👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:16

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Basco napisał/a:
Tylko w Polsce zwiedza się pociągi, zamiast nimi jeździć. Czym tu się jarać? Przepłaconym, niedostosowanym, awaryjnym P🤬dolino z Italii zamiast inwestować w NEWAG lub inną POLSKĄ firmę.
to jest właśnie Twój NEWAG ...

wodzu11 napisał/a:
No ok, ale nie porównuj np. komfortu i szybkości do cen biletu, bo jak chcesz mieć komfortowo i szybko to z reguły wybierasz samolot![]()
Tu chodzi o to, że nasz wspaniały rząd, zakupił sobie pociągi, za kasę przeciętnych Kowalskich, tylko że przeciętnego Kowalskiego nie będzie stać, żeby tym pociągiem podróżować. Gdyby to była prywatna firma, zakupiła, zmodernizowała linie itp. to ok, ceny mogą być jak za bilety lotnicze.
I tak jak mowie, skończy się na tym, ze tylko urzędnicy + rząd będą się nim wozić.
Nie uważam samolotu za wygodny środek transportu. PKS ma więcej miejsca na nogi niż Ryanair. Szybkość samolotu w takim kraju jak Polska nie ma znaczenia, poza może trasami typu Rzeszów-Szczecin. W naszym kraju rozwiązaniem jest szybka kolej, i mam nadzieję, że Pendolino to dopiero początek.
Nie znamy cen biletów, ulg, promocji, więc dyskusja o zakupie ich przez "przeciętnego Kowalskiego" nie ma sensu. Dużo ludzi jeździ najdroższymi pociągami, nie tylko biznesmeni i urzędnicy. Bo kolej na niektórych odcinkach już teraz jeździ nawet szybko i ma dobre pociągi.
Po tych torach nie będą jeździć tylko Pendolino. Również pociągi osobowe różnych przewoźników, pośpieszne, także towarowe. W tym prywaciarze. Więc wliczanie kosztów infrastruktury do kosztów Pendolino jest głupie.
Śmieszy też mnie gadanie o "wspaniałym rządzie który kupił Pendolino i dostał zegarki", bo modernizacja linii 4 i 9 z myślą o szybkich pociągach rozpoczęła się jeszcze za rządów PiSu. Tylko wtedy na pociągi brakło kasy. A o kupnie Pendolino mówi się w Polsce już od kilkunastu lat.

Śmieszą mnie wypowiedzi coniektórych "ekspertów", którzy wiedzę zgłębiali w gimnazjum.
Zakup Pendolino z układem wahadła nie miałby uzasadnienia, bo jak już ktoś wspomniał, ograniczyłby krąg potencjalnych oferentów. Poza tym, układ ten sprawdza się głównie na krętych szlakach.
Modernizacja szlaków w Polsce jest konieczna, bo praktycznie wszelkie prace mające na celu polepszenie parametrów stanęły w 1990 roku. I lepiej, aby szybko prace modernizacyjne ukończyli, bo jak PiS przejmie władze, to znowu nastanie okres ciemnoty, uwstecznienia i zamiast w modernizacje kraju, to wpompują kasę w kler z Rydzykiem na czele. Nie ma sensu dalej o tym pisać, bo ludzie potrafiący myśleć poszukają informacji i je zinterpretują, natomiast debile, malkontenci i wielbiciele teorii spiskowych będą pisali idiotyzmy.
Zakup Pendolino z układem wahadła nie miałby uzasadnienia, bo jak już ktoś wspomniał, ograniczyłby krąg potencjalnych oferentów. Poza tym, układ ten sprawdza się głównie na krętych szlakach.
Modernizacja szlaków w Polsce jest konieczna, bo praktycznie wszelkie prace mające na celu polepszenie parametrów stanęły w 1990 roku. I lepiej, aby szybko prace modernizacyjne ukończyli, bo jak PiS przejmie władze, to znowu nastanie okres ciemnoty, uwstecznienia i zamiast w modernizacje kraju, to wpompują kasę w kler z Rydzykiem na czele. Nie ma sensu dalej o tym pisać, bo ludzie potrafiący myśleć poszukają informacji i je zinterpretują, natomiast debile, malkontenci i wielbiciele teorii spiskowych będą pisali idiotyzmy.

Beka z gości którzy oburzeni tłumaczą że to SKM
Pozdro dla kumatych

Pozdro dla kumatych

Na zdjęciu widoczny jest skład 19WE wyprodukowany przez Newag dla SKM Warszawa w której od czterech lat jest użytkowany. pl.wikipedia.org/wiki/Newag_19WE
A to jego fotka mojego autorstwa:
A to jego fotka mojego autorstwa:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie