👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
5 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Mamy prawo do obrony, a jakże.
A jak się obronisz skutecznie to złamiesz inne prawo i Cię posadzą.
Seems legit.
A jak się obronisz skutecznie to złamiesz inne prawo i Cię posadzą.
Seems legit.

A ja mam pozwolenie na broń i czuje się pewniej idąc nocą przez park wiedząc, że te durne łyse pały broni palnej nie posiadają...

Zarammoth napisał/a:
A ja mam pozwolenie na broń i czuje się pewniej idąc nocą przez park wiedząc, że te durne łyse pały broni palnej nie posiadają...
Zdradź jakie uzasadnienie dałeś we wniosku, że Ci dali. Chętnie bym skorzystał

Nie potrzebuje broni palnej, wystarczyłoby mi prawo do obrony własnej posiadłości i wszystkiego co jest na jej terenie. Czyli analogicznie jak w USA - wchodzisz na mój teren bez mojej zgody, możesz zginąć.
Bo załóżmy że siedzimy nocą w pokoju, mieszkamy sami. W pewnym momencie przypominamy sobie że okno w kuchni dalej jest otwarte na oścież, a przecież mieszkamy na parterze to dla bezpieczeństwa lepiej zamknąć. W tym momencie widzimy postać przemieszczającą się w naszym kierunku. Pod łóżkiem leży replika karabinu AK47 i przecież mogłaby posłużyć jako broń biała wymierzona kolbą prosto w łeb jegomościa. Co jednak jeśli go zabijemy? Takie ryzyko zawsze istnieje, mimo że chcieliśmy go tylko ogłuszyć i obezwładnić. Przy obecnym prawie możemy potencjalnego złodzieja/napastnika co najwyżej wyprosić, a najlepiej to schować się pod łóżko bo jeszcze przez przypadek przekroczymy obronę konieczną pod wpływem adrenaliny.
Także broń palna wcale nie jest potrzebna, nie neguje tego że to naturalne. Z tym że w USA pokolenia wychowały się z bronią, a u nas banda patologii osiedlowej już bez broni palnej wymierza "sprawiedliwość" na swoich kumplach, to co dopiero jakby im dać broń o zasięgu rażenia ponad 50m? Nie chce tego widzieć..
Bo załóżmy że siedzimy nocą w pokoju, mieszkamy sami. W pewnym momencie przypominamy sobie że okno w kuchni dalej jest otwarte na oścież, a przecież mieszkamy na parterze to dla bezpieczeństwa lepiej zamknąć. W tym momencie widzimy postać przemieszczającą się w naszym kierunku. Pod łóżkiem leży replika karabinu AK47 i przecież mogłaby posłużyć jako broń biała wymierzona kolbą prosto w łeb jegomościa. Co jednak jeśli go zabijemy? Takie ryzyko zawsze istnieje, mimo że chcieliśmy go tylko ogłuszyć i obezwładnić. Przy obecnym prawie możemy potencjalnego złodzieja/napastnika co najwyżej wyprosić, a najlepiej to schować się pod łóżko bo jeszcze przez przypadek przekroczymy obronę konieczną pod wpływem adrenaliny.

Także broń palna wcale nie jest potrzebna, nie neguje tego że to naturalne. Z tym że w USA pokolenia wychowały się z bronią, a u nas banda patologii osiedlowej już bez broni palnej wymierza "sprawiedliwość" na swoich kumplach, to co dopiero jakby im dać broń o zasięgu rażenia ponad 50m? Nie chce tego widzieć..

A Ty myślisz, że w USA broń rozdają jak cukierki byle komu? Ktoś jak chce zdobyć broń bez zgody państwa to kupi nielegalnie i tyle. Uczciwy obywatel w Polsce musi dosłownie żebrać o prawo do posiadania broni, do tego przepisy są dziurawe, a nawet jak dostaniesz prawo do posiadania to nie możesz jej prawidłowo użyć bez łamania innego prawa. Absurd na absurdzie, jakby było prawo do posiadania broni w Polsce zbliżone do takiego Teksasu to bez obaw, byle dres i tak jej nie będzie posiadał. A nawet jeśli będzie posiadał, to dwa razy się zastanowi przed wyciągnięciem gnata w tłumie który sam może mieć mały arsenał.

Możliwość zabicia kogokolwiek na naszej posesji (kto wchodzi na nią bez naszej zgody) może stwarzać niebezpieczną lukę. Przykładowo: zapraszając kogokolwiek do nas, a następnie zabijając go, nie spotka nas kara, bo przed sądem możemy zełgać, że wszedł bez naszego pozwolenia.
Aczkolwiek podzielam pogląd, że samoobronę mamy mocno ograniczoną prawnie.
Aczkolwiek podzielam pogląd, że samoobronę mamy mocno ograniczoną prawnie.
No tak, najlepiej żeby broń posiadali tylko przestępcy (lub jak to określano - element). Chore rozumowanie. Co by było? Większość "elementów społecznych" gdy widzi broń w łapie atakowanego człowieka doznaje syndromu "mięknięcia pały". Dziękuję.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie