Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Nadchodzi koniec bezpłatnego korzystania z wód powierzchniowych. Płacić będą musieli m.in. rolnicy i hodowcy ryb - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Ministerstwo Środowiska przygotowuje ustawę Prawo wodne. W projekcie zapisano, że zlikwidowane mają być zwolnienia "z obowiązku uiszczania opłat za korzystanie ze środowiska z tytułu poboru wody na potrzeby energetyki wodnej, nawadniania wodami powierzchniowymi użytków rolnych oraz potrzeby chowu lub hodowli ryb oraz innych organizmów wodnych" - informuje "DGP". Wprowadzenia opłat wymusza Unia Europejska.

W rozmowie z dziennikiem wiceminister środowiska Stanisław Gawłowski potwierdził, że za korzystanie z wody będą musieli zacząć płacić rolnicy, hodowcy ryb oraz branża energetyczna.

Ustawa może wejść w życie od 1 stycznia 2015 r.

Płacić będą musiały zarówno firmy, które wykorzystują duże ilości wody np. podczas wydobywania gazu łupkowego, jak i dysponujący niewielkim areałem rolnicy, podlewający swoje uprawy.

Powołując się na przykład Węgier, gdzie opłaty wprowadzono w 2001 r., członek zarządu Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych Ziemowit Pirtań alarmuje na łamach "DGP", że po wprowadzeniu opłat wielu hodowców ryb zbankrutuje.

źródło: wprost.pl; Dziennik Gazeta Prawna;

podpis użytkownika

O sobie leniwy,czasem arogancki chociaż bywam uprzejmy i pomocny.Interesuje się historią i fantasy.
Zgłoś
KMD 2013-06-28, 0:17
Naszego rządu ktoś powinien nauczyć j🤬ych podstaw ekonomii. Ich zadaniem jest tak zrobić, żeby opłacało się otwierać biznesy i inwestować w Polsce. A to, co zrobili, jest w c🤬j nie korzystne dla naszej gospodarki.
Wk🤬iłem się.

podpis użytkownika

Dziewczynki zapraszam na pw
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 0:20 5
@McMenel
A co ma zrobić rolnik kiedy ciągle pada i plony są c🤬jowe?
Nie mierz wszystkich jeną miarą!

No i co z tego że rolnik będzie walił w c🤬ja z urzędem skarbowym?
Jak nie będzie ostro j🤬 to nic nie zarobi więc w czym problem?

Zajmij się lepiej tymi którzy stawiają hipermarkety i c🤬ja robią a kasują grubą kase za nicnierobienie!
Do tego nie odprowadzają podatków w Polsce i wyzyskują dostawców oraz pracowników.
Zgłoś
dmnkzl 2013-06-28, 0:22 2
Ja-nusz napisał/a:

rolnik ma większe obciążenia publicznoprawne > podnosi ceny > klient kupuje mniej bo jest drożej > rolnik bankrutuje bo zbyt jest za mały żeby utrzymać hodowle

zwiększy się import z krajów gdzie obciążenia podatkami są mniejsze > kasa będzie wypływać poza pl

jak ktoś ma małą elektrownie wodną (turbinka przy strumyku) to ma płacić za tą wodę?

innymi słowy pakować walizki a ostatni niech gasi światło...

P🤬lisz głupoty, dorabiając w Niemczech i mając jedynie kilka polskich kanałów, oglądałem codziennie na przerwie o 12 agrobiznes. Dosłownie codziennie i problem polega u rolników na tym. Że konkurencja jest tak duża, a ceny tak niskie, że nie opłaca im się utrzymywanie sprzętu itp. Dlatego bankrutują, bo Polska sprowadza z zagranicy towary tańsze niż te w Polsce. Dlaczego tam sie opłaca a u nas nie? Ano przez polityke krajów zachodnich, takich jak Niemcy np. W Polsce rolnik płaci za prąd itp. W niemczech rolnicy mają baterie słoneczne po dachach, nie dość że prąd za darmo to jeszcze sprzedają nadwyżke państwu. Niektórzy nawet z tego żyją, mają kilka hektarów kolektorów, i sprzedają prąd. Dofinansowania do sprzętu też mają ogromne, wiadomo, im sprzęt większy i lepszy tym jeszcze większe zbiory, niższe ceny i export towarów do Polski. U nas w agrobiznesie nie raz rolnicy narzekali, że nie mają pieniędzy nawet na wszystkie nawozy, i to ich pogrąża. Bo takiemu Niemcowi nie brakuje, więc i buraki cukrowe bedzie miał większe, a cukrownia weźmie od niego bo taniej. Tak pogrążamy Polskie rolnictwo. Dawniej wystarczyło kilka hektarów, by móc spokojnie żyć na wsi, nie martwiąc sie o jedzenie itp. Teraz mając nawet kilkanaście, ciężko wyjść na 0, nie mówiąc już o jakimkolwiek zarobku.

podpis użytkownika

Z kopyta kulig... POP🤬LAAAA!
Zgłoś
MrSpook 2013-06-28, 0:32
Ja-nusz... ale p🤬lisz... wziął byś takich leniwych ćwoków jak ty i ruszył na sejm... posłał tą całą poselską hołotę na wiszącą ozdobę okolicznych latarni, sędziami i prokuratorami trzeba by lokalne drzewa ozdobić, a ty wolisz sp🤬... jak jakaś ciota...

podpis użytkownika

komuchożerca
Zgłoś
tarek_kubusio 2013-06-28, 0:35 3
przeczytalem 4 commenty.... do pierwszego sie odniose.

rolnik podnosi ceny????

szk🤬a rolnik nie moze podniesc ceny bo cene dyktuje rynek tzw...
czlowieniu prosze Ciebie.
rolnik moze c🤬j zrobic. jak rolnik bedzie chcial podniesc cene o 20gr. jakis c🤬j 'handlarz' przywiezie towar z za granicy.
a za granica Panstwo jest tak madre ze nie chce imortu. chce swoje krajowe choc drozej.
w szwajcarii sa referenda co chwila jedno z nich:
kupujemy ziemniaki po franku swoje czy po 1/4 franka importowane? - na to wszyscy ze swoje.

KONIEC tematu.
Zgłoś
paproch84 2013-06-28, 0:56
A może jeszcze zbadają wszystkim pojemność płuc i k🤬a będziemy płacić podatek od zużywanego tlenu.

Rudy uj i jego przydupasy już mnie wqrwiają.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 1:29
chcieliścieki uni to macie unię chcieliscie tuska i jego bandę to macie k🤬a trzeba sp🤬alać
Zgłoś
Ramsey007 2013-06-28, 1:34
KRUS też zlikwidować, niech normalnie płacą wsioki p🤬lone.

podpis użytkownika

Zgłoś
Riva 2013-06-28, 2:37
A tyle darmowego deszczu teraz pada

podpis użytkownika

Hold me, Thrill me, Kiss me, Kill me
Miej na wszystko wyj🤬e, a będzie Ci dane
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 6:39
SZAJBAAA napisał/a:

@McMenel
A co ma zrobić rolnik kiedy ciągle pada i plony są c🤬jowe?
Nie mierz wszystkich jeną miarą!

No i co z tego że rolnik będzie walił w c🤬ja z urzędem skarbowym?
Jak nie będzie ostro j🤬 to nic nie zarobi więc w czym problem?

Zajmij się lepiej tymi którzy stawiają hipermarkety i c🤬ja robią a kasują grubą kase za nicnierobienie!
Do tego nie odprowadzają podatków w Polsce i wyzyskują dostawców oraz pracowników.

Co ma zrobić ma się k🤬a ubezpieczyć. Wiesz iż rolnicy mają preferencyjne stawki ubezpieczeniowe współfinansowane przez państwo. Widzę że w Polsce nadal panuje komunistyczne przekonanie iż rolnik to święta krowa. Mieszkam na wsi i widzę co się dzieje. Dzieje się to co prawa rynku przewidziały. Małe gospodarstwa padają bo są za małe i nie są w stanie konkurować.

Co do zagranicy. W Niemczech , Francji czy innych krajach rolnicy zrzeszają się w spółdzielniach gdzie działają jak przedsiębiorstwo. Dzięki temu mogą współdzielić koszty. W Polsce takich spółdzielni jest jak na lekarstwo bo Polak nie ufa innemu Polakowi. To problem z psychiką a nie rynkiem czy cenami.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 8:21 1
@up co prawda to prawda. Jeden drugiego chce wyr🤬ać. I każdy na tym traci.
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 8:33
ja p🤬le tu wsyzstko jest nie tka k🤬a, warzywa juz sa tak drogie ze mnie k🤬a na nie nie stać ta unia nas dop🤬la, rybke zeby zjesc do k🤬a place jak za zloto ja pierodle a w niemczech k🤬a mlodziaki wp🤬laja rybki, potem rosna madrzy a my glupie robaki p🤬lone, jeszcze zimeniaki chca nam zabrac ja p🤬le co za kraj sk🤬ialy rząd bez kitu powywieszac ich trzeba i kazdy nastepny bedzie sie bał robic wałki ja p🤬le nie mam nerwow na ten sk🤬ialy analnjy kraj, na tych ludzi j🤬ych , wyp🤬alam z tego kraju za rok, koncze te zj🤬e studia nakradne na maxa z tego kraju i wyjade kuraw p🤬le pieeeerdole
Zgłoś
ja37 2013-06-28, 9:07
A unia czasem nie wymusza podniesienia zarobków?
Jak to wygodnie wszystko unia tlumaczyc....
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 9:09
Rolnik nie podnosi cen k🤬a tylko młyn i pośrednicy
,,Więc nie p🤬l że rolnicy mają źle. Mają tak dobrze że jak się jedzie przez wsi rolnicze to domy odp🤬lone tak że niejeden zasiadający w zarządach ma biedniej. Znam jednego który wybudował w ciągu 5 lat domy dla swojej córki i syna a uchodzi za biednego jak mysz kościelna w US"
McMenel p🤬lisz jak potłuczony, myślisz ze wyremontowane domy to z gospodarstwa, ludzie na wsi jeżdżą za granice i na tym sie k🤬a dorabiają, a nie z pola. Może przez ostatnie 4 lata ceny zbóż są dość dobre i opłacalne. Ale jak przychodzi klęska np. deszcze czy c🤬j wie co to wychodzisz na zero albo na minus, większość rolników jedzie na kredycie.
Więc k🤬ica mnie bierze jak taki palant z miasta p🤬li ze na wsi jest tak dobrze, także zapraszam do roboty na pole 10zł na dzień pasuje? bo tyle płaci krus za chorobowe. TYLE K🤬A
Zgłoś
Konto usunięte 2013-06-28, 9:11
ja37 napisał/a:

A unia czasem nie wymusza podniesienia zarobków?
Jak to wygodnie wszystko unia tlumaczyc....

Bo debile nigdy nie szukają problemów w sobie tylko w innych. Zawsze to unia , Niemcy , ruscy , ż🤬dzi , imigranci. Już napisałem wyżej. Polak polakowi wilkiem od dawien dawna. Jeżeli jako naród nie zaczniemy pracować razem to nadal będziemy żyć w nędzy. Ale przecież trzeba dowalić komuchom , pedałom , socjalistom , cyklistom , urzędnikom , kierowcom. Polak zawsze najpierw widzi w innym człowieku wroga. I to jest jeden z największych problemów tego pieprzonego kraju.

ZrazikPL napisał/a:

Rolnik nie podnosi cen k🤬a tylko młyn i pośrednicy
,,Więc nie p🤬l że rolnicy mają źle. Mają tak dobrze że jak się jedzie przez wsi rolnicze to domy odp🤬lone tak że niejeden zasiadający w zarządach ma biedniej. Znam jednego który wybudował w ciągu 5 lat domy dla swojej córki i syna a uchodzi za biednego jak mysz kościelna w US"
McMenel p🤬lisz jak potłuczony, myślisz ze wyremontowane domy to z gospodarstwa, ludzie na wsi jeżdżą za granice i na tym sie k🤬a dorabiają, a nie z pola. Może przez ostatnie 4 lata ceny zbóż są dość dobre i opłacalne. Ale jak przychodzi klęska np. deszcze czy c🤬j wie co to wychodzisz na zero albo na minus, większość rolników jedzie na kredycie.
Więc k🤬ica mnie bierze jak taki palant z miasta p🤬li ze na wsi jest tak dobrze, także zapraszam do roboty na pole 10zł na dzień pasuje? bo tyle płaci krus za chorobowe. TYLE K🤬A

Napisałem mieszkam na wsi i widzę co się dzieje. Więc nie p🤬l mi tu że jestem kim nie jestem. Nawet k🤬a nie chciało ci się przeczytać całej mojej wypowiedzi od razu zaczynasz używać argumentów ad personam.
Preferencje kredytowe , dopłaty z unii , mniejsze nałożenie podatków , różnego rodzaju ulgi. Możliwość łączenia pracy zarobkowej z rolnictwem jednocześnie posiadając możliwość odprowadzania składki do KRUS. Wiesz ile rolnik odprowadza do KRUS na kwartał ?? Około 400 zł. Jak mi firma padnie to padnie. Jak rolnik w jednym roku zanotuje nieurodzaj to nie dość iż dostanie odszkodowanie od państwa to jeszcze państwo zagwarantuje wykup plonów po wyższej niż rynkowa cenie. W najgorszym razie wyjdzie na zero i w następnym roku obsieje znów i będzie miał zysk. Ja prowadząc firmę nie mam tak dobrze. Więc przestań użalać się nad rolnikami bo to smutne jak bardzo PRL-owska propaganda nadal istnieje i ma się dobrze w narodzie.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie