👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
10 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Myślałem, że RAPIER to jakiś super miecz, z uwagi na nazwę, ale o takie gówno

Bongman zostałeś zjedzony więc zamknij swój urażony suchy ryj z łaski swojej
Wracaj do wrzucania swoich kawałów.

Co do pokazu z kataną... to jak oni podczas walki kręcili mieczem w powietrzu to ja jestem żółta łódź podwodna (: .
Ogółem ciekawe filmiki instruktażowe dla początkujących a zwłaszcza mieszkańców Krakowa
Ogółem ciekawe filmiki instruktażowe dla początkujących a zwłaszcza mieszkańców Krakowa

podpis użytkownika
jagiellonski24.pl | strategyandfuture.org
@grimHog
Twój post nie ma sensu.
Szkoda, że nie obejrzałeś filmiku co podałem i nie poczytałeś na necie.
Dowiedziałbyś się, że nasz mistrz szabli pokonał w pojedynku największego mistrza katany w Japonii.
Wniosek jest tylko jeden. Nie muszę go przytaczać.
Ogólnie, z tego co napisałeś, starcie powinno wyglądać w następujący sposób:
Biegnie piechur z dwuręcznym toporem na samuraja z kataną. Samuraj: Ej ej stop, zostaw ten topór, a masz tutaj katanę, trzymaj, będziemy się bić na katany, ponieważ reprezentujesz inny styl walki, to są zupełnie inne bronie i wypraszam sobie taki pojedynek.
Nie o to w tym chodzi.
ps
Nie obrażaj tak pięknych zwierząt, jakimi są wilki. (przyrównanie do tego pejsatego, jest co najmniej haniebne)
Twój post nie ma sensu.
Szkoda, że nie obejrzałeś filmiku co podałem i nie poczytałeś na necie.
Dowiedziałbyś się, że nasz mistrz szabli pokonał w pojedynku największego mistrza katany w Japonii.
Wniosek jest tylko jeden. Nie muszę go przytaczać.
Ogólnie, z tego co napisałeś, starcie powinno wyglądać w następujący sposób:
Biegnie piechur z dwuręcznym toporem na samuraja z kataną. Samuraj: Ej ej stop, zostaw ten topór, a masz tutaj katanę, trzymaj, będziemy się bić na katany, ponieważ reprezentujesz inny styl walki, to są zupełnie inne bronie i wypraszam sobie taki pojedynek.
Nie o to w tym chodzi.
ps
Nie obrażaj tak pięknych zwierząt, jakimi są wilki. (przyrównanie do tego pejsatego, jest co najmniej haniebne)
@grimHog ćwiczyłem z kataną i ćwiczyłem ze szpadą i z floretem. Wiem jaka jest różnica w stylach walki i nadal twierdzę, że szabla umożliwia znacznie większą elastyczność. Prosty przykład. Gość z kataną i z szablą. Płaskie cięcie kataną na wysokości szyi od którego odskoczył przeciwnik z szablą. Co musi zrobić osoba z kataną? Albo wyhamować ważący około 1.3kg miecz, obrócić nadgarstek o 180 stopni i ciąć w drugą stronę (zajmuje sporo czasu), albo korzystając z pędu broni zejść łukiem w duł, przekręcić nadgarstek o 180stopni i ciąć np. na wysokości brzucha (też zajmuje dużo czasu). Co w tym czasie robi facet z szablą? Doskakuje do przeciwnika, blokuje ciałem ruch katany i tnie . Ta sama sytuacja z szablą i płaskim cięciem. Szablaa waży mało i ma ostre pióro tak więc wystarczy kontynuować atak i szarpnąć nadgarstkiem tak jak się zacina wędką rybę. Zero odwracania nadgarstka, zero straty tępa, może 0.1sekundy trwa ruch i rozcięta szyja. Katana to dobry miecz, ale z szablą jak ktoś już wspomniał miałaby szansę (jak każdy półtoraręczny miecz) tylko w połączeniu z tarczą.
Wszyscy powiernicy Suchar-Mana piszą że to inna broń, inaczej się nią walczy itp itd, tylko dlaczego nikt nie stwierdzi jednego faktu? jest to broń, broń służy do zabijania, a jeżeli lepiej do tego służy szabla to chyba wiadome co każdy z nas chciał by mieć w dłoni, w chwili takiej sytuacji.

"No i zwróciłem uwagę na oczywisty fakt, że jest bardzo ostra". I co z tego, skoro przy najmniejszym uderzeniu kruszyło się ostrze ? Myślisz dlaczego w kodeksie bushido zabronione było blokowanie ? Bo miecze by się kruszyły jak sople lodu. Tak samo pancerze samurajskie w dużej mierze były lamelkowe lub skórzane ze stalowymi, miedzianymi albo innymi twardszymi podbiciami, dlatego łatwo katana przez nie przechodziła atakiem siecznym, . W spotkaniu z pancerzem, napierśnikiem czy nawet koszulką kolczą katana by się złamała. Owszem, ten miecz jest ostry, i to bardzo. Ale co z tego, skoro była bronią głównie do pojedynków 1 na 1. W bitwach używano No-dachi, który jest swoistym mieczem dwuręcznym.

mr_9mm,
Czytałem o tym pojedynku, był remis.
A za wilki przepraszam, przyznaję rację.
korinogaro,
No cóż, ja w życiu miałem okazję "pomachać" trochę kataną, z szablą miałem tyle wspólnego co na wystawie widziałem, aczkolwiek o ile twój opis teoretycznej walki ma niejaki sens, to jakby postawić na przeciw siebie przedstawicieli ty dwóch szkół (co z resztą już się odbyło), to dopiero okazałoby się co i kto potrafi.
BDrummer,
Osobiście, mimo wszystko, wolałbym katanę.
Czytałem o tym pojedynku, był remis.
A za wilki przepraszam, przyznaję rację.
korinogaro,
No cóż, ja w życiu miałem okazję "pomachać" trochę kataną, z szablą miałem tyle wspólnego co na wystawie widziałem, aczkolwiek o ile twój opis teoretycznej walki ma niejaki sens, to jakby postawić na przeciw siebie przedstawicieli ty dwóch szkół (co z resztą już się odbyło), to dopiero okazałoby się co i kto potrafi.
BDrummer,
Osobiście, mimo wszystko, wolałbym katanę.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie