
👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:27

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Caramon napisał/a:
Susza wywarła wielkie spustoszenie...
Maliny się kończą...
Ogórkowy chłodnik bez gotowania
Jeśli wszystkie składniki chłodnika schłodzimy wcześniej w lodówce, zupę można podać od razu po przyrządzeniu, dodając ewentualnie garść kruszonego lodu.
Składniki:
4 ogórki
2 ząbki czosnku
4 cebulki dymki
2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
łyżeczka zmielonego kminku
2 łyżki posiekanego koperku
20 dag sera typu feta
szklanka niegazowanej wody mineralnej
200 ml jogurtu bałkańskiego
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, pokroić w cieniutkie krążki.
Czosnek, dymki i ogórki zmiksować w blenderze, dodać wodę mineralną i jogurt, zmiksować ponownie.
Przyprawić do smaku kminkiem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny.
Ser pokroić w kostkę.
Chłodnik nalać do miseczek, posypać koperkiem i kostkami sera, ewentualnie schłodzić w lodówce.
Jeśli wszystkie składniki chłodnika schłodzimy wcześniej w lodówce, zupę można podać od razu po przyrządzeniu, dodając ewentualnie garść kruszonego lodu.
Składniki:
4 ogórki
2 ząbki czosnku
4 cebulki dymki
2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
łyżeczka zmielonego kminku
2 łyżki posiekanego koperku
20 dag sera typu feta
szklanka niegazowanej wody mineralnej
200 ml jogurtu bałkańskiego
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać, dymki oczyścić, pokroić w cieniutkie krążki.
Czosnek, dymki i ogórki zmiksować w blenderze, dodać wodę mineralną i jogurt, zmiksować ponownie.
Przyprawić do smaku kminkiem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, musztardą i sokiem z cytryny.
Ser pokroić w kostkę.
Chłodnik nalać do miseczek, posypać koperkiem i kostkami sera, ewentualnie schłodzić w lodówce.
krasnal_hałabała
Odezwał się inteligent z tyłka strony
krasnal_hałabała napisał/a:
Upał to twoja matka klęczała.
Odezwał się inteligent z tyłka strony

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie