Rosyjska fantazja. Oglądając takie filmiki doszedłem do wniosku, że ni c🤬ja, nigdy nie wybiorę się do nich samochodem.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 21:57
Ojciec, który jest kierowcą, mówił że jak jeździł na Ukraine i Rosję to zawsze myślał jeszcze za nich. Wiele razy opowiadał, że po prostu zabiłby ludzi na miejscu, gdyby nie depnął po hamulcach. Wyjeżdżają z podporządkowanej jakby byli na głównej, skręty z prawego pasa w lewo- to u nich normalka, i dzieje się tak od zwsze (jeździł tam pod koniec lat 80 i później w 95). Zmieniły się tylko samochody i wyższe mandaty (a dostajesz tam mandat za wszystko jeśliś obcokrajowiec)
Ale co to za samochód z katapultą i włazem (a raczej wyłazem) awaryjnym?
Samochodem może się nie wybierze ale jak tak dalej pójdzie to pewnie w wieżyczce Leoparda.
@Eliot Imperio
To przynajmniej na Ukrainie się zmieniło. Za darmo mandatu nie dostaniesz. Raz mnie zatrzymali bez powodu, ja już się zastanawiam za co będą chcieli mi mandat wmówić i jakąś łapówę wymusić, a policjant, że zauważył obcą rejestrację, że pewnie jedziemy do stolicy, a na tej drodze jest remont i jak mam mapę to mi pokaże objazd. Więc nie narzekam. 2 mandaty tam dostałem, ale po pierwsze - w pełni zasłużone, po drugie- wynegocjować można bardzo fajne kwoty
Rzeczywiście na początku wydaje się, ze na drogach panuje chaos, ale jak się trochę pojeździ to nabiera to sensu. Z jednej strony przez różne niepisane zasady ruch jest dużo bardziej płynny, z drugiej nie wybacza błędów. Normą są takie rzeczy jak zjeżdżanie do prawej, jak ktoś za nami chce jechać szybciej (u nas zanikający zwyczaj), wyprzedzanie korzystając z pasów do lewoskrętu, czy przy wyjeżdżaniu w lewo z podporządkowanej przy dużym ruchu wjeżdżanie po prostu na lewe pobocze i przeskakiwanie na prawą stronę dopiero jak się zrobi pusto z naprzeciwka. Po prostu wykorzystują infrastrukturę jaką mają na maksa, oczywiście kosztem bezpieczeństwa, więc trzeba być czujnym. Do tego luźne podejście do świateł - czyli łady z 2 pojedynczymi ledami (chyba z zapalniczek wymontowują
) w kolorze dowolnym zamiast świateł (próbowałem zrobić zdjęcie, ale widać je na sekundę przed minięciem), albo kierowcy ciężarówek w latarkach czołówkach, czy kamizelkach odblaskowych też zamiast świateł.
To przynajmniej na Ukrainie się zmieniło. Za darmo mandatu nie dostaniesz. Raz mnie zatrzymali bez powodu, ja już się zastanawiam za co będą chcieli mi mandat wmówić i jakąś łapówę wymusić, a policjant, że zauważył obcą rejestrację, że pewnie jedziemy do stolicy, a na tej drodze jest remont i jak mam mapę to mi pokaże objazd. Więc nie narzekam. 2 mandaty tam dostałem, ale po pierwsze - w pełni zasłużone, po drugie- wynegocjować można bardzo fajne kwoty
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie