Główna Poczekalnia (4) Soft (6) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 20:07
🔥 Tornada w USA - teraz popularne
Wielcy Polacy Stanisław Rewera Potocki
konto usunięte • 2013-06-22, 23:23
Z serii Sadol uczy Sadol Bawi.

" WIELCY POLACY " - Stanisław Rewera Potocki

Stanisław Rewera Potocki urodzony w 1579 w Podhajcach. Herbu Pilawa. Polski hetman wielki koronny. Znakomity dowódca i wojownik.

W roku 1607 rozpoczął swą świetną karierę wojskową, walcząc przeciwko rokoszanom wraz z ojcem i stryjami: Jakubem, Janem i Stefanemd po stronie Zygmunta III w bitwie pod Guzowem. Następnie brał udział w wyprawie stryjów na Wołoszczyznę celem osadzenia na jej tronie Konstantego Mohyły i w oblężeniu Smoleńska , w czasie wojny polsko-rosyjskiej. Walczył też pod Cecorą i Chocimiem . Brał udział w wojnie ze Szwecją (1626-1629); zastępując chwilowo Stanisława Koniecpolskiego poniósł klęskę pod Górznem w 1629. W 1628 mianowany kasztelanem kamienieckim, w 1636 – wojewodą podolskim. Walczył ze zbuntowanymi Kozakami w latach 1637-1638.
W czasie powstania Chmielnickiego, pod Zborowem uratował Jana Kazimierza.
W 1652 mianowany hetmanem polnym koronnym. Jako hetman wielki koronny dowodził armią polską przeciwko Rosjanom i Kozakom Bohdana Chmielnickiego.
Ostatni raz bił się przeciw rokoszanom Lubomirskiego, ponosząc klęskę pod Częstochową 1665. W swej karierze wziął udział w 46 bitwach.

Zmarł z przyczyn naturalnych w 27.02.1667 pochowany zaś został w kościele Trójcy Świętej w Podhajcach.

Ciekawostka: Przydomek Rewera został nadany Stanisławowi Potockiemu z powodu częstego używania przez niego łacińskich słów re vera (w rzeczy samej).

Informacje brane z Wikipedii i google.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-06-23, 0:47
Prze c🤬j z niego był
Zgłoś
prozal 2013-06-24, 17:30
@Patriotic skoro taki z ciebie patriota to idź wypożycz biografię jakieś polskiego wodza, przeczytaj (ze zrozumieniem) i streść w artykule, bo nie wiem czy wiesz, ale dostęp do wikipedii jest bezpłatny i powszechny i nie widzę sensu w tym co robisz.
Zgłoś
konto usunięte 2013-06-24, 19:08
prozal napisał/a:

@Patriotic skoro taki z ciebie patriota to idź wypożycz biografię jakieś polskiego wodza, przeczytaj (ze zrozumieniem) i streść w artykule, bo nie wiem czy wiesz, ale dostęp do wikipedii jest bezpłatny i powszechny i nie widzę sensu w tym co robisz.

A teraz powiedz mi tak szczerze ile razy w ciągu na przykład miesiąca wchodzisz na wikipedia i wyszukujesz takich zagadnień ?
Po przez opublikowanie głupiego skrawka wikipedii tutaj nie musisz zaglądać na nią ani szukać teraz społeczeństwo jest nastawione na rzeczy proste nie wymagające zbytniego wysiłku mądry człowieczku
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem