👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
11 minut temu
🔥
Ruska technologia śmigłowa
- teraz popularne

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
majeńka napisał/a:
Pała z gegry się należy. Gdzie Czikago, gdzie Whiskonsin?
Illinois nie pasowało do rytmu wiersza.
To licentia poetica, nieuku.
pl.wikipedia.org/wiki/Licentia_poetica
Masz link, bo- jako "patriotka"- na lekcjach języka polskiego i łaciny pewnie też nie uważałaś.

żmij napisał/a:
Wybacz ale w to tłumaczenie się jakoś nie wierzę.Illinois nie pasowało do rytmu wiersza.
To licentia poetica, nieuku.
Masz link, bo- jako "patriotka"- na lekcjach języka polskiego i łaciny pewnie też nie uważałaś.
Zaś co do drugiego: gdybyś był polakiem (a mam coraz więcej przesłanek że wychowałeś się poza), byś wiedział że lekcji łaciny w Polsce za komuny nie było, co najwyżej na niektórych kierunkach studiów. Oczywiście, quidquid latinem dictum sit altum videtur [bez sprawdzenia, sorry jeśli zrobiłam błąd], ale to tylko wybrane frazy, bez znajomości gramatyki i dostatecznego słownictwa.
No ale Katullus 16, pierwsza linijka.
podpis użytkownika
Powiedzcie proszę że pogib.
majeńka napisał/a:
gdybyś był polakiem
Słowo "Polak" piszemy z wielkiej litery.
Tyle w temacie nauki języka polskiego, czyli mojego ojczystego. Jeśli zaś mowa o nauce języków obcych za komuny w Polsce- w mojej okolicy nie wolno było uczyć jedynie niemieckiego. І якось не хочеться вірити, що ти з Польщі.
To jak; dawno zamieniłaś widły od gnoju na Orła Białego?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie