dozek napisał/a:
Pozytywna zajawka
oby tak dalej.
Na jaką maksymalną głębokość udało ci się zejść? jak długo wytrzymujesz na wdechu?
Czy na samo nurkowanie potrzebne jest jakieś zezwolenie czy po prostu wchodzisz i pływasz?
Jak jest u nas z przejrzystością akwenów?
Żona mnie wygania do garów - jutro rodzinny spend mamy i ciasta piecze, gotuje i cuduje

. Dlatego muszę spadać. Ale umówmy się tak - jutro rano postaram się odpowiedzieć dokładnie na Twoje pytania. Teraz tylko, gwoli wyjaśnienia - nie jestem żadną gwiazdą freedivingu czy spearfishingu - po prostu staram się przybliżyć te aktywności. Obejrzyj ten film, na nim tłumaczę dokładnie co i jak ze mną:
dozek napisał/a:
Pozytywna zajawka
oby tak dalej.
Na jaką maksymalną głębokość udało ci się zejść? jak długo wytrzymujesz na wdechu?
Czy na samo nurkowanie potrzebne jest jakieś zezwolenie czy po prostu wchodzisz i pływasz?
Jak jest u nas z przejrzystością akwenów?
Zaczne od końca. Jeśli chodzi o Morze Bałtyckie to różnie - od 2 do 10 i więcej metrów przejrzystości wody. Zimą podczas ciszy jest lepiej. Jeśli chodzi o sztuczne zbiorniki (piaskownie, żwirownie i kamieniołomy) to jest często nieźle - od 3 do nawet 10 metrów przejrzystości. Na niektórych (koparki w Jaworznie lub Zakrzówek w Krakowie) bywa późną jesienią i zimą nawet lepiej - np. 15 metrów. Na naturalnych jeziorach rynnowych, polodowcowych (głębokich) jest nieżle - ok 5 metrów a bywa lepiej. Na naturalnych jeziorach płytkich jest ciężko, trzeba się cieszyć gdy wizura na takich jeziorach jest powyżej 3 metrów. W rzekach jest ciężko z wizurą po roztopach i w okresie letnich burz. Poza tym okresem można w niektórych dużych rzekach liczyć na wizurę 2 - 3 metry, a w górskich lub niedużych jeszcze lepiej (np. Piaśnica - 5 metrów i lepiej). Najlepsza wizura w rzekach jest na jesieni.
W Polsce nie potrzebujesz żadnego zezwolenia aby nurkować na wstrzymanym oddechu (na nurkowanie z butlami również zezwolenie i uprawnienia nie są wymagane prawnie). Jednakże tak jak w przypadku nurkowań z butlami bezwzględnie powinieneś przejść odpowiednie kursy i przeszkolenia tak i w nurkowaniu na wstrzymanym oddechu potrzebna jest wiedza jak robić to bezpiecznie, wiedza na temat asekuracji i znajomość reakcji własnego organizmu podczas nurkowań - którą to znajomość możesz uzyskać trenując najpierw na basenie, zanim przeniesiesz się na wody otwarte. Najlepiej skontaktować się i poprosić doświadczonego freedivera lub łowcę podwodnego w Twojej okolicy, który po pierwsze pomoże Ci skompletować (dobierze) odpowiedni sprzęt, którego nie jest mało:
A po drugie wytłumaczy Ci i jeśli będzie taka możliwość pokaże podstawy nurkowań freedivingowych i podstawy bezpieczeństwa.
A gdzie bym Cię skierował? Działają w Polsce szkoły freedivingu oparte m.in na systemie szkolenia Apnea Academy:
nitas.pl/news.php
freediving.bluego.pl/
To dobry pomysł zrobić sobie taki kurs, lecz kosztowny i 'nie na zawołanie'. Jeśli nie masz możliwości lub nie chcesz z jakiś powodów uczestniczyć w takim kursie to możesz też poszukać doświadczonej grupy trenującej freediving lub uprawiającej łowiectwo podwodne w Twojej okolicy i poprosić ich o porady.
W celu znalezienia doświadczonego mentora w swojej okolicy możesz się też zarejestrować na forach:
jeśli idzie o freediving - portal
freedivingpoland.org.pl/ forum:
freedivingpoland.org.pl/forum/
jeśli idzie o łowiectwo podwodne - forum:
spearfishing.pl/forum
Przywitać się i zapytać kto mieszka/trenuje w Twojej okolicy
Jeżeli chodzi o kwestie bezpieczeństwa (zagrożenia i ich unikanie, zarówno natury zdrowotnej jak i natury zewnętrznej) to kompleksowe omówienie znajdziesz np. w cyklu artykułów jakie opublikowałem w Nurkowej Polsce:
nurkowapolska.pl/313,Zagrozenia-wystepujace-podczas-nurkowania-na-wstr...
nurkowapolska.pl/314,Zagrozenia-wystepujace-podczas-nurkowania-na-wstr...
nurkowapolska.pl/316,Zagrozenia-wystepujace-podczas-nurkowania-na-wstr...
Polecam także doskonałe artykuły jakie znajdują się na portalu internetowym Stowarzyszenia Freediving Poland szczególnie w tym dziale:
freedivingpoland.org.pl/freediving/jak-zaczac/
Sporo informacji znaleźć też można w książce manual-of-freediving - Umberto Pelizzariego.
Największa głębokość na jaką zszedłem nurkując na wstrzymanym oddechu? Mam 43 lata okres gdy uprawiałem freediving pod kątem 'rekordów' mam już dawno za sobą. Kiedyś nurkowałem głebiej i dłużej - ale okupiłem to wielokrotnymi urazami płuc i uszu. W tym roku w lutym byłem potrenować w zimie nad Morzem Czerwonym - w Dahab i tam trenując (ale bez napinki) zszedłem przy linie na głębokość 50 metrów (przy czym przy wyjściu dla bezpieczeństwa pomogłem sobie podciąganiem na linie). Bez asekuracji nurkując z kamerą 'za rybami' zszedłem w tym roku najgłębiej na 42 metry.
Ile wytrzymuję pod wodą na wstrzymanym oddechu? Na powierzchni wody w basenie, gdy jestem ubrany w ciepłą piankę i po odpowiedniej rozgrzewce - w takich warunkach potrafię w najlepszej formie wstrzymać oddech na 6 minut, a na głębokości 4 m - już mniej - ponad 4 i pół minuty, na głębokości 7 - 10 metrów ponad 4 minuty (do 4.30).
Podczas polowania czy też nurkowania na wodach otwartych utrudnieniami są stres, zmęczenie, głębokość (zwiększone ciśnienie) i wyziębienie organizmu. Trzeba też pozostawić sobie zapas niezbędny ze względów bezpieczeństwa - poluje się z reguły bez asekuracji ze strony innej osoby. Jeśli idzie o czynnik głębokości to im jest się głębiej tym krócej da się wytrzymać bez oddychania pod wodą (poniżej pewnej głębokości) Polując/nurkując na głębokości 4-5 metrów w zależności od natężenia tych niekorzystnych czynników na dnie przebywam przeciętnie od 2 do 3 i pół minuty. W ciepłej wodzie (np.Egipt) na głębokości 20 metrów wytrzymuję ok 2 minuty.
Są duuużo lepsi ode mnie i jest ich w samej tylko Polsce naprawdę wielu. Freedivingu jako dyscypliny sportowej nie trenuję już od wielu lat. Ze względu na wielokrotne kontuzje płuc z przeszłości muszę uważać by nurkując nie przekraczać już pewnych granic, szczególnie dotyczących głębokości nurkowań...
Dlatego już od wielu lat freediving służy mi tylko jako narzędzie umożliwiające relaks, podglądanie podwodnego świata i uprawianie łowiectwa podwodnego. W porównaniu z osobami uprawiającymi freediving sportowo (a przynajmniej na poważnie) mój poziom jest aktualnie poziomem rekreacyjnym, a moje 'wyniki' to aktualnie poziom co najwyżej przeciętny.
Te umiejętności (nurkowania na wstrzymanym oddechu) można naprawdę łatwo wytrenować i na początku postęp jest naprawdę duży i naprawdę szybki (dwu a nieraz i trzy krotny). Potem po osiągnięciu pewnego stopnia zaawansowania jest już trudniej i wolniej - dlatego wysoki poziom to już wynik treningu długotrwałego. W jaki sposób trenować od podstaw, jak robić to bezpiecznie napisałem już obszernie w jednym z komentarzy do innych tematów jakie tutaj dodałem (szukaj po tagach freediving lub spearfishing).