Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 6:05
Tolpyga 48 kg 155 cm upolowana na kuszę
konto usunięte • 2015-10-30, 21:15
Gigantyczna tołpyga upolowana w Polsce pod wodą przy użyciu kuszy.

To jest łowiectwo podwodne (spearfishing). Film powstał na dużym łowisku karpiowym (główne ryby: karp, amur) podczas polowań mających na celu ograniczenie populacji niepożądanych gatunków ryb w tym akwenie. Na początku fimu wstawiłem podstawowe informacje na temat zasad wynikających z przepisów regulujących uprawianie tego typu polowań w Polsce.

Celem tych polowań było zmniejszenie liczebności wyrośniętych tołpyg będących skutkiem nieprzemyślanych zarybień w odległej przeszłości. W trakcie odstrzału trafił się taki gigant. Film pokazuje jego upolowanie.

Polowanie było prowadzone zgodnie z przepisami i za zezwoleniem, a także całkowicie podczas nurkowań na wstrzymanym oddechu. Jeśli materiał Was zainteresował i chcielibyście więcej informacji na temat łowiectwa podwodnego i freedivingu (nurkowania na wstrzymanym oddechu) to takowe zamieściłem w licznych komentarzach pod innymi moimi materiałami (tagi - spearfishing lub freediving)
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-10-30, 21:28
Wielgachna rybka. Zmieściła się na patelnię?
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 21:28 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 21:29
Mam pytanko: Czy ktoś jadł Tołpygę? czy jest smaczna?
Zgłoś
Tradyt 2015-10-30, 21:37
Ja jadłem tołpygę jak dla mnie za tłusta.Wolę sandacze i okonie
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 21:41 2
nanek3 napisał/a:

Wielgachna rybka. Zmieściła się na patelnię?

To był piątek rano. W piątek i sobotę w tym kole odbywały się zawody wędkarskie i ta tołpa była uwędzona i skonsumowana przez wędkarzy - uczestników zawodów.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 21:42 10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 21:57 9
Zgłoś
konrad100 2015-10-30, 22:10 2
Świetny filmik!
Tylko jeden fragment mi się nie podobał ,,Jako łowcy podwodni nie jesteśmy sadystami...'' To troche nie pasowało do charakteru tej strony.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 22:18 1
od 5:45 spoko nuta
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 22:18 1
tretre50 napisał/a:

już przed wejściem do wody dostałem z okręgu PZW zakaz publikacji materiałów z odstrzału pokazujących samo strzelanie i odstrzelone ryby, a także akwen z nad powierzchni

Art. 191. Zmuszanie do określonego zachowania, zaniechania lub znoszenia

Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny

§ 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 22:26 1
konrad100 napisał/a:

Świetny filmik!
Tylko jeden fragment mi się nie podobał ,,Jako łowcy podwodni nie jesteśmy sadystami...'' To troche nie pasowało do charakteru tej strony.

Chodzi o to, że w łowiectwie podwodnym ryba, do której łowca zdecyduje się strzelić zostaje jak najszybciej zabita - nie jesteśmy sadystami i dobijamy ją błyskawicznie przebijając jej mózg specjalnym nożem, który mamy przy sobie w wodzie

W.S.N.R. napisał/a:

Art. 191. Zmuszanie do określonego zachowania, zaniechania lub znoszenia

Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny

§ 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Dobre, dobre - ale ja tam jeszcze chcę móc postrzelać w przyszłym sezonie. Oni się boją o swoją dupę - jedni drugich ze stołków pod byle pretekstem wygryzają... taka mafia
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-30, 23:01
No to masz argument, gdyby nie chcieli Ci dać pozwolenia. W brudnej wodzie już umiesz pływać
Zgłoś
kondzio63221 2015-10-31, 2:42
Dawaj więcej w prywatnej wiadomości, gdzie dokładnie takie kierdy można złapać?
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-31, 6:56
kondzio63221 napisał/a:

Dawaj więcej w prywatnej wiadomości, gdzie dokładnie takie kierdy można złapać?

Wiadomośc pójdzie - zrobię małe zestawienie miejsc które znam osobiście i jutro wyślę to co wiem. Ogólnie to są prawie wszędzie w jeziorach dzierżawionych przez PZw bo była (i nadal niestety jest) taka moda by je wpuszczać Ale na wędkę tołpygi jest niezwykle trudno złapać gdyż one odżywiają się planktonem i unoszącym sie w wodzie narybkiem. Po prostu one ciągle pływają z otwartym ryjem i filtrują bez przerwy wodę. Wiem, że można je przypadkiem zahaczyć przy spinningu (za płetwy lub za bok) i to wszystko. Kusza to praktycznie jedyny pewny sposób polowania na nie. Przy czym też nie jest łatwo, bo w większości przypadków są to ryby bardzo płochliwe i ostrożnie

W związku z tym co nas czeka w ten weekend muszę zaraz wyjechać, więc jak będziecie mieli jeszcze inne pytania to odpowiem, ale najwcześniej dzisiaj pod wieczór....
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem