Powstań! napisał/a:
Niestety, ale młodych to nie interesuje. Wolą takie tematy jak marycha, wóda, cycki, bójki itp.
Zamieściłem dzisiaj patriotyczny temat pod nazwą "Polsko powstań" lecz został niemal od razu wrzucony do "sucharów",a w komentarzach jakiś młody człowiek napisał, że ch**wa czcionka i zbyt dużo tekstu...
Rośnie nam pokolenie, które jest już martwe za życia.
Jestem młoda i nawet nie wiesz, jak bardzo mnie to interesuje. Dziękuję użytkownikowi, za wstawienie tych filmików. Zapewne jeszcze długo bym się o tych postaciach nie dowiedziała. Lekcje historii w szkołach to KPINA. Jednak dużo też zależy od nauczyciela. Przykładowo, przez 3 lata gimnazjum nie miałam tematu o I i II Wojnie Światowej w podręczniku. Gdy zostało trochę wolnego czasu do dzwonka, pytałam nauczyciela, który zaczął nam opowiadać o dziejach z tamtego okresu.
Nauczanie nas o historii innych państw jest ważne, nie powiem, świadczy o naszej przewadze intelektualnej. Ale uważam, że więcej czasu i materiału powinno się poświęcać na przekazywanie wiedzy o Polsce i Polakach. Na rozbudzanie patriotyzmu! A nie wyrzucać z programu nauczania tak ważne tematy.