👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 4:15

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

zajebiste, jest czołg, jest masa, jest piwko
ale musi mieć koło zamachowe =-0
ale musi mieć koło zamachowe =-0

a teraz niech sie wypowie jakis spec: co oni napedzaja ta korbka?

mare30ks napisał/a:
a teraz niech sie wypowie jakis spec: co oni napedzaja ta korbka?
Tygrysy posiadały awaryjny rozrusznik bezwładnościowy Boscha. Korbą, poprzez przekładnię, rozpędzano koło zamachowe, które magazynowało energię, a następnie, co widać na filmiku, było ono sprzęglane z wałem. Bezpośrednio wałem ciężko byłoby zakręcić.
prościej korba napędzała koło zamachowe, które działa jak dzisiejszy rozrusznik z akumulatorem

jacekmatys napisał/a:
Ważne że odpalił! I teraz na ruskie drogi.....
priorytetowo z kamerką i czekać jak ktoś będzie chciał wymusić odszkodowanie

Kubitron napisał/a:
Jakby to był jakiś T-34 to bym piwo postawił.
bynajmniej dla piwka ale dla pięknego głosu silnika
chciałbym zobaczyć ten strach w oczach załogi t-34 albo shermana na widok tygrysa...

dystansr19 napisał/a:
chciałbym zobaczyć ten strach w oczach załogi t-34 albo shermana na widok tygrysa...
chociaż szybkie były..

Ciekawe jest to że gdy pocisk spenetrował pancerz i wnetrze tygrysa, taki czołg nadawał sie na złom, albo do generalnego remontu. Za to w takim t-34 wystarczyło zaspawać dziure i wymienić załoge na bardziej żywą (co w w wiekszości przypadków wystarczało) i czołg wracał na front.

Te nowoczesne czołgi może i wytrzymalsze i z większym powerem. Ale wyglądają jakoś tak pedalsko.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie