📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:46
Ten pierwszy to trochę jak u mnie w rodzinie z pieszymi, nigdy się nie mogę nadziwić dlaczego to kierowniki ich nie przepuszczają (zazwyczaj na pasach, oczywiście), często słyszę: "no nie widziałem go". No tak, ale żeby widzieć, to trzeba jeszcze patrzeć a nie jechać ze wzrokiem wbitym w tablicę rejestracyjną samochodu jadącego przed nami. Tu patrzał na samochody z prawej, ale już o przodzie zapomniał. Typowy kierownik ze sztywnym karkiem.
Ale... weźcie wytłumaczcie mi o co chodziło puszkarzowi z pierwszego filma. Otóż pojechał po przejściu dla pieszych — i to wzdłuż — po czym zapolował na ludzia. Gdzie jest ulica widać wyraźnie, gdzie przejście dla pieszych trochę mniej (bo farba na odmalowanie poszła na znaki "Z") ale trochę pasów zostało. Akcja celowa, krokodyl, czy po prostu wrodzony brak mózgu?
Drugi film to klasyka, u nas mocno karana — ale w Kacapii puszkarz jechał chyba zgodnie z ichniejszymi przepisami: pieszy nie ma praw.
Drugi film to klasyka, u nas mocno karana — ale w Kacapii puszkarz jechał chyba zgodnie z ichniejszymi przepisami: pieszy nie ma praw.
majeńka napisał/a:
Ale... weźcie wytłumaczcie mi o co chodziło puszkarzowi z pierwszego filma. Otóż pojechał po przejściu dla pieszych — i to wzdłuż — po czym zapolował na ludzia. Gdzie jest ulica widać wyraźnie, gdzie przejście dla pieszych trochę mniej (bo farba na odmalowanie poszła na znaki "Z") ale trochę pasów zostało. Akcja celowa, krokodyl, czy po prostu wrodzony brak mózgu?
Nie tylko pieszy, nie ma praw.
W rosji (celowo małą literą), z zasady, prawa, są tylko dla "własti", a poddani, mają wyłącznie obowiązki.
Jakieś przepisy, regulujące stosunki społeczne poddanych, jednak istnieją i bywają egzekwowane...
Niektóre, są nawet całkiem rozsądne.
Wyprzedzanie lub omijanie innego pojazdu przed i na przejściu dla pieszych jest zabronione (rozdział 11, punkt 11.4 i rozdział 14, punkt 14.2 PDD rf).
Zgodnie z Kodeksem Wykroczeń Administracyjnych rf, artykuł 12.15, część 4, za złamanie w/w przepisów, grozi zatrzymanie uprawnień na 4 - 6 miesięcy i mandat do 5000 rubli (ok. 233 zł).
Natomiast, ustąpienie pierwszeństwa pieszemu, zgodnie z rozdziałem 14, punkt 14.1 PDD rf, wygląda tak:
"kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych (oznakowanego znakami 5.19.1, 5.19.2 i/lub oznaczeniami poziomymi 1.14.1, 1.14.2), ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszym, którzy przekraczają jezdnię lub na nią wkraczają;
(...)bezwzględnie nakazuje się zwolnienia tempa, a w razie potrzeby całkowite zatrzymanie pojazdu, aby umożliwić pieszemu bezpieczne przejście"
- to oznacza, że pieszemu, wchodzącemu na przejście lub znajdującemu się na przejściu, należy ustąpić, przy czym, można powoli podjeżdżać i nikt nie wlepi mandatu, jeżeli kierujący wjedzie na przejście, mimo, że pieszy go całkowicie nie opuścił (byle kierujący pojazdem, nie potrącił pieszego).
majeńka napisał/a:
Ale... weźcie wytłumaczcie mi o co chodziło puszkarzowi z pierwszego filma.
Pisze się "puszkin" nie puszkarz.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie