Główna Poczekalnia (5) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 0:54
To jest projekt na konkurs naukowy wykonany przez dziewczynę w secondary school (odpowiednik polskiego gimnazjum) w Sussex (hrabstwo w południowo-wschodniej Anglii). Wzięła przefiltrowaną wodę i podzieliła ją na dwie części. Pierwszą zagotowała na patelni, a drugą w mikrofalówce. Następnie po ochłodzeniu podlała nimi dwie identyczne rośliny, żeby sprawdzić, czy będzie można zauważyć jakąkolwiek różnicę w tych, które wyrosły na zwyczajnie podgrzanej wodzie i wodzie zagotowanej w mikrofalówce. Pomyślała, że struktura cząsteczek wody może być zdeformowana. Jak się okazało, nawet ona była była zdumiona różnicą, jaką wykazał eksperyment, który był wielokrotnie powtarzany przez jej znajomych z klasy z takim samym rezultatem.

Od pewnego czasu wiadomo, że problemem z czymkolwiek podgrzanym w mikrofali nie jest promieniowanie, ale to, w jaki sposób zniekształca DNA w żywności, tak, że ciało nie jest w stanie go rozpoznać.

Mikrofalówki nie działają w inny sposób, w zależności od tego, co do niej włożymy. Cokolwiek do niej trafi przechodzi ten sam destruktywny proces. Mikrofale wprawiają cząsteczki w drgania rotacyjne, coraz szybsze i szybsze. Ten ruch powoduje tarcie, które powodują denaturację oryginalnej struktury substancji. To skutkuje zniszczonymi witaminami, minerałami, białkami i tworzy nowy związek zwany "radiolytic compounds" (w wolnym tłumaczeniu: zradiolizowane związki chemiczne), które nie występują w przyrodzie.

Z tego powodu nasz organizm magazynuje je w komórkach tłuszczowych, żeby się obronić przed "martwą" żywnością, albo szybko ją wyeliminować. Pomyślcie o wszystkich matkach podgrzewających mleko w tych "bezpiecznych" urządzeniach. A co powiecie na pielęgniarkę w Kanadzie która podgrzała krew dla pacjenta oczekującego na transfuzję i nieumyślnie go zabiła, kiedy krew stała się "martwa"? Producenci oczywiście mówią, że to jest bezpieczne... Oceńcie sami. Dowód jest przedstawiony na zdjęciu poniżej.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 10:08 1
Też mi odkrycie. Prof. Dziuban z pwr ma patent na trawienie krzemu z wykorzystaniem wody poddanej działaniu mikrofal i to od ładnych kilku lat.
Zgłoś
Avatar
uterno 2013-04-11, 10:38 3
To może się czymś podeprę:

Znalezione na łamach Scientific American.

"David E. Hintenlang, associate professor nuclear and radiological engineering at the University of Florida at Gainesville, adds some further details:

Microwave ovens cook food by generating intermolecular friction between the molecules of the food. The microwaves cause water molecules to vibrate; the increased friction between the molecules results in heat. Microwaves could affect your tissue in a similar way if they were able to escape from the microwave oven. Modern microwave ovens are designed to allow essentially no leakage of microwaves, however. The only time for concern would be if the door is broken or damaged, in which case the oven should not be used."

Źródło:
scientificamerican.com/article.cfm?id=how-does-a-microwave-oven

Tutaj na samej górze czerwony schemat:
techitoutuk.com/knowledge/food/microovens.html

Rozumiem, że nikt tu nie ma autorytetu, ale wiem, o czym piszę.
Poprzedni post był uproszczony, ale tylko po to, żeby każdy na etapie liceum zrozumiał. A Ty slig01 swoją wypowiedzią zszedłeś poniżej poziomu dna wyznaczonego przez gimnazjum.

"Our philosophy at New Scientist is this: Science is interesting, and if you don't agree you can fuck off." ~New Scientist editor
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 10:49
w sumie jestem ciekaw czym sie podgrzewa np jakis organ do przeszczepu no bo chyba nie na patelni?
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 11:54
Ciekawi mnie w jaki sposób podgrzana woda z mikrofali wpływa negatywnie na rozwój organizmu?
Zgłoś
Avatar
Ork.Fajny 2013-04-11, 12:31 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
garfild 2013-04-11, 13:41
Ja tam się cieszę że ktoś dodał ten temat jestem kilka godzin po próbnej maturze z bioli i fakt że istnieją ludzie o niebo tępsi ode mnie jest pocieszający
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 14:28 1
Fakty "rzetelne" jak "zrodla" Antosia....
Ponizej wyjasnienie.
snopes.com/science/microwave/plants.asp
Zgłoś
Avatar
Ranger 2013-04-11, 15:57
Jeżeli mówimy o żywności to mikrofale przede wszystkim niszczą struktury białek w wyniku czego np. mleko podgrzewane w mikrofali staje się materiałem kancerogennym. Ale tego w instrukcji obsługi nie przeczytacie
Zgłoś
Avatar
FoxD 2013-04-11, 18:05
@Ranger - co TY za dyrdymały człowieku piszesz? Tak samo jak koleś co pisał, że jak mikrofale niszczą strukturę białek i stają się bezwartościowe. Toż to bzdura. Białka pod wpływem temperatury się denaturują i nic więcej, a zdenaturowane białka są tak samo pożywne jak niezdenaturowane. Białka łatwo tracą swoją strukturę drugorzędową ale samo wiązanie peptydowe jest bardzo wytrzymałe i choćbyś gotował w mikrofali godzinę jakieś białka to wolnych aminokwasów nie uświadczysz chyba, że być gotował w kwasie.
Zgłoś
Avatar
Ranger 2013-04-11, 18:51
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 19:43
Jakbym miał unikać substancji cancerogennych to bym musiał wyjechać na biegun i zostać eskimosem... Chociaż w sumie nie. Wegetarianie twardo się zapierają, że mięso powoduje raka żołądka i w ogóle raka wszystkiego, a eskimosi dużo roślinek do jedzenia nie mają chyba.

Poza tym smażenie, gotowanie i każdy inny rodzaj obróbki cieplnej niszczy białka tak samo. Nie ma jakiegoś specjalnego protokołu dla mikrofal. Tak więc jak sobie podgrzejesz mleko, żeby Ci się lepiej spało to też otrzymasz produkt canerogenny.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 20:26
Heheheehehe Comic Sans... i już wiadomo jak wiarygodne są wyniki eksperymentu.
Zgłoś
Avatar
Ork.Fajny 2013-04-11, 21:57
Ranger napisał/a:

Jeżeli mówimy o żywności to mikrofale przede wszystkim niszczą struktury białek w wyniku czego np. mleko podgrzewane w mikrofali staje się materiałem kancerogennym. Ale tego w instrukcji obsługi nie przeczytacie


Twoje mitochondria jako źródło wolnych rodników to tez potencjalne kancerogenna rzecz...
Tlen którym oddychasz też może wygenerować rodniki i uszkadzać DNA...
Witamina C w dużej ilości też generuje wolne rodniki i może niszczyć DNA.
Ani tlen ani witamina C anie tym bardziej mitochondrium nie jest na liście "nie używać bo dostaniesz raka".
Nie ma co dramatyzować bo ktoś odkrył jakieś niby kancerogenne właściwości jakiegoś związku. Szklanka mleka po ogrzaniu w mikrofali nie staje się koktajlem np. samych związków aromatycznych...

chainsawgutsfucker napisał/a:

Jakbym miał unikać substancji cancerogennych to bym musiał wyjechać na biegun i zostać eskimosem...


Z tą dziurą ozonową to kiepski pomysł na ochronę przed rakiem.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2013-04-11, 23:13
Ork.Fajny napisał/a:


Z tą dziurą ozonową to kiepski pomysł na ochronę przed rakiem.



czyli muszę się zabic żeby nie umrzeć na raka...
Zgłoś
Avatar
uterno 2013-04-12, 0:56
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem