Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Trinity- test nuklearny
Konto usunięte • 2013-01-03, 16:01
Trinity (ang. Trójca) - kryptonim (nadany przez Oppenheimera) pierwszego naziemnego testu broni atomowej przeprowadzonego przez Stany Zjednoczone 16 lipca 1945 roku. Detonacja bomby miała siłę około 20 kiloton i jest uznawana za początek ery atomowej.

Test Trinity był momentem kulminacyjnym kilkuletniego programu prac nad bronią jądrową, znanego pod kryptonimem Projekt Manhattan.

Test przeprowadzono na pustyni w pobliżu miasta Alamogordo (Nowy Meksyk), w miejscu nazywanym przez hiszpańskich konkwistadorów Jornada del Muerto (hiszp. droga umarłego), na poligonie noszącym obecnie nazwę White Sands Missile Range.

Przygotowania do eksplozji trwały niemal rok. W odległości od 9.1 do 10 km od wyznaczonego punktu zero wybudowano trzy schrony obserwacyjne. 7 maja 1945 przy użyciu 108 ton trotylu wymieszanego ze zużytym paliwem jądrowym przeprowadzono próbny wybuch kalibracyjny. Do celów właściwego eksperymentu wybudowano 30-metrową stalową wieżę, aby uzyskać warunki w przybliżeniu podobne do tych, które występują przy eksplozji bomby zrzuconej z samolotu.

Eksplozję zaplanowano na dzień 16 lipca na godzinę 4:00. Czas ten uległ przesunięciu na 5:30 ze względu na to, że wcześniej zaczął padać deszcz a w okolicy była burza. Obawiano się, że deszcz zwiększy opad promieniotwórczy, a błyskawice mogą spowodować niekontrolowane odpalenie ładunku.

Końcowe odliczanie rozpoczęto o godzinie 5:10. Wybuch nastąpił dokładnie o godzinie 5:29:45. Siła eksplozji była na tyle duża, że spowodowała drżenie szyb w odległości 320 km od punktu zero. Powstały krater miał średnicę ok. 300 m i głębokość ok. 3 metrów.

Mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość.

PS: szukałem po tagach ale nie znalazłem. Aż się trochę zdziwiłem szczerze mówiąc.

Jak było to...
pl.memgenerator.pl/mem-image/wiecie-co-z-nim-zrobic-pl-ffffff-3
Zgłoś
Konto usunięte 2013-01-03, 16:45 5
Super temat, ale ta długość jest dobra na wstęp. Na piwo trzeba się bardziej postarać.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-01-03, 18:27 2
jakiś filmik zdięcia eksplozji ??? co kolwiek ??
Zgłoś
płk_opos 2013-01-05, 19:57 1
Piwko leci, ale może "więcej w komentarzu" ?
Zgłoś
ziemniak1311 2013-01-05, 20:28
za słabo się postarałeś aby dostać piwo. Temat jest naprawdę spoko ale to co napisałeś nadaje się tylko na wstęp.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-01-05, 20:28
SkinheadOi napisał/a:

Mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość

Zapomnij. "Także" pisane razem oznacza to samo, co "również", "też". Tobie chodziło o "tak że", bez przecinka.
Zgłoś
Czimchik 2013-01-05, 20:38 10
llort napisał/a:

Zapomnij. "Także" pisane razem oznacza to samo, co "również", "też". Tobie chodziło o "tak że", bez przecinka.

podpis użytkownika

Sir Wolfgang Antonio Stanisław von Czimchik wypowiedział się.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-01-05, 21:14
Czasem i nieuk musi błysnąć. No ale dziwić się nie ma co, szkoła "za darmo", to po co się starać. Zmarnowane pieniądze, tylko języka ojczystego jakoś dziwnie żal.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-01-05, 21:42
więcej zdjęć... nie zaszkodziły by fotki z serii przed i po jebnięciu.

en.wikipedia.org/wiki/Trinity_(nuclear_test)
Zgłoś
alterego 2013-01-06, 1:40
tyle przewijania musiałem zrobić, by zasmucić autora, że o jądrze... Znowu...
Zgłoś
Konto usunięte 2013-01-06, 2:02
Filmik z wybuchu:

Poza tym taguj lepiej.
Zgłoś