Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 12:44
Zima w Kazachstanie
pikabu • 2025-12-15, 17:37

Film został nakręcony w rejonie Kaztalowskim w obwodzie zachodnio-kazachstańskim, gdzie przez kilka dni szalała burza śnieżna.

Zgodnie z informacjami podanymi do wiadomości publicznej ofiarami tej burzy śnieżnej padły co najmniej trzy osoby. Siedem kolejnych osób jest poszukiwanych. Wszystkie zaginione osoby zajmowały się wypasem bydła.
Zmieniono 1 razy Zgłoś
majeńka 2025-12-15, 17:45 2
Z czego mają te łowiecki futro że jak tylko facet je odśnieżył to całkiem rączo pobiegły? Chyba jakiś kevlar nie wełna...
Zgłoś
Kutasorożec 2025-12-15, 17:57 19
W takiej zimie nasi starzy wg ich opowiadań chodzili do szkoły 20 km w jedną stronę
Zgłoś
GarySeinfield 2025-12-15, 18:15 4
@majeńka: wełna top. Latem chłodno a zima ciepło.
Zgłoś
Danydwabanany 2025-12-15, 18:20
GarySeinfield napisał/a:

@
: wełna top. Latem chłodno a zima ciepło.

Gorzej z nogami
Zgłoś
Kroki71 2025-12-15, 20:06 3
Oni w tym całym Kazachstanie nie słuchali Trzaska że planeta się pali i płonie??? A to patałachy. Zimy im się zachciało. Ale przynajmniej wiadomo po co owcom tyle wełny na grzbiecie.
Zgłoś
Anana_Kofana 2025-12-15, 22:19 8
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Mar1an 2025-12-16, 10:14 1
Nie miałem do czynienia z burzą śnieżną i nie za bardzo rozumiem jak można dać się zakopać tak w śniegu, jeśli ma się możliwość ruszać. Przecież jak pada ciało stałe, to na chłopski rozum podnosisz nogę i po chwili stawiasz ją już wyżej, na tym co napadało. No chyba że burza działa tak, że w sekundę robi się metr śniegu, no ale to nie lawina więc wątpię.
Kumam, że zwierzak może tego nie rozumieć, a człowiek mógł po prostu zabłądzić, bo widoczność spada, ale mimo wszystko...
Zgłoś
ajka 2025-12-16, 11:56
To się nazywa ZIMA! Nie jakaś deszczowa popierdółka...
Zgłoś
maksym_gorki 2025-12-16, 18:05 1
Mar1an napisał/a:

Nie miałem do czynienia z burzą śnieżną i nie za bardzo rozumiem jak można dać się zakopać tak w śniegu, jeśli ma się możliwość ruszać. Przecież jak pada ciało stałe, to na chłopski rozum podnosisz nogę i po chwili stawiasz ją już wyżej, na tym co napadało. No chyba że burza działa tak, że w sekundę robi się metr śniegu, no ale to nie lawina więc wątpię.
Kumam, że zwierzak może tego nie rozumieć, a człowiek mógł po prostu zabłądzić, bo widoczność spada, ale mimo wszystko...

Tak, w sekundę robi się metr śniegu, zasadniczo widzisz tylko śnieg miotany przez wiater.
Zgłoś
NucinoFerrari 2025-12-17, 17:35 1
Anana_Kofana napisał/a:

No ja (pewnie w wieku Twojego Starego, albo i więcej) chodziłem do szkoły podstawowej 8 lat na piechotę, jakieś 2.5 km, większość przez las, trochę obok lasu, w tym przez spory strumień co wylewał i często trzeba było trochę sobie rano pobrodzić - ale do południa się wysychało... Śnieg czy nie śnieg. Do szkoły nie chodziliśmy jak rano było poniżej -20 C. Końcówka lat 70ych - połowa lat 80ych ub. wieku. Więc z tych "starych" tak całkiem bym się nie wyśmiewał...

Ja chodziłem 800 metrów do szkoły chodnikiem ale obok był mostek i strumień. Często przed szkołą się udało skąpać po kolana w zimnej wodzie. I do szkoły z mokrymi nogami dawaj. W drodze powrotnej wracałem często naokoło, dużo dłużej ścieżką nad brzegiem rzeki. Czasem to 2 godziny trwało. Zamiast 10 minut. Czyli standard właściwy dla dziecka to droga długa trudna i ryzykowna. Inaczej Szkoda wychodzić w ogóle. Domu
Zgłoś
jazeck 2025-12-17, 23:55 1
Mam nadzieję że w tym roku w końcu u nas tak przypruszy śniegiem...
Zgłoś
winters506 2025-12-19, 10:02 1
Anana_Kofana napisał/a:

No ja (pewnie w wieku Twojego Starego, albo i więcej) chodziłem do szkoły podstawowej 8 lat na piechotę, jakieś 2.5 km, większość przez las, trochę obok lasu, w tym przez spory strumień co wylewał i często trzeba było trochę sobie rano pobrodzić - ale do południa się wysychało... Śnieg czy nie śnieg. Do szkoły nie chodziliśmy jak rano było poniżej -20 C. Końcówka lat 70ych - połowa lat 80ych ub. wieku. Więc z tych "starych" tak całkiem bym się nie wyśmiewał...

Ja do szkoły miałem bardzo blisko, ale -20 st. nie było żadną przeszkodą, żeby po szkole biec na sanki. Wracałem do domu przemarźnięty, spocony, ze zgrabiałymi palcami w rękawiczkach i butach, z czerwonymi od mrozu polikami, ale szczęśliwy.
Zgłoś
parapsychol 2025-12-19, 11:07
a gdzie Borat?
Zgłoś
Antoni79 2025-12-19, 11:50
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem