📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
24 minuty temu

baraq napisał/a:
A ja sie pochwale ze mam membrane pasywna
kto wie co to jest to zrozumie dlaczego sie chwale (kolumny od B&W jakby co)
![]()
Miałem Bang & Olufsen z membraną pasywną i nie ma się czym chwalić

@muraaas
Ja osobiscie sobie bardzo chwale takie rozwiazanie; u mnie konstrukcja lat 90tych, maja "charakter" i naprawde ladne brzmienie, no ale wiadomo to subiektywna opinia i zapewne znajda sie fani bassrefleksow i nowoczesnych konstrukcji, ktorzy beda mieli swoje argumenty, ja jednak wole stare modele, nie ukrywam ze w znacznym stopniu ze wzgledow finansowych
Ja osobiscie sobie bardzo chwale takie rozwiazanie; u mnie konstrukcja lat 90tych, maja "charakter" i naprawde ladne brzmienie, no ale wiadomo to subiektywna opinia i zapewne znajda sie fani bassrefleksow i nowoczesnych konstrukcji, ktorzy beda mieli swoje argumenty, ja jednak wole stare modele, nie ukrywam ze w znacznym stopniu ze wzgledow finansowych

KrisCFC napisał/a:
Trzeba być idiotą, żeby wyzywać innych od idiotów tylko dlatego, że czegoś nie wiedzą, poluzuj pasek.![]()
Może to już wie... Teraz czekamy na Jego eksperckie pytanie: jakie to uczucie, kiedy puka się pierwszy raz?
A potem sobie pojedziemy po Koledze...

Eee jakim cudem ta puszka zostaje wessana jak membrana drga minimum 20 razy na sekundę?
eunstachy napisał/a:
Serio potrzeba Ci do tego eksperta?
No dobrze... Fala dźwiękowa (fala mechaniczna) powstaje na wskutek drgań w powietrzu. Membrana głośnika tworzy w/w falę wychylając się w przód i tył. Przy ruchu do przodu w głośniku powstaje podciśnienie, w związku z tym przez rezonator (czy jak wolisz tubę basową) wsysane jest powietrze do środka. Wraz z tym powietrzem została również wessana puszka napoju który widzimy na filmie.
Trzeba być idiotą żeby nie rozumieć podstawowych praw fizyki.
A co z tzw "odwrotką basową"?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie