Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Wyobrażenie dziesięciu wymiarów
s................s • 2014-08-31, 22:41
Fajny wykład na temat dziesięciowymiarowej przestrzeni, a właściwie to streszczenie fragmentu książki "Imagining the Tenth Dimensions" autorsta Roba Bryantona. Troszkę uproszczone, ale może pomóc w częściowym zrozumieniu istoty teorii strun. Gimnastyka dla umysłu, polecam zatem oglądać na trzeźwo. A zainteresowanym tematem mogę polecić jeszcze książkę "Hiperprzestrzeń" autorsta Michio Kaku. Jeśli się temat przyjmie, zacytuję parę ciekawszych spostrzeżeń.

EDIT: Proszę moderatora o przeniesienie do działu "Historia i dokument". Nie wiem czemu wrzuciło mi się to do "czarnych filmów"...
Zgłoś
K................ę 2014-08-31, 22:52
Wrzuciło Ci się do "harda" -.-
Zgłoś
venox 2014-08-31, 22:52
Co to k🤬a robi na hardzie ?
Zgłoś
Trzyzet 2014-08-31, 22:57 1
To nie jest teoria strun, tylko teoria jakiegoś zjeba z jakiejś książki. Te dodatkowe wymiary w teorii strun są geometryczne a nie c🤬j wie jakie (czyli te przedstawione tutaj). I wyp🤬alać mi z tym z harda w podskokach!
Zgłoś
D................n 2014-08-31, 23:54
Bzdury, ale niech się sadole uczą angielskiego..
Zgłoś
m................q 2014-09-01, 11:18
mózg rozj🤬y
Zgłoś
b................g 2014-09-01, 12:15
Kiedyś to już widziałem i mi się te wymiary myliły. Teraz na to patrzę i zakładając, że przyjęty tutaj sposób rozumowania jest dobry, to czy nie powinno się to kończyć na 7 wymiarze? Patrząc na 7 wymiar jako nieskończoność, jak można wyobrażać sobie inne nieskończoności, czyli wszechświaty i próbować je połączyć w jakichś sposób. Przyjmując nawet w tych innych wszechświatach odmienne prawa rządzące materią czy innym "czymś", to połączenie z racji rozbieżnych zasad funkcjonowania wydaje się niemożliwe.

Poza tym łącząc 2 punkty 7 wymiarowe już powinien powstać 8 wymiar (a nie dopiero przy odgałęzieniu), tak jak to było przy 1 i 4 wymiarze.

Znowu przy 5 wymiarze są różne ścieżki czasu i kształtowania rzeczywistości, więc na co komu kolejna nieskończoność jako 7 wymiar?

A c🤬j z tym, pewnie coś pop🤬liłem. Marny ze mnie fizjolog.
Zgłoś
p................a 2014-09-01, 15:03
No przecież jest napisane na końcu, że książka zawiera inne, nieuznawane wytłumaczenie teorii strun.
Zgłoś
s................s 2014-09-01, 15:32 4
Trzyzet napisał/a:

To nie jest teoria strun, tylko teoria jakiegoś zjeba z jakiejś książki. Te dodatkowe wymiary w teorii strun są geometryczne a nie c🤬j wie jakie (czyli te przedstawione tutaj).

No, to chyba wiadomo. Kto napisał że "to teoria strun"?. To uproszczenie. Gdyby gościu w tym wykładzie operował tylko na wymiarach przestrzennych mogłoby się to troszkę pomerdać.
Zresztą z tym rzucaniem w ludzi od "zjebów" to powinieneś się troszkę wstrzymać chłopcze, bo sądząc po wieku i elokwencji, to na studiach od pana profesora sam nie raz jeszcze podobne inwektywy usłyszysz.

Cytat:

I wyp🤬alać mi z tym z harda w podskokach!

Kultury trochę k🤬a.
Ja na harda nie wrzuciłem, któryś z modów był niewyspany i wj🤬 do historyczne/dokumentalne, ale nie tych co trzeba.
Zgłoś
karinata 2014-09-01, 17:06 2
Z tym piątym wymiarem coś może być, bo słyszałam o takiej właśnie dziwnej historii. Była wielka miłość, wspólne wypady, wspólna radość, wspólne życie, słowem: sielanka. Ale gdy okazało się, że ona jest w ciąży, to on właśnie w jakiś magiczny sposób zniknął.

Dawaj więcej, może znajdziemy dziada.

podpis użytkownika

To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach.
Zgłoś
z................s 2014-09-02, 21:09
2004... Fizyka już była w szkole ?
Zgłoś
L................6 2014-09-07, 14:37
Wszystkie teorie dotyczące 4 i więcej wymiarowych przestrzeni są jak sama nazwa wskazuje teoriami. Przyjmując różne założenia można otrzymać różne wnioski. Czas nie musi koniecznie być 4 wymiarem. Co ciekawe duża część zasad które powinny znać już gimbusy działa dalej dla większej ilości wymiarów. Można więc przyjąć model czysto matematyczny i już na pierwszym semestrze studiów co najmniej nieco technicznych dowodzić twierdzeń dla nieskończonej ilości wymiarów. I nie dowodzi to ani nie zaprzecza poprawności takiego rozumowania. Więcej takich tematów. Piwko jest
Zgłoś
Trzyzet 2014-09-12, 22:17
~sanctusdiavolos panie kochaniutki, na studia to ja sram bo pracuję i rozkręcam własną firmę
Zgłoś
g................t 2014-09-13, 8:11 3
Trzyzet napisał/a:

~sanctusdiavolos panie kochaniutki, na studia to ja sram bo pracuję i rozkręcam własną firmę

To pamiętaj żeby jeszcze od czasu do czasu poczytać i pouczyć się czegoś, żeby później nie być zarobasem ze słomą w butach i sianem we łbie.
Zgłoś