📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:28

sothis napisał/a:
To nie całkiem lisek jest...
Ale sprawny i z fartem.
A co to za zwierzę?
Nie wiem, ale to chyba młody bielik trenuje zdobywanie pokarmu na szakalu złocistym.
ewangelik napisał/a:
Nie wiem, ale to chyba młody bielik trenuje zdobywanie pokarmu na szakalu złocistym.
Gdzie ty tu szakala widzisz? Rudy jak premier, ciemne giry jak u cygana, białe podwozie jak czapeczki kkk. Pospolity lis
Możliwe, że ten ptak jedynie odstrasza lisa, który, świadomie lub nie, zbliżył się do gniazda.
alahu1 napisał/a:
Gdzie ty tu szakala widzisz? Rudy jak premier, ciemne giry jak u cygana, białe podwozie jak czapeczki kkk. Pospolity lis
Nie wiem czy masz rację, ale zgadzam się z Tobą
JoSeed napisał/a:
A co to za zwierzę?
sothis napisał/a:
miał zapewne na myśli tzw. wilka grzywiastego, czyli pampasowca grzywiastego (Chrysocyon brachyurus),

ale to nie ten zwierzak - te długie nogi, mogą być mylące.
Na filmiku jest na pewno lis rudy (Vulpes vulpes), zwany też pospolitym.
Tyle, że tych chytrusów jest, o ile się nie mylę, aż 45 podgatunków.
(W Polsce występuje v.v. vulpes,

czyli najszerzej występujący w Eurazji lis rudy.)
Wydaje mi się, że na filmie może być, albo v.v. fulvus, zamieszkujący wschodnie USA i południową Kanadę,

albo v.v. bangsi z półwyspu Labrador.

krzysztof3011 napisał/a:
Możliwe, że ten ptak jedynie odstrasza lisa, który, świadomie lub nie, zbliżył się do gniazda.
To jest dokładnie sytuacja, którą opisujesz. Skrzydlaty nawet nie próbuje atakować, ten atak jedynie markuje. Wie, że nie ma szansy skutecznie rudemu zagrozić.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie