Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 16:30
Tolpyga 48 kg 155 cm upolowana na kuszę
konto usunięte • 2015-10-30, 21:15
Gigantyczna tołpyga upolowana w Polsce pod wodą przy użyciu kuszy.

To jest łowiectwo podwodne (spearfishing). Film powstał na dużym łowisku karpiowym (główne ryby: karp, amur) podczas polowań mających na celu ograniczenie populacji niepożądanych gatunków ryb w tym akwenie. Na początku fimu wstawiłem podstawowe informacje na temat zasad wynikających z przepisów regulujących uprawianie tego typu polowań w Polsce.

Celem tych polowań było zmniejszenie liczebności wyrośniętych tołpyg będących skutkiem nieprzemyślanych zarybień w odległej przeszłości. W trakcie odstrzału trafił się taki gigant. Film pokazuje jego upolowanie.

Polowanie było prowadzone zgodnie z przepisami i za zezwoleniem, a także całkowicie podczas nurkowań na wstrzymanym oddechu. Jeśli materiał Was zainteresował i chcielibyście więcej informacji na temat łowiectwa podwodnego i freedivingu (nurkowania na wstrzymanym oddechu) to takowe zamieściłem w licznych komentarzach pod innymi moimi materiałami (tagi - spearfishing lub freediving)
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
premium122 2015-10-31, 7:03 3

Gratuluje pasji, umiejetnosci i wiedzy
Na pohybel azjatyckim przeszczepom !
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-31, 9:56
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
fun88 2015-10-31, 10:25
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
glowonog 2015-10-31, 14:11 1
zajebiste bgm prosto z gry o rybach
Zgłoś
emildraz 2015-10-31, 14:14 1
@fun88
Ty jebnięty jesteś prawda? Oglądnąłeś cały filmik, przeczytałeś komentarze? Jest dokładnie opisane dlaczego do niej strzelał i co później się stało.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-31, 18:31
To jest klusownictwo i jestes idiota ze to robisz, w polsce bardzo wysokie kary to nie grecja
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-31, 19:18 6
Zgłoś
fun88 2015-10-31, 20:36 1
Być może nostalgiczny nastrój tego weekendu wprowadził Cię w roztargnienie, z powodu którego widzisz i czytasz tylko to co chcesz widzieć i czytać... Specjalnie dla Ciebie powtórzę więc:

Film powstał na dużym łowisku karpiowym (główne ryby: karp, amur) podczas polowań mających na celu ograniczenie populacji niepożądanych gatunków ryb w tym akwenie. Na początku fimu wstawiłem podstawowe informacje na temat zasad wynikających z przepisów regulujących uprawianie tego typu polowań w Polsce.
Celem tych polowań było zmniejszenie liczebności wyrośniętych tołpyg będących skutkiem nieprzemyślanych zarybień w odległej przeszłości. Polowanie było prowadzone zgodnie z przepisami i za zezwoleniem, a także całkowicie podczas nurkowań na wstrzymanym oddechu. To był piątek rano. W piątek i sobotę w tym kole odbywały się zawody wędkarskie i ta tołpa była uwędzona i skonsumowana przez wędkarzy - uczestników zawodów.

Dodam tylko, że jako łowcy podwodni specjalizujemy się w odstrzałach ryb typy tołpygi czy wyrośnięte sumy. Te ostatnie szczególnie na stawach hodowlanych lub na zbiornikach gdzie ze względu na ukształtowanie dna lub podwodne przeszkody (drzewa) normalny odłów wędką lub siecią okazał sie nieskuteczny lub wręcz niemożliwy.

Przyznam, że nawet nie oglądałem filmiku bo puściły mi nerwy ale skoro tak, to cofam.
Zgłoś
Gizmolka 2015-10-31, 20:38 1
Zgłoś
dozek 2015-10-31, 21:06
Pozytywna zajawka oby tak dalej.

Na jaką maksymalną głębokość udało ci się zejść? jak długo wytrzymujesz na wdechu?

Czy na samo nurkowanie potrzebne jest jakieś zezwolenie czy po prostu wchodzisz i pływasz?

Jak jest u nas z przejrzystością akwenów?
Zgłoś
konto usunięte 2015-11-01, 13:09 2
dozek napisał/a:

Na jaką maksymalną głębokość udało ci się zejść? jak długo wytrzymujesz na wdechu?

Czy na samo nurkowanie potrzebne jest jakieś zezwolenie czy po prostu wchodzisz i pływasz?

Żona mnie wygania do garów - jutro rodzinny spend mamy i ciasta piecze, gotuje i cuduje . Dlatego muszę spadać. Ale umówmy się tak - jutro rano postaram się odpowiedzieć dokładnie na Twoje pytania. Teraz tylko, gwoli wyjaśnienia - nie jestem żadną gwiazdą freedivingu czy spearfishingu - po prostu staram się przybliżyć te aktywności. Obejrzyj ten film, na nim tłumaczę dokładnie co i jak ze mną:

dozek napisał/a:

Zaczne od końca. Jeśli chodzi o Morze Bałtyckie to różnie - od 2 do 10 i więcej metrów przejrzystości wody. Zimą podczas ciszy jest lepiej. Jeśli chodzi o sztuczne zbiorniki (piaskownie, żwirownie i kamieniołomy) to jest często nieźle - od 3 do nawet 10 metrów przejrzystości. Na niektórych (koparki w Jaworznie lub Zakrzówek w Krakowie) bywa późną jesienią i zimą nawet lepiej - np. 15 metrów. Na naturalnych jeziorach rynnowych, polodowcowych (głębokich) jest nieżle - ok 5 metrów a bywa lepiej. Na naturalnych jeziorach płytkich jest ciężko, trzeba się cieszyć gdy wizura na takich jeziorach jest powyżej 3 metrów. W rzekach jest ciężko z wizurą po roztopach i w okresie letnich burz. Poza tym okresem można w niektórych dużych rzekach liczyć na wizurę 2 - 3 metry, a w górskich lub niedużych jeszcze lepiej (np. Piaśnica - 5 metrów i lepiej). Najlepsza wizura w rzekach jest na jesieni.

W Polsce nie potrzebujesz żadnego zezwolenia aby nurkować na wstrzymanym oddechu (na nurkowanie z butlami również zezwolenie i uprawnienia nie są wymagane prawnie). Jednakże tak jak w przypadku nurkowań z butlami bezwzględnie powinieneś przejść odpowiednie kursy i przeszkolenia tak i w nurkowaniu na wstrzymanym oddechu potrzebna jest wiedza jak robić to bezpiecznie, wiedza na temat asekuracji i znajomość reakcji własnego organizmu podczas nurkowań - którą to znajomość możesz uzyskać trenując najpierw na basenie, zanim przeniesiesz się na wody otwarte. Najlepiej skontaktować się i poprosić doświadczonego freedivera lub łowcę podwodnego w Twojej okolicy, który po pierwsze pomoże Ci skompletować (dobierze) odpowiedni sprzęt, którego nie jest mało:

A po drugie wytłumaczy Ci i jeśli będzie taka możliwość pokaże podstawy nurkowań freedivingowych i podstawy bezpieczeństwa.

A gdzie bym Cię skierował? Działają w Polsce szkoły freedivingu oparte m.in na systemie szkolenia Apnea Academy:
nitas.pl/news.php
freediving.bluego.pl/

To dobry pomysł zrobić sobie taki kurs, lecz kosztowny i 'nie na zawołanie'. Jeśli nie masz możliwości lub nie chcesz z jakiś powodów uczestniczyć w takim kursie to możesz też poszukać doświadczonej grupy trenującej freediving lub uprawiającej łowiectwo podwodne w Twojej okolicy i poprosić ich o porady.

W celu znalezienia doświadczonego mentora w swojej okolicy możesz się też zarejestrować na forach:
jeśli idzie o freediving - portal freedivingpoland.org.pl/ forum: freedivingpoland.org.pl/forum/
jeśli idzie o łowiectwo podwodne - forum: spearfishing.pl/forum

Przywitać się i zapytać kto mieszka/trenuje w Twojej okolicy

Jeżeli chodzi o kwestie bezpieczeństwa (zagrożenia i ich unikanie, zarówno natury zdrowotnej jak i natury zewnętrznej) to kompleksowe omówienie znajdziesz np. w cyklu artykułów jakie opublikowałem w Nurkowej Polsce:
nurkowapolska.pl/313,Zagrozenia-wystepujace-podczas-nurkowania-na-wstr...
nurkowapolska.pl/314,Zagrozenia-wystepujace-podczas-nurkowania-na-wstr...
nurkowapolska.pl/316,Zagrozenia-wystepujace-podczas-nurkowania-na-wstr...

Polecam także doskonałe artykuły jakie znajdują się na portalu internetowym Stowarzyszenia Freediving Poland szczególnie w tym dziale:
freedivingpoland.org.pl/freediving/jak-zaczac/

Sporo informacji znaleźć też można w książce manual-of-freediving - Umberto Pelizzariego.

Największa głębokość na jaką zszedłem nurkując na wstrzymanym oddechu? Mam 43 lata okres gdy uprawiałem freediving pod kątem 'rekordów' mam już dawno za sobą. Kiedyś nurkowałem głebiej i dłużej - ale okupiłem to wielokrotnymi urazami płuc i uszu. W tym roku w lutym byłem potrenować w zimie nad Morzem Czerwonym - w Dahab i tam trenując (ale bez napinki) zszedłem przy linie na głębokość 50 metrów (przy czym przy wyjściu dla bezpieczeństwa pomogłem sobie podciąganiem na linie). Bez asekuracji nurkując z kamerą 'za rybami' zszedłem w tym roku najgłębiej na 42 metry.

Ile wytrzymuję pod wodą na wstrzymanym oddechu? Na powierzchni wody w basenie, gdy jestem ubrany w ciepłą piankę i po odpowiedniej rozgrzewce - w takich warunkach potrafię w najlepszej formie wstrzymać oddech na 6 minut, a na głębokości 4 m - już mniej - ponad 4 i pół minuty, na głębokości 7 - 10 metrów ponad 4 minuty (do 4.30).

Podczas polowania czy też nurkowania na wodach otwartych utrudnieniami są stres, zmęczenie, głębokość (zwiększone ciśnienie) i wyziębienie organizmu. Trzeba też pozostawić sobie zapas niezbędny ze względów bezpieczeństwa - poluje się z reguły bez asekuracji ze strony innej osoby. Jeśli idzie o czynnik głębokości to im jest się głębiej tym krócej da się wytrzymać bez oddychania pod wodą (poniżej pewnej głębokości) Polując/nurkując na głębokości 4-5 metrów w zależności od natężenia tych niekorzystnych czynników na dnie przebywam przeciętnie od 2 do 3 i pół minuty. W ciepłej wodzie (np.Egipt) na głębokości 20 metrów wytrzymuję ok 2 minuty.

Są duuużo lepsi ode mnie i jest ich w samej tylko Polsce naprawdę wielu. Freedivingu jako dyscypliny sportowej nie trenuję już od wielu lat. Ze względu na wielokrotne kontuzje płuc z przeszłości muszę uważać by nurkując nie przekraczać już pewnych granic, szczególnie dotyczących głębokości nurkowań...
Dlatego już od wielu lat freediving służy mi tylko jako narzędzie umożliwiające relaks, podglądanie podwodnego świata i uprawianie łowiectwa podwodnego. W porównaniu z osobami uprawiającymi freediving sportowo (a przynajmniej na poważnie) mój poziom jest aktualnie poziomem rekreacyjnym, a moje 'wyniki' to aktualnie poziom co najwyżej przeciętny.

Te umiejętności (nurkowania na wstrzymanym oddechu) można naprawdę łatwo wytrenować i na początku postęp jest naprawdę duży i naprawdę szybki (dwu a nieraz i trzy krotny). Potem po osiągnięciu pewnego stopnia zaawansowania jest już trudniej i wolniej - dlatego wysoki poziom to już wynik treningu długotrwałego. W jaki sposób trenować od podstaw, jak robić to bezpiecznie napisałem już obszernie w jednym z komentarzy do innych tematów jakie tutaj dodałem (szukaj po tagach freediving lub spearfishing).
Zgłoś
dozek 2015-11-01, 13:22 1
Dzięki za odpowiedź. Kiedyś może pobawię się w nurkowanie. Mocniej mnie ciągnie do butli niż do wdechu. Może kiedyś się uda. Zawsze można podryfować z maską i fajką. Samo łowiectwo mnie nie interesuje.

Dzięki za odpowiedź Połamania płetw
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem