Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:22
To jest projekt na konkurs naukowy wykonany przez dziewczynę w secondary school (odpowiednik polskiego gimnazjum) w Sussex (hrabstwo w południowo-wschodniej Anglii). Wzięła przefiltrowaną wodę i podzieliła ją na dwie części. Pierwszą zagotowała na patelni, a drugą w mikrofalówce. Następnie po ochłodzeniu podlała nimi dwie identyczne rośliny, żeby sprawdzić, czy będzie można zauważyć jakąkolwiek różnicę w tych, które wyrosły na zwyczajnie podgrzanej wodzie i wodzie zagotowanej w mikrofalówce. Pomyślała, że struktura cząsteczek wody może być zdeformowana. Jak się okazało, nawet ona była była zdumiona różnicą, jaką wykazał eksperyment, który był wielokrotnie powtarzany przez jej znajomych z klasy z takim samym rezultatem.

Od pewnego czasu wiadomo, że problemem z czymkolwiek podgrzanym w mikrofali nie jest promieniowanie, ale to, w jaki sposób zniekształca DNA w żywności, tak, że ciało nie jest w stanie go rozpoznać.

Mikrofalówki nie działają w inny sposób, w zależności od tego, co do niej włożymy. Cokolwiek do niej trafi przechodzi ten sam destruktywny proces. Mikrofale wprawiają cząsteczki w drgania rotacyjne, coraz szybsze i szybsze. Ten ruch powoduje tarcie, które powodują denaturację oryginalnej struktury substancji. To skutkuje zniszczonymi witaminami, minerałami, białkami i tworzy nowy związek zwany "radiolytic compounds" (w wolnym tłumaczeniu: zradiolizowane związki chemiczne), które nie występują w przyrodzie.

Z tego powodu nasz organizm magazynuje je w komórkach tłuszczowych, żeby się obronić przed "martwą" żywnością, albo szybko ją wyeliminować. Pomyślcie o wszystkich matkach podgrzewających mleko w tych "bezpiecznych" urządzeniach. A co powiecie na pielęgniarkę w Kanadzie która podgrzała krew dla pacjenta oczekującego na transfuzję i nieumyślnie go zabiła, kiedy krew stała się "martwa"? Producenci oczywiście mówią, że to jest bezpieczne... Oceńcie sami. Dowód jest przedstawiony na zdjęciu poniżej.

Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 2:20 18
1) W mikrofali zagotowano wodę
2) Podlano wodą kwiaty
Cytat:

Od pewnego czasu wiadomo, że problemem z czymkolwiek podgrzanym w mikrofali nie jest promieniowanie, ale to, w jaki sposób zniekształca DNA w żywności, tak, że ciało nie jest w stanie go rozpoznać.

Wniosek płynący z eksperymentu - woda posiada DNA...
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 2:27
człowieku, jesli masz tyle lat ile sobie wpisałes, to nie wiem jak pani od przyrody przepusciła cie przez gimbazjum

r e c e o p a d a j a
Zgłoś
uterno 2013-04-11, 2:31 3
Denaturacja występuje wszędzie: na patelni, w garnku, czy w soku żołądkowym. I bardzo dobrze! Nikt nie chce zjadać żywych bakterii, wirusów i grzybów, bo one wtedy "rozpoznają" Ciebie i Cię wpierolą.

Podgrzanie krwi w mikrofalówce spowoduje hemolizę erytrocytów (drżące cząstki wody rozsadzają je od środka), do osocza wydostanie się z nich wolna hemoglobina, a to prowadzi do niewydolności nerek. Brak dializy na czas lub ich przeszczepu skutkuje w końcu niewydolnością wątroby. Jak wątroba padnie, to już tylko paciorek. Idioci są wszędzie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 2:36
Jak dla mnie, są tutaj nie do końca prawdziwe wnioski (lub użyte argumenty) wyciągnięte przez dziewczynę.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 2:56
Kiedy doprowadzamy do czegoś ciepło (energię) to cząsteczki tego czegoś także zaczynają drgać - tak właśnie na poziomie molekularnym wygląda ciepło. No więc jak to jest, że jeżeli podgrzewamy coś w "normalny" sposób to cząsteczki drgają i się nie "ścierają" a jak podgrzewamy w mikrofali to tarcie już jest destrukcyjne?
Zgłoś
uterno 2013-04-11, 5:07 1
Cytat:

Kiedy doprowadzamy do czegoś ciepło (energię) to cząsteczki tego czegoś także zaczynają drgać - tak właśnie na poziomie molekularnym wygląda ciepło.

To nie jest tak, że energia to drganie, tylko różnica w drganiu jest objawem przyjęcia lub oddania energii (cieplnej, kinetycznej etc.).

Na patelni masz transfer energii cieplnej z zewnątrz, która przechodzi kolejno na wszystkie cząsteczki.

W mikrofalówce generowana jest fala, która przenika wgłąb materii, wywołując drganie samych cząsteczek wody (fala oddaje im energię kinetyczną). Cząsteczki wody obijają się o sąsiedztwo, przy czym powstaje tarcie. Na samym końcu następuje przemiana siły tarcia w energię cieplną. Gdy H2O jest dużo i ograniczona jest jakąś barierą (np. błoną erytrocytu), to drgając może ją rozerwać.

A wygląda to mniej więcej tak :
youtu.be/VJ6VmjMg_GA
Zgłoś
norbi7631 2013-04-11, 6:57 1
nie wiedziałem, że na sadolu same magistry, inżyniery i doktory
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 8:23
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
slig01 2013-04-11, 8:39
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 8:40
U mnie najlepiej rosły jak podlewałem wodą z kaloryferów (bo ciekły do słoików, to przelewałem do doniczek:)
Może ktoś mi to uzasadni....?
Zgłoś
abrams90 2013-04-11, 8:43
Mi wystarczyło kiedy przeczytałem, że ta dziewczynka była z gimnazjum i to w dodatku z Anglii. Przecież ten kraj to siedlisko debili i jeszcze gorszych gimbusów niż u nas. To stamtąd pochodzi najwięcej doniesień o UFO i o potworze z Loch Ness. Albo są skończonymi kretynami albo są trollololo i śmieją się z tych, którzy w to wierzą.
Zgłoś
erhard 2013-04-11, 8:45
Ta roślinka po lewej wygląda jakby ją ktoś sekatorem potraktował...
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-11, 8:49
FAKE a wy się podniecacie, zróbcie sami takie doświadczenie i wstawcie na sadisticu.
Zgłoś
uterno 2013-04-11, 9:03
Zgłoś
erhard 2013-04-11, 10:07 2
Dobra, a teraz trochę fizyki xD
Mikrofalówka wykorzystuje fakt, że woda jest dielektrykiem, a umieszczenie jej w polu elektromagnetycznym powoduje polaryzację (cząsteczka wody to naturalny dipol, z jednej strony ładunek dodatni, z drugiej ujemny) ORIENTACYJNĄ, inaczej mówiąc cząsteczki wody porządkują się, zwracając się w określonym kierunku. Jako, że pole jest zmienne, na przemian występuje polaryzacja oraz relaksacja (powrót do losowego ustawienia spowodowany temperaturą). Taki ruch wody powoduje drgania cząsteczek sąsiadujących w konsekwencji dając wyższą temperaturę (na tym poziomie nie można mówić o żadnym tarciu ).

Dla zobrazowania można obie wyobrazić człowieka (cząsteczkę wody) bujającego się na boki w basenie, wokół niego będzie powstawała fala (co obrazuje ruch cząsteczek w sąsiedztwie wody).
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem