Cytat:
Fakt, że w "Polskich Drogach" mnóstwo jest bajkowych wizji o tym, jak to GL i AL nic innego nie robiły, tylko bohatersko biły się z Niemcami, a AK jedynie im broń czyściła. Ale nie znaczy to, że wszystko w tym serialu jest zakłamane.
Nie chodzi o to, że zostało coś zafałszowane tylko, że jest to nieobiektywne źródło przepełnione propagandą i fikcją. To tak, jakby podać przykład potwornych eksperymentów medycznych przeprowadzonych przez Nazistów na podstawie gry ''Return To Castle Wolfenstein''.
Polacy nie potrafią przedstawiać historii i dlatego wszyscy mają nas w dupie. Wystarczy spojrzeć na pierwszy lepszy film wojenny produkcji polskiej - polski żołnierz to wzór cnót. Nie przeklina pod ostrzałem, wykonuje skrupulatnie rozkazy, z bagnetem na czołgi żelazne. Ciekawe tylko skąd nagle teraz wśród tych Polaków jest tyle sk🤬ysyństwa...
Z kolei żołnierz niemiecki to zawsze ostatnie bydle, co myśli tylko o paleniu ż🤬dów i uprzykrzaniu życia Polakom.
Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi. Tak samo, jak byli(i są) Polacy sk🤬ysyni, co dezerterowali, k🤬owali na lewo i prawo i znęcali się nad jeńcami tak samo byli niemieccy żołnierze, którzy na wojnie znaleźli się przypadkiem, wyrwani nagle ze swojego zwyczajnego życia.
Ludzie, którzy oburzają się tym niemieckim serialem są po prostu niepewni swojej historii i przepełnieni propagandą. Jasne, że w tym serialu jest mnóstwo bzdur i przekłamań, ale tak samo było z naszymi serialami jak ''Czterej pancerni i pies'', ''Stawka większa niż życie'' czy ''Polskie drogi''.
To jest tylko film i tak należy go traktować. Czy po filmie ''Iron Sky'' świat zaczął nagle myśleć, że Naziści ukryli się na Księżycu ? Nawet jeśli to nikt by tego nie wziął na poważnie. I tak samo jest tutaj.
Uważam siebie za patriotę, ale ten niemiecki serial w ogóle mnie nie interesuje. W dupie go mam po prostu, a całą tą rozgorzałą dyskusję w mediach uważam za typowy temat zastępczy, żeby odciągnąć ludzi od prawdziwych problemów, które w tym państwie spiętrzają nasi politycy.
Cytat:
Wywiad mieliśmy akurat bardzo dobry, bez nas Anglicy guzik by zdziałali.
No tak, Polacy mieli wszystko najlepsze, a to że dostaliśmy wp🤬l od Niemców, a później Brytole i Hamburgery nas sprzedali Stalinowi to tylko wypadek przy pracy...