Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 19:25
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Rasael 2011-03-21, 13:36
@marekeasy - genom nie powstał tak po prostu hop-siup, bach i jest (jak to próbują wmówić co niektórzy od powstania świata dzięki czary-mary). Tak samo jak "system operacyjny i stacja dysków" coś było przed nimi. Prąd -> analogi -> cyfrówki -> stacja dysków. Przecież nikt nie wstał i nie postanowił że zrobi coś, co działa na zasadzie czegoś o czym nie miał wcześniej zielonego pojęcia, a co byłoby napędzane czymś czego nie zna. Tak samo samochody - pierwsze były zwykłymi parowozami z kierownicą. I tak właśnie działa ewolucja (najwyraźniej także w technice): dobre rozwiązania przetrwają i się rozwiną (PC), a te które są wadliwe (nieudane, niedziałające wynalazki) lub mniej efektywne (płyty gramofonowe) odchodzą w zapomnienie.
Zgłoś
konto usunięte 2011-03-21, 16:27
to co mówisz to są podstawy teorii ewolucji, tylko problem polega na tym że w codziennym życiu w naturze czy wytworach ludzkich istnieją jednocześnie formy prymitywne i złożone. DNA jest formą niebywale złożoną a przyroda nie dostarcza dowodów na to że ulegało ono rozwojowi. Ewolucja OK, ale że życie samoistnie powstało jest szeregiem wielu czynności mało prawdopodobnych które na dodatek musiały wystąpić równocześnie i w tym samym miejscu. Wiele osób robiło wyliczenia jaka jest szansa na powstanie życia, i wychodziło że nie jest to możliwe bo szansa przekracza ilość atomów w znanym nam wszechświecie. Z drugiej strony inni mówią że jest możliwe no bo przecież powstało. A tak naprawdę ani jedni ani drudzy nie dali nam sensownej odpowiedzi
Zgłoś
konto usunięte 2011-03-21, 16:54
No proszę, tutaj także Pan Fasola poświęcił swe delikatne katolickie paluszki do walki z tępą hołotą nie wierzących idiotów. Jak można nie wierzyć w Boga? Co z tego, że nie ma żadnego potwierdzenia jego istnienia, które da się wytłumaczyć logicznie i z pomocą nauki! Bóg specjalnie się ukrywa! On się z wami tak bawi! Jeszcze zobaczycie jak was będzie diabeł ładował w dupę! Rzepak z Tobą Panie Fasola !
Zgłoś
konto usunięte 2011-03-21, 19:12
Tylko mi to wygląda na jakiś słaby montaż?
Zgłoś
konto usunięte 2011-03-21, 19:16 1
Maniek07 napisał/a:

No proszę, tutaj także Pan Fasola poświęcił swe delikatne katolickie paluszki do walki z tępą hołotą nie wierzących idiotów. Jak można nie wierzyć w Boga? Co z tego, że nie ma żadnego potwierdzenia jego istnienia, które da się wytłumaczyć logicznie i z pomocą nauki! Bóg specjalnie się ukrywa! On się z wami tak bawi! Jeszcze zobaczycie jak was będzie diabeł ładował w dupę! Rzepak z Tobą Panie Fasola !

Fajnie się bawisz... Powiedz mi tylko gdzie napisałem, że jestem katolikiem? Otóż powiem ci, że jestem niewierzący. Ale nie jestem ateistą, bo ateizm jest dla idiotów. Szczególnie w takiej formie jaką reprezentują niektórzy półinteligenci z tego forum. Wierzę, że każdy jest wolnym człowiekiem i może wierzyć w co chce. Nie lubię jak jakiś baran śmieje się z czyjejś wiary. To jest tak niskie jak lizanie deski od klozetu i nie przystoi inteligentnemu człowiekowi za jakiego paradoksalnie uważają się ateiści. Na temat głupoty takich ludzi nie będę się rozwodził bo nie warto. Zadam ci tylko pytanie: Czy należysz do takich osób?
Zgłoś
konto usunięte 2011-03-21, 19:36
@Pan Fasola

Jeżeli sam jesteś osobą niewierzącą to dlaczego uważasz ateistów za idiotów?!
Albo bóg jest albo go nie ma. Albo w niego wierzysz albo nie. Tertium non datur mocium panie....
Jak dla mnie to agnostycyzm jest przejawem braku kręgosłupa ponieważ mówiąc ''a'' nie mówi się ''b''.
I z tymi półinteligentami to bym nie przesadzał. Powinieneś to raczej do siebie wziąć bo jakoś tak trochę tutaj bredzisz, Panie Fasola...
Zgłoś
bloodwar 2011-03-21, 19:48
@Pan Fasola - piedolisz jak potłuczony, najpierw pieszesz w jednym poście "Bóg z tobą" a w drugim że jesteś ateistą... ups pardon, niewierzącym (jak można być niewierzącym a jednocześnie nie być ateistą? Że co, to jakaś głębsza filozofia typu szklanka jest w połowie pełna i w połowie pusta tak?) W życiu są tylko dwie opcje do wyboru - jesteś katolem, muzułmaninem, buddystą itp (czyli - idziesz scieżką jaką wskazują ci członkowie uprzywilejowanej kasty kapłanów zyjącej na twój koszt) - zamykasz swój światopogląd ignorując wszystko to, co nie jest dziełem kapłanów (czyli jesteś idiotą bo nie masz własnego zdania) albo jesteś ateistą - wiesz, że te wszystkie bajki o Jezuskach, zmartwychwstaniach, ozdrowieniach, kolejnych wcieleniach itp to bajki mające na celu wyduszenie z ciebie kasy czyli jesteś jako-tako inteligentny. Jest też w sumie trzecia droga - odrzucasz zarówno ścieżkę kapłanów (jako ścieżkę kłamstwa) jak i ścieżkę ateistów (jako tą nie tłumaczącą powstania świata, nieskończoności kosmosu itp) i idzesz własną, błądząc gdzieś między buddyzmem, grecką filozofią, metafizyką, New Age i innymi bzdurami. Czyli jesteś debilem do kwadratu bo z jednej klatki przechodzisz w drugą, tylko że nie widzisz krat.
Zgłoś
Hpplttlbzr 2011-03-21, 20:01
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Rasael 2011-03-21, 20:17 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
haajd 2011-03-21, 22:03
bloodwar napisał/a:

Patrząc na tego idiotę kreacjonistę przeprowadzającego wywiad jestem pewien, że o ile może nie ma jednoznacznych dowodów na istnienie sytuacji zwiększania się ilości informacji genetycznej w genomie (a więc jego ewolucji) to są przypadki zmniejszanie się ilości informacji w genomie i jego powolnej degeneracji - takim przykładem są katolicy, których mózgi zmniejaszają się co pokolenie ignorując otaczające ich infromacje zbyt trudne do przetworzenia i powtarzając sobie jak mantrę "świat powstał 6 tysięcy lat temu, dinozaury nie istniały, badania metodą połowicznego rozpadu izotopu węgla to kłamstwo, ludzie pochodzą od Adama i Ewy, Ziemia jest płaska i leży w centrum Wszechświata i to wokół niej obraca się Słońce..."

Nie ważne, że połowa nie zrozumiała co on napisał w pierwszej części postu. Ale napisał dużo i należy się piwo!
Zgłoś
bloodwar 2011-03-22, 7:31
Zgłoś
konto usunięte 2011-03-22, 7:49 2
Hpplttlbzr napisał/a:

Podajcie mi spójny, logiczny i naukowo potwierdzony wywód o tym, czym tak na prawdę jest np. ludzka świadomość. Ciężka sprawa, prawda? A takich zagadnień jest więcej.

Kiedyś wierzono że pioruny są wywoływane przez gniew bogów, że w czasie zaćmienia słońce umiera, że niebo spada kiedy pada deszcz... To kiedyś też były ciężkie sprawy do rozwiązania ale spoko, damy radę.

Rasael napisał/a:

czy sądzisz że każda mutacja daje jakikolwiek pozytywny skutek? Widziałeś kiedyś dziecko z Zespołem Downa? Albo z niedorozwojem kończyn? Ale czasami, powiedzmy raz na 10000 zdarza się mutacja która pomaga w przeżyciu.

Kiedyś pingwiny latały, urodził się pingwin mutant z małymi skrzydłami i zajebiście pływał. Ciągle przynosił żarcie i wszystkie pingwinki były jego, w ten sposób recesywna mutacja stała się genem dominującym. W przyrodzie jest od groma takich przykładów bo to właśnie mutacje są motorem ewolucji
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem