Główna Poczekalnia Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:17
🔥 Sosnowiec,31.07.2025 - teraz popularne
Uzbrojenie husarii
twojamatkajestgruba • 2012-07-21, 21:30
Pan Andrzej Ciosański (bardziej znany jako "Jędrek - Kapitan zamku Chojnik) opowiada o uzbrojeniu doborowej polskiej jazdy - husarii.
Sadistic ma także uczyć a naprawdę warto poświęcić te 23 minuty.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
hellmartin 2012-07-22, 20:19
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
twojamatkajestgruba 2012-07-22, 22:15
@hellmartin
Sprawdziłem teraz w kilku źródłach (nie było tam wikipedii) i najczęściej pojawiającą się liczbą jest 30.000 (+/-). Mogło być kilka tys. więcej. Ale zwracano uwagę, że kronikarze nie uwzględniali w obliczeniach piechoty, więc liczba ta mogła być większa. Podobno bardzo ciężko jest ustalić faktyczną liczbę Litwinów i Tatarów
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-23, 0:23 1
dodałbym tylko do opisu " opowiada o uzbrojeniu doborowej ciężkiej polskiej jazdy - husarii. "

No i oczywiście piwko za wstawke
Zgłoś
konto usunięte 2012-07-23, 0:30 1
Piwo leci!
Pan Andrzej ma na prawdę ogromną wiedzę w dziedzinie o której opowiada. Mówicie, że błędy? Historia jest nauką specyficzną, część wiedzy jaką do dzisiaj posiadamy jest oparta na faktach a część na dedukcji i domysłach, a poza tym tylko nieliczni potrafią to wszystko spamiętać. Te "błędy" to może być sprzeczność źródeł lub ich niejednoznaczność. Ja mam ogromny szacunek dla pana Andrzeja, mówi ciekawie, przyjemnie się słucha. Ja sam lubię historię i uważam, że mam sporą wiedzę, a w szczególności na temat XX wieku, ale nie odważyłbym się na tematyczną dyskusję z panem Andrzejem. Na prawdę szacunek.
Dzięki za świetny materiał.
Zgłoś
twojamatkajestgruba 2012-08-08, 15:14
Dwie kolejne części wykładu o husarzach:

Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem