osa79 napisał/a:
wracaj do Rydzyka...
Toś zabłysnął. Wracaj przed telewizorek i oglądaj tvn24, mamusia da zupki a tata pogłaszcze.
Na marginesie:
WOŚP - zbiórka - 54.506.270,77 zł, z czego na pomoc opisaną w statucie fundacji przeznaczono 28.993.580,43 zł (54%)
Caritas Polska zebrało 441.581.695,94 zł - na pomoc potrzebującym przeznaczył zaś 435.799.984,43 zł. (99%)
innyczlowiek, uuuuuuu... Wyczuwam sztorm anty-kościelnych piewców prawdy oświeconej nadciągających by zniszczyć te ciemnogrodzkie i faszystowskie kłamstwa które próbujesz siać...
WOŚP 2010
przychody: 58294805,52
wydatki na cele statutowe: 49893102,38 tj 85%, nie licząc kampanii informacyjnej, na którą poszło 4,8 mln zł
WOŚP 2011
przychody: 59678695,35
wydatki na cele statutowe: 49371139,76 tj 82% w tym 6015181,69 zł na kampanię informacyjną
średnie wynagrodzenie pracowników fundacji to ok 2500 zł brutto + średnio 2700 zł (na rok) premii dla każdego
Wydatki finansowe Caritas na programy celowe to ok 50% (32 z ok 72 mln zł) - 2010 rok.
Wpływy materialne: wydają wszystko co dostają (w postaci lekarstw i żywności)
Tylko prymitywni ludzie licytują się, kto bardziej pomaga.
przychody: 58294805,52
wydatki na cele statutowe: 49893102,38 tj 85%, nie licząc kampanii informacyjnej, na którą poszło 4,8 mln zł
WOŚP 2011
przychody: 59678695,35
wydatki na cele statutowe: 49371139,76 tj 82% w tym 6015181,69 zł na kampanię informacyjną
średnie wynagrodzenie pracowników fundacji to ok 2500 zł brutto + średnio 2700 zł (na rok) premii dla każdego
Wydatki finansowe Caritas na programy celowe to ok 50% (32 z ok 72 mln zł) - 2010 rok.
Wpływy materialne: wydają wszystko co dostają (w postaci lekarstw i żywności)
podpis użytkownika
Jeżeli na samym początku idea nie wydaje się absurdalna, nie ma dla niej żadnej nadziei. - Albert Einstein

pisage ładnie powiedziałeś z tym licytowaniem i kto bardziej i wogóle
pisage, jego dane znam z oficjalnych sprawozdań. A możesz mi źródła swoich udostępnić?

pisage napisał/a:
Toś sobie w stopę strzelił...
Fenomen WOŚPu w Polsce zawsze mnie zastanawiał - akcja przynosi więcej strat niż zysku, który zresztą i tak jest generowany przez robienie w c🤬ja naiwnych frajerów.
Trzeba być niezłym lemmingiem żeby łykać gadki Owsiaka i wierzyć, że gość naprawdę komuś pomaga.
Trzeba być niezłym lemmingiem żeby łykać gadki Owsiaka i wierzyć, że gość naprawdę komuś pomaga.

K🤬a, jak nie Depardieu to Owsiak... Ćpają na Woodstocku za zebrane pieniądze i tyle w temacie. Z Caritasem też niezłe cyrki odchodzą. Bo każdy myśli jak zarobić, żeby się nie narobić.
@Chleb razowy
wcale nie. Nigdzie nie napisałem, że Caritas pomaga mniej, i że należy dawać tylko na WOŚP. Ponad 250 mln zł z pomocy rzeczowej to mnóstwo napełnionych dziecięcych brzuchów oraz szczepionek czy lekarstw
@Arashel
wystarczy wpisać w google "sprawozdanie finansowe WOŚP". Są oficjalne dokumenty z dokładnymi wyliczeniami.
Ciężko znaleźć ogólne sprawozdanie Caritas Polska, choć to pewnie możliwe. Są za to dostępne sprawozdania oddziałów diecezjalnych. Dane pochodzą z zestawienia dostępnego w internecie.
@Ranger
To jedź do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, a skoro napisałeś, że jesteś z Chorzowa to sprawdź w Centrum Pediatrii i Onkologii lub podskocz do Katowic na ul. Medyków 19 i zapytaj gdzie mają sprzęt od WOŚP. Poza tym dzięki Orkiestrze KAŻDE dziecko po urodzeniu ma przesiewowe badanie słuchu.
wcale nie. Nigdzie nie napisałem, że Caritas pomaga mniej, i że należy dawać tylko na WOŚP. Ponad 250 mln zł z pomocy rzeczowej to mnóstwo napełnionych dziecięcych brzuchów oraz szczepionek czy lekarstw
@Arashel
wystarczy wpisać w google "sprawozdanie finansowe WOŚP". Są oficjalne dokumenty z dokładnymi wyliczeniami.
Ciężko znaleźć ogólne sprawozdanie Caritas Polska, choć to pewnie możliwe. Są za to dostępne sprawozdania oddziałów diecezjalnych. Dane pochodzą z zestawienia dostępnego w internecie.
@Ranger
To jedź do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, a skoro napisałeś, że jesteś z Chorzowa to sprawdź w Centrum Pediatrii i Onkologii lub podskocz do Katowic na ul. Medyków 19 i zapytaj gdzie mają sprzęt od WOŚP. Poza tym dzięki Orkiestrze KAŻDE dziecko po urodzeniu ma przesiewowe badanie słuchu.
podpis użytkownika
Jeżeli na samym początku idea nie wydaje się absurdalna, nie ma dla niej żadnej nadziei. - Albert Einstein
bardzo trafne porównanie owsiak wraz z jego menażerią są tak krytyczni jak wałęsa spróbuj co kolwiek wytknąć to cie zakraczą nhigdy niedałem i nigdy nie dam nie lubie jak moje pieniądze są marnowane z rtesztą płace już składke zdrowotną dlaczego mam podwójnie płacić ??
znam wiele osób interesujących sie ekonomią gospodarką żadna z nich nie widzi ekonomicznego uzasadnienia tej akcji przyruwnują to do zusu który więcej przejada niż oszczędza
znam wiele osób interesujących sie ekonomią gospodarką żadna z nich nie widzi ekonomicznego uzasadnienia tej akcji przyruwnują to do zusu który więcej przejada niż oszczędza

Procaritasowi onanisci zapominają o jednej istotnej sprawie - Owsiak oprócz zbiórki daje także zabawę, jedni idą na darmowe koncerty, inni (tacy jak ja) biorą udział w darmowych biegach masowych gdzie normalnie opłaty startowe odbijają do 50pln za 5 km, inni jaraja sie buraczanymi fajerwerkami itd itp.
Co daje Caritas? Częściowo pomaga, częściowo sprzedaje powierzone nieruchomosci za 5% wartości członkom własnego zarządu, całość okraszaja katolickimi guslami i zabobonami.
Jeżeli ktoś uważa ze działalność WOŚP jest do dupy tym bardziej nie powinien dawać na Caritas.
Co daje Caritas? Częściowo pomaga, częściowo sprzedaje powierzone nieruchomosci za 5% wartości członkom własnego zarządu, całość okraszaja katolickimi guslami i zabobonami.
Jeżeli ktoś uważa ze działalność WOŚP jest do dupy tym bardziej nie powinien dawać na Caritas.
pisage napisał/a:
@Arashel
WOŚP: s2.wosp.org.pl/uploaded/files/files/Bilans%20Fundacji%20za%202011.pdf
Caritas: caritas.pl/images/stories/dokumenty/caritas_polska_raport_2011_02.pdf

@ elwiz
Znaż na pefno wiele mondrych osup co sie znajom na łekonomi i se z nimi tak montsze piszesz jak s nami tutaj, i som krytyczni jak wałęsa, cokolfiek kciałeś przes to pszekasać
PS Wpiszcie sobie w google "Samochody biskupów"...
Znaż na pefno wiele mondrych osup co sie znajom na łekonomi i se z nimi tak montsze piszesz jak s nami tutaj, i som krytyczni jak wałęsa, cokolfiek kciałeś przes to pszekasać
PS Wpiszcie sobie w google "Samochody biskupów"...