Zadanie
konto usunięte
• 2012-07-26, 12:37
czekam na genialne odpowiedzi najmądrzejszych użytkowników portalu. Oczywiście istnieje najprostsza logiczna odpowiedź, która (o dziwo!

), nie pada z "ust" geniuszy polibudy.
PS. I cóż, że ze kwejka?
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
zonk
2012-07-26, 14:38
Ty "wkładasz" 2 do nawiasu zamiast najpierw dzielić co wynika z kolejności o której wspominałem wcześniej.
Poczytaj książki matematyczne to Ci się wyjaśni.
48:2(9+2)=
48:2*12=
48:24=2
A jest tak, ponieważ (nie potrafię niestety tego nazwać fachowo) liczba przy nawiasie ma "pierwszeństwo", podobnie jak działania w nawiasie. Aczkolwiek mogę się mylić, bo moja wiedza opiera się tylko na 3 latach nauki w klasie mat-inf.
Dzieci, dzielenie i mnożenie mają ten sam priorytet, dlatego takie działanie zapisane w jednej linii wykonujemy zgodnie z kolejnością znaków. 48/2*12 = 24*12 = 288.
konto usunięte
2012-07-26, 14:53
SQT i Allocer
Studiujecie politologię czy marketing?
Prawidłowy wynik to 288 dla tego konkretnego zapisu i nie należy do mianownika ułamka dwa byłoby równe w zapisie 48/(2[9+3]) gdzie 2(9+3) jest traktowane jako jednolity mianownik a w formie zapisanej wyżej (9+3) jest osobną liczbą i zapis ten wygląda tak (48/2)*([9+3]/1)
wy serio jesteście niedorozwinięci , że wam 2 wychodzi?
konto usunięte
2012-07-26, 14:57
sry wyżej zjadłem że (9+3) nie należy do mianownika ułamka
Proszę....dla tych inteligentnych inaczej
lathiel napisał/a:
Obrazek
Proszę....dla tych inteligentnych inaczej
Smie twierdzic, ze wykonales zupelnie inne zadanie niz zostalo w poscie postawione xD
konto usunięte
2012-07-26, 15:22
hahaha, jednak buraków taka sama masa jak na kwejku
Dzięki takiemu prostemu tematowi można odrożnić gimbusa od normalnego użytkownika.