Główna Poczekalnia (3) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 12:44
Za dużo adrenaliny
krystek94 • 2025-12-12, 11:12
Sześcioletni chłopiec zmarł w szpitalu w brazylijskim mieście Manaus, w stanie Amazonas, po otrzymaniu niewłaściwej dawki adrenaliny podanej bezpośrednio dożylnie. Lek powinien być podany za pomocą nebulizatora i uprzednio rozcieńczony, aby leczyć zapalenie krtani.

Zgodnie z wynikami śledztwa, chłopcu wstrzyknięto dożylnie 3 mililitry czystej adrenaliny – substancji szybko działającej, stosowanej wyłącznie w sytuacjach krytycznych.

Zgłoś
Długopłetwiec 2025-12-12, 11:16 8
Manaus , więcej nie trzeba
Zgłoś
ajka 2025-12-12, 11:25 42
Uuu... makabra.
Nie wiem, skad wgl pomysł podania STĘŻONEGO leku dożylnie! Aż się wierzyć nie chce, żeby medycy zrobili taki błąd... 🤦‍♀️

Adrenalinę można podawać podskórnie, domięśniowo, dożylnie. Najczęściej stosowana przy resuscytacji krążeniowo-oddechowej w NZK - dożylnie 1 mg adrenaliny po 10-krotnym rozcieńczeniu albo bez rozcieńczania ale należy podać od razu bolus 10 ml 0,9% roztworu NaCl.
Raczej stosowany jest pierwszy sposób!

Lek podany dożylnie działa błyskawicznie i silnie, jest bardzo niewiele leków podawanych BEZ ROCIEŃCZENIA ( np Relanium).

Zaś adrenalina podana wziewnie obkurcza naczynia zmienionej zapalnie błony śluzowej okolicy podgłośniowej, dzięki czemu jej obrzęk szybko ustępuje, poprawiając drożność krtani. Jej działanie rozpoczyna się w ciągu 10-30 min, a utrzymuje przez 1-2 godz. Po ustąpieniu jej działania stopień obturacji krtani jest podobny do stanu sprzed jej podania, dlatego niezbędna jest co najmniej 3-4-godzinna obserwacja klienta po otrzymaniu leku.
Zgłoś
majeńka 2025-12-12, 11:31 14
Są takie miejsca: w Brazylii Manaus, w Polsce Łódź czy Sosnowiec, w których nie można ufać pielęgniarkom na pediatrii.
Zgłoś
kuba1986 2025-12-12, 11:42 2
majeńka napisał/a:

Są takie miejsca: w Brazylii Manaus, w Polsce Łódź czy Sosnowiec, w których nie można ufać pielęgniarkom na pediatrii.

No teraz to obraziłaś naszą koleżankę @ajka 👿
Zgłoś
Manolito666 2025-12-12, 11:50 10
Sam mam 6-letniego syna, więc ten film tak ciut bardziej do mnie przemawia. Reasumujac: nie byłaby to jedyna ofiara śmiertelna tego "nieporozumienia".
Zgłoś
Danielll111 2025-12-12, 12:12 1
Bomba życia
Zgłoś
buberr 2025-12-12, 12:12 2
Manaus....pewnie za jakiś czas i tak by go odstrzelili lub pocięli maczetą.
Zgłoś
JerseyDevil 2025-12-12, 12:32 2
jako lekarz można takich rzeczy nie wiedzieć wtf😵‍💫
Zgłoś
Nome 2025-12-12, 12:37
JerseyDevil napisał/a:

jako lekarz można takich rzeczy nie wiedzieć wtf😵‍💫

może to pielęgniarka podała, u nas też się pielęgniarki zajmują zastrzykami dożylnymi, choć powinien to robić lekarz
Zgłoś
JerseyDevil 2025-12-12, 12:38
Nome napisał/a:

może to pielęgniarka podała, u nas też się pielęgniarki zajmują zastrzykami dożylnymi, choć powinien to robić lekarz

ale to nie lekarz zleca po obejrzeniu pacjenta a pielęgniarki to robią ?
Zgłoś
Nome 2025-12-12, 12:40 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ajka 2025-12-12, 12:52 14
majeńka napisał/a:

Najlepsze jest to, że błąd popełnił zespół lekarz i pielęgniarka. Jedno zleciło, drugie bezmyślnie podało... oba dwa do odstrzału.

Dlatego tak bardzo mnie bawi określenie, że pielęgniarka ma TYLKO wykonywać zlecenia...
Niestety, tak nie jest, jak widać na załączonym obrazku.
To, że lekarz coś mi zleca, to nie znaczy, że mam to ślepo wykonać.
Równie dobrze jak lekarz muszę znać lek, jego dawkowanie, działania uboczne. Mam przeanalizować czy dawka jest dobrze dobrana, musze wiedzieć - w przeciwieństwie do lekarza - jak ten lek podać ( jakie rozcieńczenie, czas, sposób itp).
Jesli coś mi śmierdzi konsultuję to z lekarzem.
Zgłoś
janusz_biznesu 2025-12-12, 12:54 3
Murwa kać, makabra.Aż się nie chce z tego żartować...😕
Zgłoś
ajka 2025-12-12, 12:58 13
Nome napisał/a:

Eeee? Zartujesz, nie?
Przez 29 lat mojej pracy widzialam cale okrągłe zero lekarzy, którzy UMIEJĄ I WYKONUJĄ wstrzyknięcia dożylnie oraz zakładają wkłucia obwodowe.
Nie wliczam anestezjologów, oni jedyni umieją.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem