👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 1:07

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Też znam opowieści o dobrych Niemcach i złych ruskich. Wiecie co? Jedno i drugi było gównem.
Jest zbyt dużo opinii ludzi, którzy przeżyli wojnę, mówiących o tym, że Ruscy byli gorsi od Niemców, jeżeli chodzi o cywilizowany sposób prowadzenia wojny, by to podważać. Możecie też wierzyć albo i nie, ale obozy koncentracyjne i liczba ich ofiar to nic w porównaniu z archipelagiem gułag. Jedynie cierpienia nie da się zmierzyć. Ono jest zawsze wyjątkowe.

@up czytałeś 5 lat kacetu? Jak nie to polecam. Dowiesz się jak było zajeb.ście w niemieckim obozie. Nie ważne czy więzień był w gułagu czy w niemieckim obozie, zawsze kończył tak samo.
Niemcy byli dobrzy, dawali cukierki, bawili dzieci na kolanach, to NAZIŚCI byli źli. Edukacja gw przynosi efekty.
Ukazała się nie tak dawno książka w temacie "zbrodnie Wermachtu". Śmiesznie zaczyna być, gdy pod koniec nie można mieć innego podsumowania jak to, że piechota robiła to, co kazało SS. Niemcom ideologicznie do komuchów było niedaleko, toteż SS to takie NKWD i wszyscy musieli się z nimi liczyć.
Sam Wermacht to byli pierwszowojenni oficerowie, garstka ostałych zawodowców oraz pobór obowiązkowy, który wzięty nawet na dwa lata przed wojną, NIE ZDĄŻYŁ załapać się na hitlerjugend. To byli zwykli wojskowi od wykonywania rozkazów, przy czym oficerka pamiętała jeszcze czasy szlachty i swoją kulturę miała, a bestialstwo nie było na ich poziomie.
Także normalność Niemców w porównaniu do Rosjan mnie nie dziwi. Dziadkowie z kampanii wrześniowej pamiętają "wyjące samoloty" i ucieczki do nikąd, natomiast pierwszy kontakt z ruskimi to... prośba o wódkę, a jakże. A że nie było, żołdak jebnął flakon perfum na hejnał.
Sam Wermacht to byli pierwszowojenni oficerowie, garstka ostałych zawodowców oraz pobór obowiązkowy, który wzięty nawet na dwa lata przed wojną, NIE ZDĄŻYŁ załapać się na hitlerjugend. To byli zwykli wojskowi od wykonywania rozkazów, przy czym oficerka pamiętała jeszcze czasy szlachty i swoją kulturę miała, a bestialstwo nie było na ich poziomie.
Także normalność Niemców w porównaniu do Rosjan mnie nie dziwi. Dziadkowie z kampanii wrześniowej pamiętają "wyjące samoloty" i ucieczki do nikąd, natomiast pierwszy kontakt z ruskimi to... prośba o wódkę, a jakże. A że nie było, żołdak jebnął flakon perfum na hejnał.

Z kolei w wiosce moich dziadków obeszło się bez większych incydentów ze strony sowietów. Nikogo nie gw🤬cili ani nie nabijali dzieci na sztachety, dziwne, dziwne. Co prawda dziadek stracił pióro i zegarek, ale dostał od krasnoarmiejca inny. Rusek podciągnął dwa rękawy a tam niemieckich zegarków aż po łokcie, kazał mu sobie w zamian jakiś wybrać, taka przymusowa zamiana. Była to opłacalne, bo za stary zegarek i pióro dziadek wziął firmowy niemiecki zegarek, rusek pewnie nieobeznany w temacie był
. Niemcy z kolei też źle się nie zachowywali, jeden naprawił nawet babci pedał od maszyny do szycia.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie