👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 16:31
🔥
Ruska technologia śmigłowa
- teraz popularne

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Co było dalej? Kurczak to chłopiec czy dziewczynka? Jak mu dała na imię?

medowski napisał/a:
@up Jest napisane.
To zależy gdzie jak się mówi, podobnie jak z wyjściem na pole czy na dwór.
@ODkurzaczu - nie, jeżeli opisujesz coś, że było lub jest gdzieś napisane (jako cytat) to jedyna akceptowalna forma to "jest napisane" albo "było napisane", jeżeli używasz "piszę" to tylko i wyłącznie w formie teraźniejszej jako opisanie czynności np. "Mamo piszę do Ciebie wiersz, może ostatni, na pewno pierwszy".

@up ale można jeszcze powalczyć o jakieś świętości w języku polskim
monitor odświeża obraz 60 razy na sekundę więc można powiedzieć że pisze

Ale on cały czas odświeża, więc cały czas je na nowo "pisze" na naszych monitorach...

Nie potraficie pisać i potem jest tłumaczenie typu "Monitor odświeża się 60 razy na sekundę". Jeśli coś zostało już wcześniej napisane, to jest to napisane i koniec. Nie ma od tego żadnych odstępstw, chyba że ktoś akurat w danym momencie coś pisze.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie