
👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:51
🔥
Sosnowiec,31.07.2025
- teraz popularne

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@2up, O człowieku! weź się z nią rozwiedź, musisz mieć piekło w domu... współczuję...

Białko zwierzęce jest pełnowartościowe.
Białko roślinne pochodzące z jednej rośliny jest niepełnowartościowe.
Białko roślinne w mieszance roślin jest pełnowartościowe, różnym roślinom brakuje różnych aminokwasów, ale braki się negują, jeśli doda się kolejne warzywo do sałatki.
Polacy przyjmują kilkukrotnie więcej białka, niż wynosi nasze dobowe zapotrzebowanie. Jedzenie mięsa sprzyja temu stanowi rzeczy.
Tłuszcze zwierzęce powodują raka i choroby serca. Sprzyjają zawałom i udarom.
Płynne, nieutwardzone tłuszcze roślinne są mniej niezdrowe.
Tłuszcze rybne chronią przed zawałem.
Mięso zawiera cholesterol - niezbędny do produkcji hormonów i błon komórkowych, ale...
...rośliny zawierają go znacznie mniej, a dodatkowo zawierają tzw. fitosterole, które hamują wchłanianie cholesterolu...
...który i tak powstaje z cukru w naszej wątrobie, więc nie ma powodu dostarczania go z zewnątrz, a wręcz jest powód, by go ograniczać (nadmiar cholesterolu powoduje j.w. zawały i udary.)
Mięso, szczególnie podroby zawierają witaminy z grupy B, ale pełno ich jest w zbożu i drożdżach, a ich niedobór należy do rzadkości.
Biologicznie nie ma powodu, by jeść mięso i jemy je głównie dlatego, że jest pyszne. No i z lenistwa, bo kawałek mięsa łatwiej się smaży
Białko roślinne pochodzące z jednej rośliny jest niepełnowartościowe.
Białko roślinne w mieszance roślin jest pełnowartościowe, różnym roślinom brakuje różnych aminokwasów, ale braki się negują, jeśli doda się kolejne warzywo do sałatki.
Polacy przyjmują kilkukrotnie więcej białka, niż wynosi nasze dobowe zapotrzebowanie. Jedzenie mięsa sprzyja temu stanowi rzeczy.
Tłuszcze zwierzęce powodują raka i choroby serca. Sprzyjają zawałom i udarom.
Płynne, nieutwardzone tłuszcze roślinne są mniej niezdrowe.
Tłuszcze rybne chronią przed zawałem.
Mięso zawiera cholesterol - niezbędny do produkcji hormonów i błon komórkowych, ale...
...rośliny zawierają go znacznie mniej, a dodatkowo zawierają tzw. fitosterole, które hamują wchłanianie cholesterolu...
...który i tak powstaje z cukru w naszej wątrobie, więc nie ma powodu dostarczania go z zewnątrz, a wręcz jest powód, by go ograniczać (nadmiar cholesterolu powoduje j.w. zawały i udary.)
Mięso, szczególnie podroby zawierają witaminy z grupy B, ale pełno ich jest w zbożu i drożdżach, a ich niedobór należy do rzadkości.
Biologicznie nie ma powodu, by jeść mięso i jemy je głównie dlatego, że jest pyszne. No i z lenistwa, bo kawałek mięsa łatwiej się smaży
Twój wywód ma sens, ale w pierwszych 3 zdaniach przyznałeś mi rację. Myślę, że jeśli moglibyśmy podać jakiś wynik tej dyskusji to byłoby 1:1. Cieszy mnie jednak, że ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat i może wyjść z normalnymi argumentami.

@ePeeL, nie przyznałem Ci racji. Wyjaśniłem tylko, skąd bierze się Twój błąd. Może jeszcze doprecyzuję:
"Owszem, człowiek nie może żyć bez albuminy, która jest typowo białkiem zwierzęcym", ale może sam ją zsyntetyzować wykorzystując aminokwasy pochodzące z białek roślinnych.
@Jorgen88, co tam biochemia czy medycyna. To jest tak naprawdę poziom "Było sobie życie"
"Owszem, człowiek nie może żyć bez albuminy, która jest typowo białkiem zwierzęcym", ale może sam ją zsyntetyzować wykorzystując aminokwasy pochodzące z białek roślinnych.
@Jorgen88, co tam biochemia czy medycyna. To jest tak naprawdę poziom "Było sobie życie"


Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie