1 minuty deklu.

gdybym napisał żeby przewijać od 1 minuty to po 1 minucie musiałbyś przewinąć do końca, więc chyba coś nie teges. I trochę kultury nie jesteś u siebie nie musisz być chamem
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-12, 15:07 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
LaBomba 2013-08-12, 15:15 23
Cardioceras napisał/a:

Od 1 minuty deklu.

To że jesteś w grupie sadyści nie upoważnia Cie do obrażania innych i bycia chamskim, pajacu. I do tego jeszcze nie masz racji
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-12, 15:19
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-12, 15:52 13
Zgłoś
proncislaw 2013-08-12, 17:12
Zgłoś
grzybek507 2013-08-12, 17:12
Zgłoś
konto usunięte 2013-08-12, 17:14
Zgłoś
głodny_toster 2013-08-12, 17:41 3
Zgłoś
interferometr 2013-08-12, 17:45 11
Shimmy to niekontrolowane narastanie drgań elementów konstrukcyjnych pojazdów, nie tylko motocykli, ściśle powiązane z rezonansem drgań własnych. Shimmy mylnie przyszywane jest do złej jakości nawierzchni toru, drogi itd. Odsyłam motocyklistów to najświeższych informacji. Udowodniono, że niekontrolowane osiowe ruchy przedniego koła powstają również na prostych odcinkach drogi (dotychczasowo twierdzono, że shimmy powstaje TYLKO na wyjściu z zakrętu przy gw🤬townym otwarciu przepustnicy).
Shimmy, by "mogło zaistnieć" nie wymaga zewnętrznego czynnika wzbudnego.
Prawdą jest, że do zmniejszenia powstania shimmy stosuje się amortyzatory hydrauliczne, zwane potocznie amortyzatorami skrętu. Dlaczego akurat amortyzator skrętu? Bo działa jak każdy amortyzator, ma za zadanie tłumić niekontrolowane drgania.

Najbardziej ekstremalną odmianą shimmy jest tank slapping - gdy kierownica wykręca się aż do uderzeń o ogranicznik, lub po wyłamaniu/wykrzywieniu ograniczników kierownicy - o bak. Oto przykład:
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem