Cytat:
Do wypadku doszło w niedzielę około godziny 16:30 w Olecku na Placu Wolności. Kierujący samochodem osobowym marki Ford nie ustąpił pierwszeństwa 25-latkowi znajdującemu się na przejściu dla pieszych. Doszło do potrącenia mężczyzny.
W wyniku uderzenia mężczyzna doznał urazu głowy i został przetransportowany do szpitala w Ełku. Podczas wykonywanych czynności policjanci zatrzymali 36-latkowi prawo jazdy. Badanie alkomatem wykazało, że kierujący fordem był trzeźwy.
Źródło:
lublin112.pl
Zawiodłeś mnie. Zawsze był Guangdong.
Najlepsza policja w kraju, nawet nie zdążył telefonu wyjąć i już byli na miejscu.
Co kieruje człowiekiem wchodzącym na pasy, po zmierzchu, przy ruchu JEDNEGO pojazdu na km^3? Tak ciężko poczekać? Po co się pchać przed ten samochód i powodować, że musiał hamować. Nie bronię kierowcy samochodu, bo wina bezsprzeczna, ale ja na prawdę wolałbym tam poczekać aż delikwent przejedzie, a nie ładować się praktycznie prosto pod koła.
Konto usunięte
2018-11-28, 7:28
No k🤬a, mało brakowało i by nie trafił.
Proszę kurła. Policjanci dostali podwyżki i jak teraz pracują! 10 sekund i są na miejscu. Szybciej niż jankescy szeryfowie!
A przez 8 ostatnich lat to jaki c🤬j był! #dobrazmiana
podpis użytkownika
Każdy myślący człowiek jest ateistą.
-Ernest Hemingway
tak się k🤬a kończy "mam pierwszeństwo"
@up nie no proszę Cię. Gościu był na środku przejścia. Kierowca to bandyta i powinien iść do kryminału.
podpis użytkownika
Każdy myślący człowiek jest ateistą.
-Ernest Hemingway
Niestety, ale pokutuje w naszym kraju ogromna ignorancja pieszych w sprawie znajomości przepisów. Gdzieś coś ktoś powiedział, że pieszy na przejściu ma pierwszeństwo i tylko to sobie powtarzają, i owszem mają rację bo tak stanowi ust.1 Art. 13 Kodeksu ruchu drogowego, ale nawet w tym ustępie jest napisane, że ma zachować szczególną ostrożność. Szkoda tylko, że nie chce im się przeczytać dalej tego kodeksu gdzie jest napisane w Art. 14
Zabrania się:
wchodzenia na jezdnię:
-bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
Na filmie jak dla mnie ewidentna wina pieszego. Fakt, że nagranie jest dość niewyraźne, ale ja widzę, że pieszy wchodzi na przejście ok. 25-30 m przed pojazdem (na podstawie snopu świateł samochodu) Droga zatrzymania przy 50 km/h to ok 25-30m
Doliczając do tego panujące warunki ta droga może się wydłużyć. W mojej ocenie pieszy nie dał zbyt dużych szans kierującemu.
A poza kwestią prawną, to c🤬j na jape c🤬lom, co k🤬a chcą się siłować z rozpędzoną toną stali. To na prawdę trzeba nie mieć jakiegoś intynktu samozachowawczego.
Konto usunięte
2018-11-28, 20:10
@up kierowca miał czas zareagować, nie jechał szybko, mimo wszystko nie zatrzymał się i potrącił pieszego, wina 100% kierowcy.
Noc, czarna kurtka i jeb - wchodzenie prosto pod pędzący pojazd. Bez sensu.
podpis użytkownika
Konto nowe, użytkownik stary.
Gdziekolwiek idziesz, idź z całym swoim sercem.
nano50 napisał/a:
Noc, czarna kurtka i jeb - wchodzenie prosto pod pędzący pojazd. Bez sensu.
Dla mnie jako widza ma to jak najbardziej sens
Sam się nieraz przekonałem na drodze, że odblask ratuje życie. Kosztuje max kilka złotych, można nabyć w kioskach, na stacjach paliw. Prawie nikt nie nosi po zmroku. Ubrany na czarno pieszy, w nocy i przy złych warunkach pogodowych jest ledwo widoczny. Nawet przy niskich prędkościach zauważa się go w ostatnim momencie. Odblask za to jest widoczny z ok. 150 metrów!
"Prawo o ruchu drogowym stanowi, że osoba poruszająca się po drodze, po zmierzchu, poza obszarem zabudowanym, jest zobowiązana używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu."
źródło~http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/149998,Nosmy-odblaski-Zapewnia-nam-widocznosc-i-bezpieczenstwo.html
Oj Fantasmagorico, a gdzie Twoje białe wiersze...?