Główna Poczekalnia (2) Soft (3) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 8:55
Weterani SS o Lisie
konto usunięte • 2013-10-15, 10:31
Jakim to trzeba być człowiekiem, żeby weterani SS oburzali się na porównanie do ciebie?

Cytat:

Wśród głosów oburzenia na okładkę tygodnika „wSieci” z Tomaszem Lisem w mundurze SS, mainstreamowe media celowo pomijają oświadczenie weteranów SS z organizacji Stille Hilfe, oburzonych porównaniem do… Lisa.

„Historia oceniła ideologię nazizmu. Ale surowe potępienie zbrodni niektórych oddziałów SS, nie może służyć krzywdzącym uogólnieniom” – czytamy. Jak podnoszą weterani i wspierająca ich 84-letnia Gudrun Burwitz (córka Heinricha Himmlera), w Waffen SS byli też szeregowi żołnierze, którzy „nie politykowali, nie mordowali cywilów, a walczyli odważnie na linii frontu”. Inne motywacje przyświecały ochotnikom SS z Danii czy Norwegii, inne Łotyszom czy Estończykom. „Jakkolwiek dostrzegamy liczne podobieństwa pomiędzy krytyczną wobec kleru katolickiego linią programową pisma Tomasza Lisa a programem NSDAP, to porównanie tej osoby do żołnierzy SS uważamy za zniesławiające” – czytamy. Jak argumentują autorzy, „inaczej niż Lis, żołnierze SS byli ludźmi odważnymi, nieprzekupnymi, walczyli z silniejszym wrogiem, nie poniżali własnego narodu. Wnuki, których dziadkowie służyli w Wehrmachcie i SS mogą chodzić z podniesioną głową”. Dlatego domagają się przeprosin i wpłaty 200 tys. euro na fundusz pomocy dla weteranów wojny.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
tonieja 2013-10-15, 11:21
to na pewno jest prawda, wiem, bo oglądam superexpress i fakta
Zgłoś
Suka_Blyat 2013-10-15, 11:40 7
A ja myślałem, że SS to była swego rodzaju elita do której nie dostawał się każdy kto chciał tylko trza było się trochę wykazać. Jak się mylę to mnie poprawcie
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-15, 13:09
@up zobacz jak wyglądał ich szef najpierw
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-15, 17:48 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ArkaSzatana 2013-10-15, 19:59 26
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-15, 20:01 41
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-15, 20:01
jedyne czego oni mogą się domagać to trochę ołowiu w ryj
Zgłoś
Jeadong 2013-10-15, 20:10 6
Zgłoś
kurczasty 2013-10-15, 20:14 1
Źródło waćpanie, ponieważ nie wierzę Lincolnowi, że każdy cytat w necie to prawda.
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-15, 20:48
Źródło można prosić?

Już znalazłem Lisiewicz się wygłupia Ale robi to z klasą
Zgłoś
konto usunięte 2013-10-15, 20:52
Zgłoś
mihaueeek 2013-10-15, 21:14 2
Zgłoś
Andre1945 2013-10-15, 21:38
Cytat:

Zbrodniarze zostali osądzenia w Norymberdze, a Ci co nadal żyją niech będą żywym świadectwem o tamtych czasach.

Tak? Joseph Mengele zmarł w 1979, nigdy nie osądzony. Erich Priebke zmarł cztery dni temu, do 1994 roku nikt go nie osądził. Alois Brunner nigdy nie został osądzony. Klaus Barbie został osądzony dopiero w 1987 roku. Proces Hansa Lipsichisa niedawno się rozpoczął.
Badum-tss.
Zgłoś
bloodwar 2013-10-15, 22:05 1
Prokurator napisał/a:

Kiedy odbierzesz żołnierzowi bron - zostanie cywilem. Zbrodniarze zostali osądzenia w Norymberdze, a Ci co nadal żyją niech będą żywym świadectwem o tamtych czasach.

Ale piszesz tu o "dużych" zbrodniarzach - którzy wydawali nakazy eksterminacji całych pociągów wypełnionych po brzegi ludźmi, nakazywali przeprowaadzać zbrodnicze, paramedyczne "eksperymenty" i zmuszali do wycieńczającej pracy ponad siły, a co z "małymi" zbrodniarzami - tymi wszystkimi anonimowymi Hansami, Heinrichami, Peterami etc. zwykłymi ludźmi którzy zostali wcieleni do wojska pod pewnym przymusem ale poddali się "regułom gry" i idąc przez Polskę, Rosję, Francję, Holandię etc. rabowali, gw🤬cili i mordowali ile się dało a po wojnie założyli sobie organizację weteranów i wspominają chwalebne wyczyny na polu bitwy przemilczając te mniej chwalebne, dokonywane podczas przemarszów przez podbite tereny. Broń możesz złożyć, mundur możesz spalic ale zbrodniarzem zostajesz do końca zycia, ludzie mogą zapomnieć ale sumienie nie pozwoli!
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem