👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
21 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

oni kręca korbką bo to nie jest czołg wcale tylko taka pozytywka

xts napisał/a:
Tygrysy posiadały awaryjny rozrusznik bezwładnościowy Boscha. Korbą, poprzez przekładnię, rozpędzano koło zamachowe, które magazynowało energię, a następnie, co widać na filmiku, było ono sprzęglane z wałem. Bezpośrednio wałem ciężko byłoby zakręcić.
prościej korba napędzała koło zamachowe, które działa jak dzisiejszy rozrusznik z akumulatorem
Nic dodać nic ująć

Mieć taką korbę w zimie do samochodu to byłaby dobra rzecz. Nie dość, że nie ma strachu, że nie odpali na mrozie, to jeszcze można się rozgrzać.
Dźwięk rozbudzonego po długim śnie diesela należy do samych przyjemności. Sam mam autko 1.9 goły dieselek i uwielbiam odpalać go zimą - ekologią wtedy nie grzeszy.
Nie wiem czemu od razu mi się skojarzyło odpalanie z tym
Nie wiem czemu od razu mi się skojarzyło odpalanie z tym

Tiger, King Tiger, Jegt Tiger, T-34, Panther zasługują na piwo bo to wspaniale czołgi.
Jak już mowa o czołgach to chciałbym uslyszeć jakby coś takiego chodziło...
niestety nigdy nie ukończono tego egzemplarzu
(a może i lepiej)
Jak już mowa o czołgach to chciałbym uslyszeć jakby coś takiego chodziło...
niestety nigdy nie ukończono tego egzemplarzu

mam pytanie : dalczego tygrys nie miał pochylonego panceża jak inne czołgi na owe czasy?

Przypomina mi się Medal of honour allied assault i Mały Modelarz.

Tyle samo czasem mi zajmuje odpalenie mojego 15letniego Fiata Uno...
KHAKER, ratte nie wyszedł poza faze projektów, tak samo jak p1500 monster ( czyli działo 800mm Gustaw Schwerer,tylko na gąsienicach )
koper1234, Podczas projektowania pewnie uznali,że przy stali dobrej jakości i niezbyt imponujących działach ówczesnych przeciwników dla Tygrysa niewielkie kąty wystarczą. Ale pewnie jest inne,bardziej racjonalne wyjaśnienie

koper1234, Podczas projektowania pewnie uznali,że przy stali dobrej jakości i niezbyt imponujących działach ówczesnych przeciwników dla Tygrysa niewielkie kąty wystarczą. Ale pewnie jest inne,bardziej racjonalne wyjaśnienie

mietekkln napisał/a:
i co to robi na sadolu? co w tym sadystycznego sie pytam?
czołg, ogólnie machina wojenna siejąca zniszczenie i śmierć
zarejestrowałeś się w tym miesiącu, póki co dawałeś piwka jakimś gimbusiarskim i kwejkowym tematom, a tu wyskakujesz i kwestionujesz sadystyczność tejże maszyny

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie