Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:36
Z takim sumem lepiej nie zadzierać!
konto usunięte • 2015-06-17, 17:31
Uprawiam łowiectwo podwodne. I krótko mówiąc nie nastawiałem się ani sprzętowo, ani mentalnie podczas tego polowania, że spotkam takiego potwora. Obserwowałem zaczajony wśród roślinności na dnie stosunkowo małe rybki, aż tu nagle taka torpeda ...Kiedy się położyłem obok niego to okazało się, że jest znacznie dłuższy ode mnie i pojawił się pewien respekt. Stąd też taki czarny humor w tym filmiku. Takie ryby wcale nie są rzadkością w naszych polskich wodach - rzekach i jeziorach.

Wideo nagrałem w jeziorze w Polsce podczas nurkowania na wstrzymanym oddechu - freedivingu. Konkretnie podczas uprawiania łowiectwa podwodnego.

Przy okazji polecam także obejrzenie innych tematów związanych z wodą jakie 'spłodziłem' do tej pory:

O tym jak znokautował mnie po wodą sandacz i o łowiectwie podwodnym
Łowiectwo podwodne - taktyka strzelania do ryb z kuszy
O podwodnym sprzątaniu dna jezior, które część ludzi traktuje jak śmietnik
Ratownictwo wodne - ratownicy WOPR w akcji
Baaardzo odprężający tryptyk o podwodnym pięknie Morza Czerwonego
Piękno podwodnej Polski - dostępne dla każdego
Ptaki wodne w zimie - jak pomagać nie szkodząc

W komentarzach staram się odpowiadać i jednocześnie opowiadać o nurkowaniu na wstrzymanym oddechu (freediving) i łowiectwie podwodnym (spearfishing). Chciałbym zainteresować uprawianiem tych rodzajów aktywności jak najwięcej osób w Polsce. Wszystkie tematy związane z wodą (freediving, łowiectwo podwodne, ochrona środowiska wodnego itp) opatruję tagami: freediving i spearfishing. Zawsze można sobie w wyszukiwarce sadola wpisać któryś z tych tagów i wrócić/zajrzeć na spokojnie do tematu, który będzie interesujący. O czym tworzę swoje filmy możne zobaczyć w wielkim skrócie tutaj:

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
GlassEdi 2015-06-17, 17:49 7
za ciekawą pasje, zawsze piwko dam
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 18:01 1
Freediving na wodach otwartych jest jedną z tych unikalnych dyscyplin, które można uprawiać z powodzeniem niemalże w każdym wieku. Sport ten umożliwia oglądanie podwodnego życia i jednocześnie oddychanie świeżym powietrzem na brzegu. Pozwala przemierzać w wodzie czasami wiele kilometrów poszukując ciekawego miejsca lub życia pod wodą lub nad wodą. Móc się zanurzyć na tak długo i na tak głęboko jak ma się na to w danym momencie ochotę daje poczucie wolności w wodzie i zespolenia z naturą. To właśnie jest freediving. Po takim pobycie w wodzie nie czuć zmęczenia ani zniechęcenia - jest się zawsze zrelaksowanym i naładowanym energią na długi czas. Tak pojmowany freediving jest po osiągnięciu pewnego poziomu zabawą, a nurkowanie swobodne może stać się sposobem na życie i radzenie sobie z jego codziennymi trudnościami, natłokiem obowiązków,wszechobecnym hałasem i pośpiechem. Jest doskonałym sposobem na połączenie aktywności fizycznej i tak upragnionej w dzisiejszych 'zagonionych' czasach relaksacji.

Z kolei łowiectwo podwodne - spearfishing to nie tylko podwodne polowania kuszą na ryby. Łowiectwo podwodne to przyjemność pływania z kuszą, nurkowania na wstrzymanym oddechu, obserwacje, filmowanie i fotografowanie podwodnego świata, szukanie i podchodzenie ryb, poznawanie ich zwyczajów, pomaganie w ochronie gatunków zagrożonych i słabych liczebnie w danej wodzie, dbanie o czystość tej części środowiska naturalnego jakim jest woda. To także walka z kłusownictwem czyli połowem ryb niezgodnie z przepisami i bez zezwolenia wykonywanym dowolną metodą, zarówno wędką jak i kuszą, oraz kłusownictwem sieciowym.

Podczas uprawiania obu tych aktywności ma się bardzo bliski kontakt z naturą. Niemalże na wyciągnięcie ręki. Rano i przed zmierzchem, lub także nocą można podpatrzeć bobry lub polujące wydry, które gdy jest się cichym w wodzie nie traktują człowieka jako niebezpieczeństwa, a tylko jako ... innego bobra. Można być w wodzie tuż obok jeleni a nawet łosi pijących z brzegu wodę. Można z bliska podpatrywać także życie rodzinne ptaków wodnych. Przykład - Łyska karmiąca pisklaki. Strasznie pocieszne są te młode ryżogłowe głodomory. Rodzic wyciąga jedzenie nad wodę, rozdrabnia je i im podsuwa bo one jeszcze nie umieją nurkować i mają za słabe dziobki. Który maluch pierwszy ten lepszy, bez forów - wygląda to śmiesznie, ale to poważna sprawa. Przyszli naturalni zarybiacze nie mają łatwo na starcie. Walka o przetrwanie już od wyklucia.

Chciałem nagrać jedynie krótki fragment na potrzeby filmu o akcji edukacyjnego sprzątania dna akwenu, ale tak mi się spodobało jak maluchy zapylają za jedzeniem, że zrobiłem też oddzielny filmik

Zgłoś
VIPwood 2015-06-17, 18:08 1
Browar leci oczywiście. Sumisko niezłe
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 19:58
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 20:59 1
juz chyba wcześniej coś wstawiałeś wiec masz piwo w ciemno
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 21:17
CYPRIAN napisał/a:

juz chyba wcześniej coś wstawiałeś wiec masz piwo w ciemno

Na początku tematu w pierwszym poście wstawiłem linki do tematów jakie wstawiłem do tej pory związanych z wodą (freediving, spearfishing). Przy okazji większości z nich wielu z Was wykazało zainteresowanie freedivingiem i łowiectwem podwodnym. Bardzo dużo o tych aktywnościach opowiedziałem w komentarzach w tamtym temacie starając się wyczerpująco odpowiedzieć na zadawane pytania. Ale jeśli mielibyście jakieś pytania dotyczące freedivingu to piszcie śmiało, także na priw. Postaram się odpowiedzieć, najwyżej się powtórzę

Jeśli chodzi o moje łowiectwo podwodne to w tym roku byłem na razie na dwóch dłuższych wyprawach łowieckich. Pierwsza to w
maju tydzień w Norwegii gdzie polowałem na dorsze na styku fiordów i oceanu w rejonie Alesund. Z tego wyjazdu na razie jeszcze nie ogarnąłem materiału filmowego i nie zrobiłem filmu z polowań. Ale byłem też tam w oceanarium w Alesund gdzie zrobiłem sporo ciekawych ujęć ryb zamieszkujących Północny Atlantyk. Przykładowo - sfilmowałem barzo "twarzową" raję:

To najbardziej "ludzka" rybia gęba jaką do tej pory widziałem

Druga wyprawa to tydzień nad jednym z udostępnionych do łowiectwa podwodnego dużym jeziorze w Lubuskim. Z tamtego pobytu zmontowałem już jeden film, na którym pokazuję jak wykorzystać aspetto (nieruchome leżenie na dnie) w polowaniu na liny w (i zaraz przy) trzcinach wykorzystując ich wrodzoną ciekawość:

Gwoli przypomnienia - zgodnie z polskimi przepisami łowiectwo podwodne w Polsce jest przepisami dozwolone jedynie w dzień - od 1 godziny po wschodzie słońca do 1 godziny przed zachodem słońca, oraz dozwolone jest jedynie na wstrzymanym oddechu. Stąd freediving jest nieodłącznym elementem uprawiania łowiectwa podwodnego.
Zgłoś
necrofallus8 2015-06-17, 21:29
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
HeyMacarena1 2015-06-17, 21:45 1
Mógłbyś trochę powiedzieć o freedivingu? Co i jak, gdzie się uczyłeś, czy jest opcja samemu załapać. Niedługo wakacje i wielu z nas będzie miało opcje skorzystać z tego .
Zgłoś
Fedek 2015-06-17, 21:49
Fascynuje mnie ten freediving. Jak kiedyś bedę miał chwilę czasu to na pewno spróbuję
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 21:52
Nie jestem tu często.

Ale skoro "Bruner" chce zaistnieć w sieci z pomysłem i robić na tym haaajs, to piwo się na dobry start należy.

Te napisy, to nie mój humor, ale ważne żeby bawił Ciebie jeśli będziesz robić na tym haaajs.

Powodzenia!
Zgłoś
Miki6830 2015-06-17, 21:54
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 22:10 7
Zgłoś
konto usunięte 2015-06-17, 22:16 2
Sum tak zwany "Olimpijczyk"...
Zgłoś
rister 2015-06-17, 22:31
Powiedz o liczbach w tym sporcie. Ile to kosztuje? Jak najgłębiej nurkujesz? Ile czasu jesteś w stanie spędzić pod wodą?
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem